Katalog Henryka Kruszyk Chemia, Scenariusze Substancje szkodliwe w żywieniu - scenariusz lekcji chemii (z załącznikami)Substancje szkodliwe w żywieniu.Scenariusz lekcji chemiiCel ogólny: wykazanie, że do produkcji środków spożywczych używa się także substancji, które mogą szkodzić zdrowiu. Cele szczegółowe: Uczeń: - wymieni składniki pokarmowe niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, - rozszyfruje kod z etykiet z opakowań żywnościowych, - ustali szkodliwe substancje w produktach żywnościowych, Metody: - pogadanka, - praca w grupach, - ćwiczenia praktyczne, - sesja plakatowa Pomoce dydaktyczne: - wykaz dodatków do produktów spożywczych sygnalizowanych na opakowaniach produktów spożywczych w Europie Zachodniej (zał.) - opakowania po różnych produktach spożywczych np. napojach, słodyczach, wędlinach, budyniach itp.) Przebieg lekcji. 1. Podanie tematu lekcji. 2. Przypomnienie roli podstawowych składników pożywienia w organizmie człowieka. 3. Analiza etykiet produktów żywnościowych w celu ustalenia składników pokarmowych - praca w grupach. 4. Analiza etykiet w celu identyfikacji barwników i środków konserwujących oznaczonych kodem - praca w grupach. 5. Ustalenie szkodliwych substancji w artykułach żywnościowych - sesja plakatowa 6. Spostrzeżenia: Większość produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje oznaczone kodem, które po rozszyfrowaniu okazują się mniej lub bardziej szkodliwe dla człowieka. 7. Podsumowanie: W celu przechowania żywności przez dłuższy okres czasu stosuje się różne metody konserwacji. Do nich należą: pasteryzacja, zamrażanie, kiszenie np. ogórków, suszenie, hermetyczne opakowania a także dodawane do żywności środki chemiczne tzw. konserwanty i substancje poprawiające barwę, smak i zapach produktu. Nie wszystkie jednak substancje dodawane do środków spożywczych są bezpieczne dla zdrowia człowieka. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na to, czym dany produkt był konserwowany Najlepiej jednak spożywać produkty świeże lub pasteryzowane, z krótkim okresem gwarancji. 8. Samoocena i wystawienie ocen. Załącznik Barwniki
Konserwanty
Opracowanie: Henryka Kruszyk Wyświetleń: 2864
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |