Katalog

Joanna Jankowska, 2017-07-05
Skoczów

Zajęcia zintegrowane, Konkursy

"Cztery Smaki" - stymulacja polisensoryczna

- n +

Joanna Jankowska


Konspekt zajęć dla dzieci głęboko niepełnosprawnych intelektualnie


Tytuł: „Poznaje różne smaki” – stymulacja polisensoryczna
z wykorzystaniem produktów naturalnych

Cele:

 Rozwijanie komunikacji pozawerbalnej (za pomocą mowy ciała, języka emocji i różnego rodzaju bodźców)
 Poprawa wrażliwości policzków, warg oraz języka
 Usprawnianie motoryki narządów artykulacyjnych
 Rozwijanie aktywności własnej ucznia
 Rozwijanie świadomości własnego ciała
 Rozbudzanie możliwości percepcyjnych ucznia
 Stymulacja polisensoryczna (wzrokowa, słuchowa, dotykowa
i smakowa)

Organizacja zajęć:

1. Zajęcia wstępne (przywitanie)
Nauczyciel wita się z każdym uczniem poprzez wymówienie wyraźnie imienia ucznia oraz potrząsanie materiałem dydaktycznym (puszką z piaskiem)
w sposób akceptowany przez nie dziecko. Następnie zakłada uczniom fartuszki.


A. Nauczyciel zapoznaje (oswaja) ucznia z dotykiem twarzy (szczególnie uwzględniając usta) z jednoczesnym delikatnym masażem twarzy (policzki, żuchwa, okolice ust). Jeśli uczeń akceptuje nauczyciel używa do masażu delikatnego kremu cytrynowego lub olejku.


B. Nauczyciel zapoznaje uczniów z owocami (cytryną/pomarańczą, grejpfrutem, bananem)

 Nauczyciel prezentuje uczniom niedobrany owoc (cytryna/pomarańcza), podchodzi kolejno do uczniów i pomaga im zapoznać się z owocem za pomocą węchu i dotyku (zachęca ucznia do obracania owocem);
 Nauczyciel podaje uczniom kawałek pokrojonej na plasterki pomarańczy do konsumpcji, obserwując reakcję dziecka na stymulację
smakowo-węchową.
 Nauczyciel stosuje elementy delikatnego masażu twarzy (okolice ust).

 Następnie nauczyciel zapoznaje uczniów z grejpfrutem, podchodzi kolejno do uczniów i pomaga im się zapoznać z owocem za pomocą węchu i dotyku, zachęca również ucznia do manipulowania w rękach owocem; (Może również podać dziecku sok z grejpfruta);

 Następnie nauczyciel demonstruje uczniom całego banana (ze skórką), dotyka nim dłoni dziecka i zachęca do złapania i trzymania owocu. Następnie podaje uczniowi kawałek/drobno posiekanego banana do konsumpcji, obserwując reakcję dziecka na stymulację
smakowo-węchową; (Nauczyciel może również podać dziecku sok
z banana);
 Nauczyciel wykonuje masaż twarzy (elementy).
 Nauczyciel prezentuje uczniom ogórek kiszony (ze słoika), podchodzi kolejno do uczniów i pomaga im zapoznać się z owocem za pomocą węchu i dotyku;
 Nauczyciel podaje uczniowi kawałek ogórka do konsumpcji; obserwując reakcję dziecka na stymulację smakowo-węchową;
 Nauczyciel wykonuje elementy masaż twarzy.

C. Nauczyciel puszcza muzykę relaksacyjną i podaje uczniom miskę
z warzywami i owocami (jabłko, kiwi, banan, ogórek, pomarańcza, cytryna, ziemniak) zachęcając je do „zapoznania” się z przedmiotami poprzez dotyk
i zapach;

2. Zakończenie
 Nauczyciel wyciera usta ucznia serwetką/ręcznikiem;
 Nauczyciel pomaga uczniom zrzucić fartuszki;
 Nauczyciel wyłącza muzykę.

Materiały dydaktyczne:

Kaseta audio z muzyką relaksacyjną, warzywo-ogórek kiszony, owoce (banan, grejpfrut, cytryna), naturalne soki, fartuszki, tacki, serwetki, krem/olejek do masażu

Metody:

 Metoda dwuczłowieka wg S. Kowalika
 Stymulacja polisensoryczna
 Elementy masażu i muzykoterapii
 Metoda Pomocnych Dłoni wg F. Affolter.

Literatura:

 A. Frohlich: Stymulacja od podstaw, Warszawa 1998.
 J. Kielin (red.), Rozwój daje radość, Gdańsk 1999.
 L. Miosga „Pomóż mi być - komunikacja i stymulacja zmysłowa osób
ze znaczną i głęboką niepełnosprawnością intelektualną”, Kraków 2005.
 M. Piszczek, Terapia zabawą – Terapia przez sztukę, Warszawa 1997.








Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.