AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Grażyna Nuszel
Wychowanie fizyczne, Sprawdziany i testy

Test z wiedzy o przepisach gry w piłkę siatkową

- n +

TEST Z WIEDZY O PRZEPISACH GRY W PIŁKĘ SIATKOWĄ

Piłka siatkowa jest dyscyplina sportu, która cieszy się dużą popularnością, chociaż jest grą trudna do opanowania ze względu na swój specyficzny charakter. Grać w piłkę siatkową mogą dzieci, młodzież i dorośli. Obecnie gra ta jest nie tylko zabawą i rozrywką, ale przybrała także formę sportowego wyczynu. Stała się ona grą niezwykle dynamiczną, o duże różnorodności wszelkich poczynań i stawiającą przed zawodnikami duże wymagania pod względem przygotowania kondycyjno - sprawnościowego jak również wszechstronnego opanowania techniki i taktyki gry. W celu uatrakcyjnienia gry dokonano zmian przepisów. W niniejszym tekście zaproponowałam zestaw pytań z zakresu wiedzy z przepisów piłki siatkowej, który można wykorzystać w gimnazjum.

1. Piłka siatkowa jest grą rozgrywaną przez dwa zespoły na boisku przedzielonym siatką:
a. o wymiarach 9 na 9 metrów
b. o wymiarach 9 na 18 metrów
c. o wymiarach 18 na 18 metrów

2. Wszystkie linie na boisku do piłki siatkowej mają szerokość:
a. 8 cm
b. 10 cm
c. 5 cm

3. Linia środkowa to linia:
a. której szerokość wynosi 20 cm
b. która dzieli boisko na dwa równe pola o wymiarach 9 na 9 m
c. która wyznacza środek boiska i ma grubość 10 cm

4. Wysokość siatki dla kobiet wynosi:
a. 2,24 m
b. 2,23 m
c. 2,25 m

5. Wysokość siatki dla mężczyzn wynosi:
a. 2,40 m
b. 2,43 m
c. 2,22 m

6. Za ławką każdego zespołu znajduje się pole kar, którego wymiary wynoszą:
a. 1 na 1m
b. 1,5 na 1,5 m
c. 2 na 2m

7. Obwód piłki siatkowej wynosi:
a. 65 - 67 cm
b. 50 - 55 cm
c. 60 - 65 cm

8. Ciężar piłki siatkowej wynosi:
a. 260 - 280 gramów
b. 250 - 360 gramów
c. 150 - 180 gramów

9. Zespół siatkarski może składać się maksymalnie z:
a. 12 zawodników
b. 10 zawodników
c. 13 zawodników

10. Koszulki zawodników musza być ponumerowane:
a. od 1 do 20
b. od 1 do 18
c. od 1 do 15

11. W czasie gry, gdy piłka jest poza grą do rozmowy z sędziami upoważniony jest wyłącznie:
a. trener
b. każdy zawodnik
c. kapitan

12. Czy zawodnik libero może być kapitanem:
a. tak
b. nie

13. Zawodnik libero to:
a. zawodnik linii ataku
b. zawodnik linii obrony
c. kapitan zespołu

14. Na jednej stronie boiska może przebywać:
a. 5 zawodników
b. 6 zawodników
c. 7 zawodników

15. Czy każdy zawodnik może być kapitanem?
a. tak
b. nie

16. Trener w ciągu seta może wziąć:
a. 3 czasy
b. 2 czasy
c. 4 czasy

17. Seta wygrywa zespół (z wyjątkiem seta decydującego 5), który pierwszy uzyska:
a. 25 punktów z różnicą minimum 2 punktów
b. 15 punktów z różnicą minimum 2 punktów
c. 20 punktów z różnicą minimum 2 punktów

18. W przypadku równości wygranych setów (np. 1:1, 2:2) decydującego seta (3 lub 5) wygrywa zespół, który pierwszy uzyska:
a. 25 punktów z różnicą minimum 2 punktów
b. 20 punktów z różnicą minimum 2 punktów
c. 15 punktów z różnicą minimum 2 punktów

19. Zespół, który nie stawi się na spotkanie (przegrywa mecz walkowerem):
a. przegrywa wynikiem 3:0
b. może spotkanie powtórzyć w innym terminie
c. przegrywa wynikiem 0:0


20. Czy zespół może grać w zdekompletowanym składzie:
a. tak
b. nie

21. Zespół może w jednym secie dokonać maksymalnie:
a. 5 zmian
b. 6 zmian
c. 2 zmian

22. Zawodnik libero:
a. nosi taki sam ubiór jak każdy inny zawodnik
b. musi nosić ubiór innego koloru, aby odróżnić się od pozostałych członków zespołu
c. może być ubrany jak chce

23. Każdy zespół ma prawo do maksimum:
a. trzech odbić piłki (plus dotkniecie piłki przez blok)
b. czterech odbić piłki
c. trzech odbić piłki

24. Piłkę można odbić:
a. tylko palcami
b. każdą częścią ciała
c. tylko palcami i nogą

25. Czy zawodnik może blokować zagrywkę?
a. tak
b. nie

26. Każdy zespół ma prawo w każdym secie do maksimum:
a. 2 przerw na odpoczynek
b. 4 przerw na odpoczynek
c. 3 przerw na odpoczynek

27. Wszystkie przerwy na odpoczynek trwają:
a. 20 sekund
b. 30 sekund
c. 15 sekund

28. Komisją sędziowska składa się z:
a. sędziego pierwszego, sędziego drugiego, sekretarza, sędziego liniowego
b. sędziego pierwszego, sędziego drugiego, sekretarza, dwóch sędziów liniowych
c. sędziego pierwszego, sędziego drugiego, dwóch sędziów liniowych

29. Ile razy może zagrywać zawodnik podczas meczu jeżeli zaczyna on mecz od zagrywki:
a. 1
b. 75
c. 100

30. Wymiary boiska do piłki plażowej wynoszą:
a. 9 na 18 metrów
b. 8 na 16 metrów
c. 7 na 14 metrów

PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI:

1. b
2. c
3. b
4. a
5. b
6. a
7. a
8. a
9. a
10. b
11. c
12. b
13. b
14. b
15. b
16. b
17. a
18. c
19. a
20. b
21. b
22. b
23. a
24. b
25. b
26. a
27. b
28. b
29. b
30. b


Bibliografia:

1) Polski Związek Piłki Siatkowej, Opracowanie wersji polskiej - Mirosław Stando, Oficjalne przepisy gry
w piłkę siatkową zatwierdzone przez FIVB, luty 2000 (Wydanie II);

Opracowanie: mgr Grażyna Nuszel
nauczyciel wychowania fizycznego w Gimnazjum Nr 20 w Gdańsku

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 13500


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 3.95



Ilość głosów: 22

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.