Katalog Łukasz Szadkowski, 2020-10-16 Łódź Wychowanie fizyczne, Scenariusze SCENARIUSZ ZAJĘĆ WYCHOWANIA FIZYCZNGO - PIŁKA NOŻNAScenariusz zajęć Żywność i żywienie KLASA VIII SZOŁA PODSTAWOWA Prowadzi Łukasz Szadkowski Temat: Zdrowy styl odżywiania i jego znaczenie dla młodego organizmu. Cele główne: Zapoznanie z prawidłowym odżywianiem jako warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia Cele operacyjne: - potrafią wskazać produkty białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe - określają znaczenie diety zbilansowanej - kształtowanie nawyku prawidłowego odżywiania Metody: - miniwykład, przedstawienie informacji za pomocą prezentacji multimedialnej. - metody aktywizujące – burza mózgów - dyskusja Formy: - jednolita - grupowa – trzy małe grupy Środki dydaktyczne: - prezentacja multimedialna pt. ,,Zdrowe żywienie” - trzy koperty z nazwami produktów żywieniowych białkowych, tłuszczowych i Węglowodanowych - rzutnik multimedialny i laptop Przebieg lekcji: 1. Nawiązanie kontaktu z uczniami. 2. Podanie tematu zajęć, 3. Miniwykład w oparciu o prezentację multimedialną. - żywienie człowieka - składniki odżywcze - racjonalne spożywanie posiłków - zbilansowana dieta 4. podsumowanie treści z miniwykadu - podział klasy na trzy grupy - rozdanie kopert z zadaniami 5. prezentacja zadania przez grupy - uszeregowanie produktów z kopert -udzielenie odpowiedzi na pytania zawarte w kopertach: 1.PODAJ 3 PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZAWIERAJĄCE DUZO WITAMINY C? 2. JAKĄ FUNKCJE PEŁNIA WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA? 1.ILE POSIŁKÓW DZIENNIE POWINNA JEŚĆ MŁODZIEŻ W OKRESIE POKWITANIA? 2. CZY REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW MA WPŁYW NA ZDROWE ŻYWIENIE MŁODZIEŻY JEŚLI TAK TO DLACZEGO? 1.WYMIEŃ WSZYSTKIE SKŁADNIKI POKARMOWE? 2. WYJAŚNIJ POJĘCIE ZBILANSOWANA DIETA? Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |