![]() |
![]() |
Katalog Iwona Bącela, 2019-05-15 Świebodzin Zawodowe, Sprawdziany i testy Kartkówka napoje fermentowane, śmietana i śmietanka1. Jedną z potraw z mleka kwaśnego jest: 1p. a) serwatka b) bawarka, c) chłodnik, d) zupa mleczna, 2. . Bio-Jogurt jest wzbogacany szczepami bakterii: 1p. a) Escherichia coli i Shigella b) Bacillus i Proteus c) Lactobacillus acidophilus i Biofidobacterium, 3. Śmietanka kremowa zawiera: 1p. a) 9% tłuszczu b) 18% tłuszczu c) 30% tłuszczu, d) 12% tłuszczu. 4. Śmietanka ma wyższą kwasowość od śmietany: 1p. a) tak b) nie 5. Kefir otrzymuje się z mleka pasteryzowanego przez dodatek pleśni kefirowych: 1p. a) tak b) nie 6. Podczas ukwaszenia mleka w procesie fermentacji następuje: 1p. a) rozpuszczenie wit. A, b) rozproszenie tłuszczu, c) denaturacja białka, d) rozpad laktozy. 7. Kefir powstaje w wyniku: 1p. a) fermentacji masłowej, b) fermentacji octowej i mlekowej, c) fermentacji alkoholowej, d) fermentacji mlekowej i alkoholowej. 8. Przy nietolerancji laktozy niewskazane jest spożywanie 1p. a) mleka słodkiego, b) serów twarogowych, c) serów podpuszczkowych, d) napojów fermentowanych. 9. . Maślanka to produkt uboczny produkcj:1p a) masła, b) serów, c)śmietany, d) mleka pełnego w proszku. 10. Mlecznym napojem fermentowanym nie jest; 1p. a. bawarka, b. jogurt, c. mleko zsiadłe, d. napój jogurtowy. 11. Mleczne napoje fermentowane do odbudowy mikroflory bakteryjnej zalecane są po: 1p. a. wysiłku fizycznym, b. po kuracji odchudzającej , c. po kuracji antybiotykowej, 12. Śmietanę i śmietankę przechowujemy w temp. nie wyższej niż ………………..⁰C 1p. 13. Krem, wyroby z dodatkiem kremu ubitej śmietanki należy przechowywać w temp. ok. 6⁰C nie dłużej niż (wpisz ile godzin) .……….godz.1p. 14 . Aby otrzymać trwały i dobrej jakości krem bitą śmietankę należy użyć śmietankę o zawartości (wpisz % tłuszczu ) ……………… ; 1p. Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |