Katalog

Barbara Bielecka
Ekonomia, Program nauczania

Zarządzanie małą firmą - program zajęć edukacyjnych

- n +

Program zajęć edukacyjnych "Zarządzanie małą firmą"

Cele edukacyjne

Kształtowanie umiejętności
- Rozpoczęcia działalności gospodarczej
- Korzystania z przepisów prawnych i innych źródeł prawa
- Prowadzenia dokumentacji firmy
- Organizacji pracy własnej i grupowej
- Prowadzenia negocjacji
- Planowania i analizowania działalności firmy
- Prowadzenia działalności marketingowej

Zadania szkoły

- Zapewnienie dostępu do aktów prawnych
- Udostępnianie uczniom wzorów dokumentów, regulaminów, schematów
- Umożliwienie zapoznania się z działalnością małych firm poprzez organizacje praktyk zawodowych, spotkania z przedsiębiorcami, wycieczki do wybranych firm
- Zapewnienie uczniom dostępu do pracowni komputerowych, oprogramowania, internetu

Treści kształcenia

- Przedsiębiorczość podstawą podejmowania działalności
- Wybór formy działalności gospodarczej
- Zagadnienia prawne związane z funkcjonowaniem małej firmy
- Opracowanie planu działalności gospodarczej
- Opracowanie planów finansowych
- Źródła finansowania działalności
- Kontrola finansów
- Zarządzanie firmą
- Organizacja małej firmy
- Opracowanie planu marketingowego
- Promocja i sprzedaż produktów
- Ocena działalności firmy
- Podejmowanie decyzji w sprawach firmy

Osiągnięcia

- Stosowanie przepisów prawnych
- Umiejętność założenia małej firmy
- Sporządzanie planów gospodarczych: rzeczowych, finansowych, marketingowego
- Ocena otoczenia rynkowego firmy
- Umiejętność oceny potencjału rynkowego i sprzedaży, konkurencji
- Umiejętność obliczania i odprowadzania podatków i innych obciążeń firmy
- Umiejętność prowadzenia negocjacji, rozmowy kwalifikacyjnej
- Dokonywanie analiz wielkości ekonomicznych
- Przetwarzanie informacji pierwotnych i wtórnych
- Umiejętność prezentacji firmy, pracy w zespole, tworzenia strategii działania firmy w warunkach gospodarki rynkowej
- Umiejętność prowadzenia ewidencji.

TREŚCI KSZTAŁCENIA

Klasa IV
3 godziny tygodniowo

Moduł I Wybór formy działalności gospodarczej
15 tygodni x 3 godz. = 48 godzin

Dział I Przedsiębiorczość podstawą podejmowania działalności gospodarczej - 6 godz

1. Rozwijanie pewności siebie
2. Cechy przedsiębiorcy
3. Analiza zasobów ludzkich i ekonomicznych

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie:
- Określania cech charakteru i budowania pewności siebie
- Opisywania cech przedsiębiorcy
- Oceny zasobów ludzkich i ekonomicznych

Uczeń powinien
- Poznać co pomaga w poprawianiu pewności siebie
- Przekonać się że sukces zależy od jego woli
- Wiedzieć ze zasoby ludzkie i ekonomiczne pomogą mu w osiągnięciu kariery zawodowej

Dział II Zagadnienia prawne związane z funkcjonowaniem małej firmy - 20 godz

1. Formy prawno organizacyjne prowadzenia działalności.
2. Ubezpieczenia społeczne i gospodarcze.
3. Podatki i inne obciążenia.
4. Zezwolenia na prowadzenie działalności.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Korzystania ze źródeł prawa
- Obliczania podatków
- Wypełnianie niezbędnych dokumentów

Uczeń powinien
- Poznać formy prawne
- Wiedzieć jakie podatki płaca małe firmy
- Znać ofertę ubezpieczeniową
- Znać dziedziny wymagające zezwolenia na prowadzenie działalności

Dział III Powstanie małej firmy - 22 godz

1. Wybór rodzaju działalności.
2. Firma jednoosobowa czy spółka?
3. Formalności związane z utworzeniem firmy.
4. Komunikacja z otoczeniem firmy.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Załatwiania formalności związanych z powstaniem firmy
- Prowadzenia komunikacji z otoczeniem
- Wyboru rodzaju działalności

Uczeń powinien
- Znać formalności związane z utworzeniem firmy
- Otoczenie bezpośrednie i pośrednie firmy
- Rozpoznać sytuacje wymagająca podwyższenia kapitału lub zmiany struktury działalności

Moduł II Planowanie działalności firmy i jej finansowanie

14 tygodni x 3 godz = 42 godziny

Dział I Opracowanie planu działalności gospodarczej - 12 godz
1. Cele planowania.
2. Układ planu i zasady jego redagowania.
3. Planowanie działalności handlowej, usługowej, produkcyjnej.
4. Redagowanie planu wybranej działalności.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Redagowania planu gospodarczego
- Przygotowania materiałów niezbędnych w procesie planowania
- Stosowania zasad i metod planowania

Uczeń powinien
- Poznać zasady opracowywania planów gospodarczych
- Umieć zredagować prosty plan gospodarczy
- Wiedzieć jakie metody wybrać do opracowania planu

Dział II Opracowanie planów finansowych - 16 godz

1. Oszacowanie jednorazowych kosztów uruchomienia działalności.
2. Oszacowanie kosztów operacyjnych.
3. Przewidywany rachunek wyników.
4. Oszacowanie przepływu gotówki.
5. Wyliczenie punktu pojawienia się zysku i strefy bezpieczeństwa..
6. Wyliczenie wartości netto firmy.
Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Tworzenia planów finansowych
- Obliczania wskaźników finansowych

Uczeń powinien
- Poznać zasady opracowywania planów finansowych
- Umieć interpretować wskaźniki ekonomiczne
- Umieć podejmować decyzje na podstawie wskaźników ekonomicznych

Dział III Źródła finansowania firmy - 14 godz

1. Pozyskiwanie kapitałów na działalność.
2. Leasing i dzierżawa.
3. Kredyt bankowy i pozabankowy..
4. Kredyt handlowy i jego znaczenie.
5. Kontrola finansów(konto bankowe, prowadzenie dokumentacji, zarządzanie przepływem gotówki)
Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Załatwiania formalności związanych z uzyskaniem kredytu
- Biegłego wypełniania dokumentów
- Prowadzenia dokumentacji

Uczeń powinien
- Poznać zasady kredytowania działalności
- Znać zasady leasingu środków trwałych
- Racjonalnie gospodarować środkami finansowymi
- Znać źródła finansowania firmy

Klasa V

3 godziny tygodniowo

Moduł III Zarządzanie małą firmą

14 tygodni x 3 godz = 42 godziny

Dział I Istota zarządzania - 11 godzin
1. Etapy procesu decyzyjnego(Planowanie toku zadań. Organizacja. Zatrudnianie Przewodzenie i motywacja. Sprawowanie kontroli)
2. Wykorzystanie komputera w firmie.
3. Plan gospodarczy jako narzędzie zarządzania firmą.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Współdziałania z otoczeniem
- Organizowania pracy własnej
- Wykorzystania komputera w firmie

Uczeń powinien
- Poznać zasady zarządzania firmą
- Umieć zaplanować zadania (produkcyjne, handlowe, usługowe)
- Znać formy sprawowania kontroli
- Umieć stosować bodźce ekonomiczne w procesie zarządzania

Dział II Organizacja małej firmy - 16 godz
1. Zasady dobrej organizacji.
2. Scentralizowane i zdecentralizowane podejmowanie decyzji.
3. Organizacja formalna i nieformalna.
4. Odpowiedzialność a zakres władzy.
5. Zatrudnienie w firmie.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Właściwej organizacji pracy
- Ponoszenia odpowiedzialności za podjęte decyzje
- Prowadzenia negocjacji
- Prowadzenia korespondencji w sprawach osobowych

Uczeń powinien
- Poznać zasady organizacji i je stosować
- Znać zasady zatrudniania i sposoby poszukiwania pracowników
- Umieć ocenić strukturę zatrudnienia
- Wskazać konsekwencje wynikające z nadmiernej płynności kadr
- Wiedzieć jakie bodźce należy stosować przy motywacji pracowników

Dział III Doradztwa w zakresie działalności firmy - 15 godz

1. Istota doradztwa gospodarczego
2. Pomoc prawna w prowadzeniu działalności.
3. Doradztwo podatkowe i rachunkowe.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Korzystania z doradztwa w prowadzeniu firmy
- Ponoszenia odpowiedzialności za podjęte decyzje

Uczeń powinien
- Poznać systemy organizacyjne doradztwa
- Poznać rolę doradztwa w biznesie
- Umieć dokonać wyboru agencji doradczej

Moduł IV Marketing małej firmy

14 tygodni x 3 godz = 42 godziny

Dział I Opracowanie planu marketingowego firmy -16 godz

1. Układ planu marketingowego.
2. Plan marketingowy firmy handlowej, usługowej, produkcyjnej.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Opracowywania planu marketingowego

Uczeń powinien
- Poznać zasady budowy planu marketingowego
- Opracować plan marketingowy małej firmy

Dział II Promocja produktu i firmy - 12 godz

1. Narzędzia i formy promocji.
2. Zakres promocji w małych firmach.
3. Ocena skuteczności promocji.
4. Rachunek ekonomiczny podstawą podejmowania decyzji w zakresie promocji.

Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Stosowania różnych form promocji
- Oceny stosowanych narzędzi promocyjnych
- Współpracy z instytucjami prowadzącymi działalność w zakresie reklamy

Uczeń powinien
- Poznać zasady stosowania instrumentów marketingowych
- Opracować prostą kampanie reklamową
- Oszacować koszty promocji i określić skuteczność działań promocyjnych

Dział III Sprzedaż produktów - 14 godz

1. Etapy sprzedaży.
2. Narzędzia zwiększania sprzedaży.
3. Ewidencja sprzedaży w małej firmie.
Cel

Osiągnięcie przez ucznia umiejętności w zakresie
- Opisywania czynności związanych ze zwiększeniem wartości i ilości sprzedaży
- Prowadzenia ewidencji sprzedaży
- Ustalania zapotrzebowania na towary
- Rozliczania inwentaryzacji

Uczeń powinien
- Poznać zasady zwiększania przychodów ze sprzedaży
- Umieć przeprowadzić rozmowę sprzedażową
- Znać zasady ustalania zapotrzebowania na towary
- Umieć sporządzać sprawozdania związane z obrotem towarowym

Opracowanie: Barbara Bielecka

Wyświetleń: 4863


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.