Katalog

Henryka Kruszyk
Chemia, Scenariusze

Substancje szkodliwe w żywieniu - scenariusz lekcji chemii (z załącznikami)

- n +

Substancje szkodliwe w żywieniu.

Scenariusz lekcji chemii

Cel ogólny:

wykazanie, że do produkcji środków spożywczych używa się także substancji, które mogą szkodzić zdrowiu.

Cele szczegółowe:

Uczeń:
- wymieni składniki pokarmowe niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu,
- rozszyfruje kod z etykiet z opakowań żywnościowych,
- ustali szkodliwe substancje w produktach żywnościowych,

Metody:
- pogadanka,
- praca w grupach,
- ćwiczenia praktyczne,
- sesja plakatowa

Pomoce dydaktyczne:
- wykaz dodatków do produktów spożywczych sygnalizowanych na opakowaniach produktów spożywczych w Europie Zachodniej (zał.)
- opakowania po różnych produktach spożywczych np. napojach, słodyczach, wędlinach, budyniach itp.)

Przebieg lekcji.

1. Podanie tematu lekcji.

2. Przypomnienie roli podstawowych składników pożywienia w organizmie człowieka.

3. Analiza etykiet produktów żywnościowych w celu ustalenia składników pokarmowych - praca w grupach.

4. Analiza etykiet w celu identyfikacji barwników i środków konserwujących oznaczonych kodem - praca w grupach.

5. Ustalenie szkodliwych substancji w artykułach żywnościowych - sesja plakatowa

6. Spostrzeżenia:
Większość produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje oznaczone
kodem, które po rozszyfrowaniu okazują się mniej lub bardziej szkodliwe dla
człowieka.

7. Podsumowanie:
W celu przechowania żywności przez dłuższy okres czasu stosuje się różne metody konserwacji. Do nich należą: pasteryzacja, zamrażanie, kiszenie np. ogórków, suszenie, hermetyczne opakowania a także dodawane do żywności środki chemiczne tzw. konserwanty i substancje poprawiające barwę, smak i zapach produktu. Nie wszystkie jednak substancje dodawane do środków spożywczych są bezpieczne dla zdrowia człowieka. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na to, czym dany produkt był konserwowany
Najlepiej jednak spożywać produkty świeże lub pasteryzowane, z krótkim okresem gwarancji.
8. Samoocena i wystawienie ocen.

Załącznik

Barwniki

Symbol kodu DZIAŁANIE
E 100 NIESZKODLIWY (kurkumina)
E 101 NIESZKODLIWY (ryboflawina)
E 102 NIEBEZPIECZNY (tartrazyna)
E 103 ZABRONIONY
E 104 PODEJRZANY (żółcień chinolinowa)
E 105 ZABRONIONY
E 110 NIEBEZPIECZNY (żółcień pomaranczowa)
E 120 NIEBEZPIECZNY (koszenila)
E 121 ZABRONIONY
E 122 PODEJRZANY (azorubina)
E 123 BARDZO NIEBEZPIECZNY (amarant)
E 124 NIEBEZPIECZNY (czerwień koszenilowa)
E 125 ZABRONIONY
E 126 ZABRONIONY
E 140 BEZPIECZNY (chlorofile)
E 150 a BEZPIECZNY (karmel)
E 160 a BEZPIECZNY (karoteny)
E 173 PYŁ ALUMINIOWY
E 174 SREBRO METALICZNE

Konserwanty

E 127 NIEBEZPIECZNY
E 130 ZABRONIONY
E 131 RAKOTWÓRCZY
E 141 PODEJRZANY
E 142 RAKOTWÓRCZY
E 150 PODEJRZANY
E 151 PODEJRZANY
E 152 ZABRONIONY
E 153 NIESZKODLIWY
E 160 NIESZKODLIWY
E 161 NIESZKODLIWY
E 162 NIESZKODLIWY
E 170 NIESZKODLIWY
E 171 PODEJRZANY
E 172 NIESZKODLIWY (tlenki i wodorotlenki żelaza)
E 175 ZŁOTO
E 200 NIESZKODLIWY
E 201 NIESZKODLIWY
E 202 NIESZKODLIWY
E 203 NIESZKODLIWY
E 210 RAKOTWÓRCZY
E 211 RAKOTWÓRCZY
E 212 RAKOTWÓRCZY
E 213 RAKOTWÓRCZY
E 214 RAKOTWÓRCZY
E 215 RAKOTWÓRCZY
E 216 RAKOTWÓRCZY
E 217 RAKOTWÓRCZY
E 218 RAKOTWÓRCZY
E 219 RAKOTWÓRCZY
E 220 NISZCZY WITAMINĘ B12
E 221 ZAKŁÓCA PRACĘ JELIT
E 222 ZAKŁÓCA PRACĘ JELIT
E 223 ZAKŁÓCA PRACĘ JELIT
E 224 ZAKŁÓCA PRACĘ JELIT
E 226 ZAKŁÓCA PRACĘ JELIT
E 227 ZAKŁÓCA PRACĘ JELIT
E 230 ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY
E 231 ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY
E 232 ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY
E 233 ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY
E 236 NIESZKODLIWY
E 237 NIESZKODLIWY
E 238 NIESZKODLIWY
E 239 RAKOTWÓRCZY
E 249 SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU
E 250 SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU
E 251 SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU

Opracowanie: Henryka Kruszyk

Wyświetleń: 2864


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.