AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Marek Cieśluk, 2017-06-13
Raczki

Technika, Artykuły

Urządzenia techniczne w domu

- n +

Umiejętność korzystania z domowych urządzeń technicznych powinna być kształtowana w miarę możliwości od wczesnych lat każdego młodego człowieka. Korzystanie z telewizji, radia czy innego sprzętu służącego rozrywce nie sprawia większych kłopotów nawet dzieciom, które potrafią odnaleźć ulubiony swój program. Obsługa urządzeń do sprzątania czy prania, zaczyna wyrabiać świadomość, że im nowocześniejszy sprzęt, tym łatwiej można wykonać jakieś zadanie (pranie, odkurzanie), ale jest to także okupione większą znajomością danego urządzenia i jego obsługi. Odrębną częścią urządzeń domowych jest sprzęt używany do przechowywania i przygotowywania posiłków. Różnorodność współczesnej kuchni jest ograniczona zasobnością portfela mieszkańców danego domostwa.
Umiejętność przygotowywania potraw z wykorzystaniem współczesnych urządzeń powinna być kształtowana od dziecka, aby młody człowiek, który z różnych powodów może zostać sam, wiedział co i jak należy zrobić, aby zapewnić sobie zdrowy posiłek.
Od końca XIX w. gospodynie domowe w coraz większym stopniu posługiwały się sprzętem elektrycznym: pralki, odkurzacze, lodówki i maszyny do szycia. Dzisiaj trudno jest wyobrazić sobie prace domowe wykonywane przez różne urządzenia elektryczne. Każde gospodarstwo domowe (w zależności od różnych czynników), jest wyposażone w sprzęt, który ułatwia prowadzenie domu, czyli m.in. przygotowanie posiłków, utrzymanie czystości, oraz zapewnia relaks i rozrywkę.
Producenci sprzętu gospodarstwa domowego zachęcają nas do kupowania coraz to nowocześniejszych i doskonalszych urządzeń. Decydując się na zakup danego urządzenia, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na cenę, ale również na ekonomiczność pracy, zagrożenia, wymiary i niezawodność w eksploatacji. Dzięki postępowi technicznemu na rynek wprowadzany jest sprzęt domowy, który działa sprawniej, szybciej i ekonomiczniej.
W gospodarstwie domowym wykorzystuje się wiele sprzętów elektrycznych, które usprawniają funkcjonowanie domu. Ułatwiają przygotowanie posiłków, sprzątanie, dbanie o higienę. Do takich sprzętów zalicza się:
• urządzenia do gotowania - kuchenki elektryczne, piekarniki, kuchenki mikrofalowe, czajniki elektryczne, opiekacze,
• urządzenia ułatwiające prace kuchenne - zmywarki do naczyń, roboty kuchenne, miksery, sokowirówki,
• urządzenia do prania i prasowania - pralki, suszarki, żelazka,
• urządzenia do przechowywania żywności - lodówki, chłodziarki, zamrażarki, pakowarki próżniowe,
• sprzęt do użytku osobistego - suszarki do włosów, lokówki, golarki elektryczne, elektryczne szczoteczki do zębów, maszynki do strzyżenia,
• urządzenia do sprzątania - odkurzacze, froterki,
• inne - wentylatory, nawilżacze.
Obowiązujące przepisy nakładają na producentów sprzętu obowiązek wyposażenia urządzeń dopuszczonych do sprzedaży w:
• polską instrukcję obsługi,
• tabliczkę znamionową,
• oznaczenie kraju produkcji lub pochodzenia,
• oznakowanie CE (symbol umieszczany na wyrobie przez producenta tego wyrobu, w celu poświadczenia, że wyrób jest zgodny z odnoszącymi się do niego wymaganiami prawnymi związanymi z szeroko pojętym bezpieczeństwem. Wyroby, które posiadają znak CE mogą być bez przeszkód wprowadzane do obrotu we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej (w tym oczywiście w Polsce) oraz w Norwegii, Islandii i Księstwie Lichtenstein).
Właściwe korzystanie z urządzeń oraz dbałość o ich sprawność zapewnią bezpieczeństwo użytkowania sprzętów oraz ich właściwe funkcjonowanie przez długi czas. Należy bezwzględnie pamiętać o zasadach bezpiecznego korzystania ze sprzętu domowego przez dzieci, a także przez dorosłych:
• Ze sprzętu korzystaj tylko pod opieką dorosłej osoby.
• Zapoznaj się z zasadami korzystania ze sprzętu.
• Nie włączaj przypadkowych przycisków.
• Nie wyłączaj urządzenia, ciągnąc za przewód.
• Jeżeli zauważysz, że urządzenie działa nieprawidłowo, zgłoś to natychmiast dorosłemu.
• Chroń sprzęt przed zniszczeniem.
• Nie dotykaj urządzeń elektrycznych mokrymi rękami.
• Nigdy niczego sam nie naprawiaj.
Gdy sprzęt się zużyje należy postępować zgodnie z obowiązującymi przepisami. Elektrośmieci nie wolno wyrzucać do zwykłego śmietnika. Nie należy ich przetrzymywać w domu czy w piwnicy, a oddać do punktu zbierania elektrośmieci lub, gdy są to urządzenia wielkogabarytowe, zadzwonić po bezpłatny odbiór elektrośmieci bezpośrednio z domu.
O zakazie wyrzucania elektrośmieci do śmietnika informuje znak przekreślonego kontenera, umieszczony na urządzeniach elektrycznych i elektronicznych.
Wyposażenie gospodarstwa domowego w potrzebne naczynia, narzędzia pracy i kuchenny sprzęt zmechanizowany ułatwia nam i przyspiesza przygotowanie nie tylko wielu potraw, ale i całych posiłków. Przy użyciu odpowiednich narzędzi czy sprzętu zmechanizowanego szybciej i dokładniej możemy rozdrobnić czy przetworzyć wiele produktów (obrać, pokrajać, poszatkować, zemleć, przetrzeć, utrzeć, zmiksować itp.), a tym samym szybciej je przyrządzić czy ugotować. Nie rezygnując z prawidłowego przyrządzania posiłków domowych, gdyż byłoby to ze szkodą dla naszego zdrowia i budżetu, odczuwamy wszyscy potrzebę skrócenia czasu, jaki zużywamy na ich przyrządzanie. Można to osiągnąć poprzez zastosowanie odpowiedniego sprzętu zmechanizowanego, który ułatwia pracę i nie zajmuje wiele miejsca w nowoczesnych kuchniach.
Tak jak w przypadku wszystkich urządzeń, należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa w kuchni, gdyż dużo ludzi, zwłaszcza hobbiści gotowania, uważa, że kierowanie uwagi na zachowanie zasad bezpieczeństwa dla siebie i ludzi w najbliższym, kuchennym otoczeniu nie jest warte uwagi. Takie myślenie, może doprowadzić do różnych zagrożeń życia. Niebezpieczne są zarówno źle zabezpieczone gniazdka elektryczne, źle podłączony opiekacz, zbyt blisko umieszczona kuchenka przy zlewie. Dodatkowo na tego typu sprawy powinniśmy zwrócić uwagę, jeśli w domu znajdują się małe dzieci. Jak wiadomo, dziecięca ciekawość jest ogromna i w należyty sposób należy ją kontrolować.
Na początek warto pomyśleć o montażu bramki, która uniemożliwi przedostanie się dziecka do kuchni, zwłaszcza podczas naszej nieobecności. Kiedy nie ma takiej możliwości, należy zwrócić uwagę na zabezpieczenie urządzeń kuchennych. Baterie w zlewie powinny być odpowiednio oznaczone, dzięki temu unikniemy niespodziewanego puszczenia gorącej wody i poparzenia sobie rąk. Dobrym, ale droższym rozwiązaniem jest instalacja baterii z termostatem. Jednocześnie aby inni domownicy nie ulegli różnym poparzeniom, do stołu nie powinniśmy przynosić gorących garnków i patelni. Znacznie bezpieczniej jest dania przenieść na półmiski i w nich zanosić do stołu.
Warto także sprawdzić poprawność podłączenia urządzeń kuchennych oraz ich działanie. Kable od opiekacza, tostera czy mikrofalówki powinny być ułożone przy ścianie, wzdłuż blatów. Zawsze należy pamiętać, że sprzęt elektryczny jak opiekacz, ekspres do kawy są podłączone do prądu, więc i go przewodzą. W związku z tym zawsze powinny stać z dala od wody i zlewozmywaka.
Kilka punktów z Ogólnej Instrukcji BHP dla kuchni zakładów żywienia zbiorowego, ale dotyczących także każdej kuchni domowej:
W krajarkach do warzyw surowiec można dociskać do tarcz tnących tylko specjalnymi dociskaczami.
Produkty można popychać do gardzieli maszyn do mielenia i rozdrabniania tylko za pomocą popychacza.
Trzonki noży do rozbierania mięsa i trzonki ostrzałek do noży powinny mieć nasadę zabezpieczającą przed poślizgnięciem dłoni.
Naczynia z płynami o temperaturze powyżej 450C wolno napełniać tylko do 4/5 wysokości naczynia.
Zabrania się używania uszkodzonych narzędzi ręcznych oraz naczyń.
Zabrania się czyszczenia i mycia maszyn w ruchu oraz niewyłączonych spod napięcia.
Zabrania się w razie stwierdzenia ulatniania się gazu w kuchni - używania urządzeń elektrycznych lub włączania oświetlenia do czasu dokładnego przewietrzenia pomieszczenia.
Zabrania się samodzielnego usuwania usterek i naprawiania instalacji gazowej.
Zabrania się samodzielnego naprawiania instalacji i urządzeń elektrycznych.
Na stronach internetowych można znaleźć jeszcze wiele porad bezpiecznego korzystania z kuchni, zwłaszcza, gdy naszym pomocnikiem jest starsze dziecko, któremu możemy powierzyć wykonanie pewnych zadań, np. obieranie warzyw bezpiecznym nożem (obierak), mieszanie potraw.
Świadomi naszego i naszych bliskich bezpieczeństwa w kuchni, możemy zastanowić się nad drogą ewolucji, jaką przeszły różne urządzenia, które są obecnie używane w kuchni.
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.