Katalog

BEATA NIEDBALSKA-HOLECZEK, 2019-06-18
BYTOM

Lekcja wychowawcza, Scenariusze

Scenariusz zajęć: Zdrowy styl odżywiania się- zasady.

- n +

SCENARIUSZ ZAJĘĆ

Imię i nazwisko prowadzącego: Beata Niedbalska-Holeczek

Czas trwania zajęć: 45 minut

Temat zajęć: Zdrowy styl odżywiania się – zasady.

Cele ogólne:

• Zapoznanie uczniów z zasadami racjonalnego odżywiania się
• Kształtowanie umiejętności oceniania własnego sposobu żywienia
• Nauka urozmaicania własnego stylu żywienia

Cele szczegółowe:
• Uczeń rozumie, że należy się zdrowo odżywiać
• Zna produkty szkodliwe dla zdrowia
• Zna zasady zdrowego odżywiania
• Poznał piramidę zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej
• Dostrzega zależność pomiędzy jakością odżywiania, a zdrowiem

Formy:
• Indywidualna
• Grupowa

Metody:
• Rozmowa nauczająca
• Pogadanka z elementami dyskusji
• Burza mózgów

Środki dydaktyczne:
• Piramida zdrowia
• Mazaki
• Papier
• Kartki samoprzylepne
• Ankiety









Przebieg zajęć:
1. Czynności organizacyjno-porządkowe
• Powitanie grupy
• Sprawdzenie obecności
• Sprawdzenie czy uczniowie przygotowali się do zajęć

2. Ćwiczenie wprowadzające w temat lekcji „Co najbardziej lubię jeść i pić?”
Każdy uczeń pracuje samodzielnie i na samoprzylepnych karteczkach zapisują co lubią jeść i czego jeść nie lubią.
Następnie na tablicy przyklejamy te karteczki, po jednej stronie to co lubimy, a po drugiej to czego nie lubimy.

• Nauczyciel zadaje pytanie: Czy gdybyście jedli tylko to co lubicie, to czy Wasze odżywianie byłoby prawidłowe, zdrowe, korzystne dla Waszego rozwoju i zdrowia?

3. Dzisiejszy temat zajęć brzmi „ Zasady zdrowego stylu odżywiania”

Zasady racjonalnego czyli zdrowego odżywiania

Nauczyciel podaje uczniom zasady zdrowego odżywiania.
Zasada 1: Dbaj o regularność i różnorodność posiłków!
W ciągu dnia powinno się spożywać 4-5 posiłków najlepiej w regularnych 3-4 godzinnych odstępach. Dzięki temu metabolizm działa sprawnie, a kumulowanie tkanki tłuszczowej w postaci niechcianych boczków jest znacznie mniejsze. Nie bez znaczenia jest też różnorodność posiłków. Im bardziej kolorowo na talerzu, im więcej różnych produktów spożywasz w ciągu dnia tym większa szansa uniknięcia niedoborów żywieniowych.
Zasada 2: Pij 1,5 l wody dziennie!
Prawidłowe nawodnienie organizmu pełni kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Woda bierze udział w transporcie składników pokarmowych oraz w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Jej rola jest nieoceniona w zapewnieniu termoregulacji, nawilżeniu stawów czy zdrowym wyglądzie skóry. W ciągu dnia tracimy znaczne ilości wody w trakcie np. oddychania i pocenia się, dlatego tak ważne jest spożywanie jej co najmniej 1,5 litra dziennie.
Zapotrzebowanie na wodę zmienia się wraz z wiekiem i stanem fizjologicznym, czyli więcej wody potrzebują osoby starsze, kobiety w ciąży, matki karmiące i sportowcy. Na pewno należy wyrobić w sobie nawyk popijania wody małymi łyczkami przez cały dzień, zanim pojawi się pragnienie, które wraz z bólem głowy i brakiem koncentracji jest już objawem odwodnienia.
Zasada 3: Pamiętaj o warzywach i owocach!
Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin oraz mikro- i makroskładników. Obecnie stanowią podstawę piramidy prawidłowego żywienia! Są nie tylko smaczne i sycące, ale w większości niskokaloryczne. Jako kolorowy dodatek do posiłku lub samodzielna przekąska powinny pojawić się co najmniej 5 razy w ciągu dnia. Każda kolejna porcja to mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju chorób dietozależnych. Istotne są też proporcje warzyw do owoców w naszym menu. Optymalne to ¾ + ¼ na korzyść warzyw. Regularne spożycie warzyw i owoców pozwala utrzymać organizm w dobrej kondycji i zdrowiu, zapewniając zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Warzywa i owoce, choć najzdrowsze w postaci surowej, warto spożywać w różnej formie: szklanki soku owocowego lub warzywnego, talerza zupy jarzynowej czy porcji owoców suszonych.
Zasada 4: Jedz produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste!
Produkty zbożowe, czyli pieczywo, kasze, makarony, wszelkiego typu płatki zbożowe, to źródło węglowodanów złożonych, dobroczynnego błonnika pokarmowego, wielu witamin oraz składników mineralnych. Jako główne źródło energii, produkty zbożowe powinny być obok warzyw i owoców podstawą dobrze zbilansowanej diety. Warto sięgać po produkty pełnoziarniste, ponieważ mają one więcej błonnika, witamin zwłaszcza z grupy B oraz są źródłem większej ilości składników mineralnych.
Zasada 5: Spożywaj produkty mleczne!
Produkty mleczne są ważne nie tylko w diecie dzieci, ale także osób dorosłych. To doskonałe źródło białka i tak ważnego w procesie wzrostu i profilaktyce osteoporozy wapnia. Osoba dorosła powinna spożywać każdego dnia 2 szklanki mleka. Oczywiście może je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem. W przypadku problemów z tolerancją laktozy warto skorzystać z coraz szerzej gamy dostępnych produktów mlecznych bezlaktozowych.
Dodatkowo pamiętajcie aby
• ograniczyć spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo.
• Zjadać więcej ryb,
• Jeść nasiona roślin strączkowych
• jeść jaja.
• Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je tłuszczami roślinnymi.
• Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
• Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół - mają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
• nie spożywaj alkoholu !!!
Piramida zdrowego żywienia i Aktywności Fizycznej
Dowiedzieliśmy się jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania, spróbujmy teraz zastanowić się razem jakie produkty należy spożywać częściej, a jakie rzadziej. Które produkty możemy spożywać w większych ilościach, a które w mniejszych.
Podział na dwie grupy – każda próbuje stworzyć prawidłową piramidę zdrowia.
„Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”.
• Aktywność fizyczna – 30 minut dziennie
• Woda – 1,5 – 2,0 litrów dziennie
• Warzywa ¾ i owoce ¼
• Produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, nieprzetworzone mąki, kasze, makarony, brązowy ryż
• Mleko i jego przetwory (jogurty, maślanki, sery)
• Ryby, białe mięso, nasiona roślin strączkowych, jaja, czerwone mięso - rzadko
• Zdrowe tłuszcze, olej, orzechy
Obliczanie BMI
Współczynnik BMI obliczamy dzieląc swoją wagę w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu, np.:
Jeśli masz 165 cm wzrostu, pomnóż 1,65 x 1,65 = 2,7225
Następnie swoją wagę, np. 60 kg, podziel przez wynik, który otrzymałaś: 60 / 2,7225.
Tak uzyskasz swoją wartość wskaźnika BMI = 22,03.

Międzynarodowa klasyfikacja BMI dla osób dorosłych wskazuje na:
• poniżej 16,0 – wygłodzenie,
• 16,0–17,0 – wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę),
• 17–18,5 – niedowagę,
• 18,5–25,0 – wartość prawidłową,
• 25,0–30,0 – nadwagę,
• 30,0–35,0 – I stopień otyłości,
• 35,0–40,0 – II stopień otyłości,
• powyżej 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)



Ankieta – czy i jakie błędy popełniamy w codziennym jadłospisie ?
Nauczyciel rozdaje ankiety, po wypełnieniu ich przez uczniów omawia każde pytanie. Wspólnie z uczniami zastanawiamy się co można poprawić.

4. Zakończenie zajęć:
• Podsumowanie zajęć
• Udzielenie pochwały najaktywniejszym uczniom
• Zachęcenie do rozmowy z rodzicami na temat złych i dobrych nawyków żywieniowych























Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.