Katalog

Krystyna Drwal, 2019-03-06
Tarnów

Zajęcia przedszkolne, Projekty edukacyjne

PROJEKT EDUKACYJNY: "ZIELONY KĄCIK W NASZEJ SALI - HODOWLA ZIÓŁ i NOWALIJEK"

- n +

PROJEKT EDUKACYJNY: „Zielony kącik w naszej sali – hodowla ziół i nowalijek”.

TEMAT PROJEKTU: „Zielony kącik w naszej sali – hodowla ziół i nowalijek”.
OSOBY ODPOWIEDZIALNE: nauczycielki prowadzące grupę
UCZESTNICY: Dzieci 6 - letnie
PARTNERZY PROJEKTU: rodzice, dzieci z innych grup przedszkolnych, biblioteka.
CELE GŁÓWNE PROJEKTU:
- Poznanie otaczającego świata, kształtowanie odpowiednich umiejętności i rozbudzanie ciekawości przyrodniczej u przedszkolaków.
- Wyrabianie u dzieci cierpliwości, sumienności, systematyczności, dokładności, czyli bycia dobrym obserwatorem przyrody.
- Poznanie różnorodnych ziół i nowalijek, ich cech charakterystycznych, walorów zdrowotnych, sposobów przetwarzania.
- Poznanie i utrwalenie zasad zdrowego odżywiania – poznanie ziół i nowalijek jako produktów zdrowych i potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Zachęcanie do zastępowania niezdrowych produktów żywieniowych w codziennej diecie produktami zdrowymi.
- Zachęcenie do samodzielnej hodowli niektórych ziół i nowalijek w przedszkolnym kąciku przyrody, wykorzystywanie jako dodatek do potraw.

CELE SZCZEGÓŁOWE:
Dziecko:
• zna i podaje nazwy podstawowych narzędzi ogrodniczych;
• wie jakie warunki są niezbędne do wzrostu roślin;
• zna różne rodzaje ziół: bazylia, majeranek, kolendra, koper, zielona pietruszka, szałwia, mięta, estragon, tymianek, melisa szczypiorek, lubczyk;
• rozpoznaje i podaje nazwy nowalijek: sałata, rzodkiewki, pomidory, młoda marchewka, ogórki, szczypiorek, rzeżucha (pieprzyca siewna), nać pietruszki, cebulka dymka;
• określa smak i zapach wybranych ziół, nowalijek;
• rozpoznaje warzywa wykorzystywane do przygotowywania określonych potraw;
• zna zasady właściwego odżywiania się;
• przełamuje niechęć do zjadania nielubianych potraw;
• aktywnie uczestniczy w pracach związanych z hodowlą, opieką nad roślinami, w zajęciach, zabawach badawczych;
• troszczy się o hodowane rośliny, chętnie pełni dyżury w kąciku;
• rozwija zdolności i zainteresowania plastyczne, muzyczne oraz fotograficzne.

NARZĘDZIA I METODY PRACY:
- samodzielnych doświadczeń i poszukiwań dziecka;
- słowne (literatura dla dzieci, piosenki);
- oglądowe (hodowla, obserwacja, pokaz, prezentacja).

PRZEBIEG PRACY NAD PROJEKTEM:
Projekt realizowany jest w terminie: styczeń – marzec 2019 r.

I ETAP
1. Zainteresowanie dzieci tematem: „Zielony kącik w naszej sali – hodowla ziół i nowalijek” - zachęcenie do formułowania zagadnień, które mogą być realizowane w trakcie projektu.

II ETAP
1. Wycieczka do sklepu ogrodniczego - rozwijanie zmysłu obserwacji, rozpoznawanie i nazywanie narzędzi ogrodniczych służących do pielęgnacji roślin.
2. Wyjście do biblioteki oglądanie albumów i książek o tematyce związanej z domową hodowlą roślin.
3. Zapoznanie dzieci z utworami literackimi dotyczącymi hodowli roślin w warunkach przedszkolnych (domowych).
4. Rozmowa na temat rodzajów ziemi:
• Czym jest ziemia?
• Do czego jest potrzebna?
• Jak wygląda i pachnie?
• Czy zawsze wygląda tak samo?
• Co ludzie czynią z ziemią?
• Czy potrzebujemy ziemi i co by się stało, gdyby jej nie było?
5. Odkrywamy skarby ziemi:
• zgromadzenie różnych rodzajów gleby w słoikach – porównywanie koloru;
• badanie przepuszczalności różnego rodzaju gleby;
6. Obserwacja ziemi pod lupą i mikroskopem... czyli badamy ziemię ;
• kolekcja skał i minerałów (segregowanie ze względu na kształt, wielkość i kolor);
• konkurs plastyczny: „Najpiękniej pomalowany kamień”, „Najładniejsza figurka z kamieni”, „Piaskowy rysunek”.
Eksperyment 1: Czarodziejski piasek
Do wysokiego, przeźroczystego naczynia wsypujemy piasek, wlewamy wolno na górną powierzchnię wodę zabarwioną na czerwono. Woda spływa na dno szybko barwiąc piasek. Wniosek: piasek szybko przepuszcza wodę.
Eksperyment 2:
Do eksperymentu wykorzystujemy różne rodzaje ziemi. Powtarzamy czynność z eksperymentu 1. Wniosek: w zależności od rodzaju ziemi, różna jest przepuszczalność wody, jednak najsłabiej wodę przepuszcza glina.
7. Lepienie z gliny na temat dowolny, wypowiedzi dzieci na temat prac, rozmowa na temat właściwości gliny i wykorzystania gliny w przemyśle.
8. Oglądanie filmu pt „Moc żywiołów” - płyta DVD.
9. Przy współudziale rodziców zagospodarowanie kącika przyrody – przygotowanie ziemi, waty, gazy, doniczek, słoików do wodnej hodowli, nasion i sadzonek.
10. Poznanie kształtu, wielkości, barwy różnego rodzaju nasion i warzyw przygotowanych do sadzenia w ziemi, na gazie, w wodzie.
11. Posadzenie i wysianie ziół i nowalijek w przygotowanej w doniczkach ziemi, na wacie, w słoikach z wodą na zabezpieczonej gazie.
12. Wspólne z dziećmi umieszczanie przygotowanych podpisów, odczytywanie, ozdabianie kącika.
13. Umieszczenie w kąciku przyrody przygotowanego dzienniczka obserwacji, w którym dzieci będą rysować, a nauczyciel będzie wpisywać spostrzeżenia, wnioski i uwagi dzieci.
14. Wzbogacenie „zielonego kącika” o drzewko cytryny z małymi owocami przyniesione przez nauczycielkę z domowej hodowli, podanie informacji dotyczących leczniczych właściwości cytryny i właściwej pielęgnacji – obserwacja zmiany koloru owoców (z zielonego na żółty w czasie dojrzewania cytryn).
15. Zagadki słowne ”Do czego używamy ziół?” - opisywanie bez podawania nazwy;
16. Zabawa dydaktyczna „Które części warzyw zjadamy” - określanie jadalnych części warzyw.
17. Scenki dramowe „Zaczarowane rośliny” z wykorzystaniem naturalnych okazów - wzbogacenie słownictwa czynnego i biernego, wprowadzanie dialogu jako elementu ożywiającego akcję.
18. "Witaminkowe rytmy" – rozwijanie rytmicznej organizacji czasu – zabawa dydaktyczna z wykorzystaniem sylwet różnych ziół i nowalijek.
19. Rozmowa dotycząca pokarmów, które spożywamy. Określanie: Co jemy, dlaczego jemy, kiedy jemy. Wyjaśnienie, dlaczego dieta powinna być zróżnicowana.
20. Gra dydaktyczna „Piramida żywieniowa” – komponowanie różnorodnych posiłków zawierających zdrowe składniki.
21. Wielozmysłowe poznawanie ziół, nowalijek.
Zabawa badawcza „Ciekawe zapachy” - poznawanie za pomocą zmysłów: dotyku, smaku, węchu. Porównywanie smaków wybranych ziół i nowalijek.
22. Zabawa badawcza „Co kryje w sobie cebula?” - podejmuje zaproponowane działania, analizuje i wyciąga wnioski;
23. Warsztaty fotograficzne dotyczące fotografowania hodowanych roślin, zmieniającego się koloru cytryny na drzewku cytrynowym – prezentacja zdjęć w formie slajdów.
24. Wykonanie soku marchewkowego z zieloną pietruszką i innymi ziołami wg upodobań i propozycji dzieci – zaproszenie dzieci z innych grup, wspólna degustacja.
25. Wykonanie kanapek z wykorzystaniem wyhodowanych ziół i nowalijek, dowolna kompozycja przez dzieci, przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa.
26. „Zielone kukiełki" - wykonanie kukiełek z wykorzystaniem nowalijek i nieużytków – wykorzystywanie prostych sposobów łączenia materiałów. Rozwijanie inwencji twórczej.
27. Album – „Mój zielony ogródek” - praca plastyczna z wykorzystaniem ilustracji. Tworzenie własnych kompozycji plastycznych.
28. Wykonanie zielnika „Moje zioła” - suszenie ziół, wklejanie do albumu.
29. Nauka piosenki pt. „Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki”, wykonawca: Zespół Dziecięcy Fasolki, Album: Piosenki Pana Tik – Taka - analiza tekstu i melodii.
30. Zabawa rytmiczna „Zdrowe roślinki” – płynne rytmiczne poruszanie się zgodnie z akompaniamentem. Kształcenie poczucia rytmu i pulsu muzycznego.
31. Tworzenie akompaniamentu z wykorzystaniem instrumentów perkusyjnych do piosenki pt. „Jestem sobie ogrodniczka” - Dorota Gellner - nabywanie umiejętności gry na instrumentach perkusyjnych i samodzielnego tworzenia akompaniamentu.
32. Zabawy ze śpiewem przy piosenkach: „Cebulka i buraczek” , „Cebula bywa uszczypliwa”, „C – jak cebula”-Piosenki od a A do Z, Wydawnictwo Bliżej Przedszkola - Śpiewające Brzdące - odtwarzanie ruchem i gestem nastroju i charakteru piosenki.
ETAP III
1. Podsumowanie projektu edukacyjnego – zaproszenie rodziców do obejrzenia hodowli w kąciku przyrody, wykonanego albumu, zielnika, zdjęć, dzienniczka obserwacji, przygotowanie napoju z miętą i sokiem z cytryny – wspólna degustacja.
2. Warsztaty kulinarne - przygotowanie pasty twarogowej z bazylią, degustacja wspólnie z dziećmi z zaproszonych grup.
3. Wręczenie uczestnikom projektu dyplomu pamiątkowego.

OBOWIĄZUJĄCA DOKUMENTACJA:
Zaplanowane działania dzieci oraz nauczycieli umieszczane będą w miesięcznych planach pracy oraz odnotowane w dzienniku zajęć.

EWALUACJA:
•obserwacja dzieci w trakcie spożywania posiłków pod kątem zmiany nawyków żywieniowych;
•obserwacja i ocena zaangażowania dzieci w projekt.
Opracowała: mgr Krystyna Drwal
Wykorzystano:
„Encyklopedia dla dzieci” opracowanie zbiorcze, wydawnictwo ARTI;
„Zdrowe zioła dla dzieci i przyprawy w dziecięcej kuchni” - opracowała Agata Opiela (dietetyk, ekspert ds. żywienia);
„Rymowane witaminki dla chłopczyka i dziewczynki” - Jadwiga Jolanta Kosińska;
„Piramida żywieniowa” - A. Wacławski;
Utwór: Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki, wykonawca: Zespół Dziecięcy Fasolki, Album: Piosenki Pana Tik – Taka;
Piosenki od a A do Z, Wydawnictwo Bliżej Przedszkola - Śpiewające Brzdące;
„Jak pomagać dziecku w poznawaniu świata?” – Maria Kielar-Turska, WSiP;
„Zabawy badawcze w edukacji przedszkolnej” – Bożena Muchacka;
„Wiersze dla dzieci” – J. Brzechwa.

Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.