![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
AWANS | INFORMACJE | Dla nauczyciela | Dla ucznia | LOGOWANIE |
![]() |
![]() |
Katalog Małgorzata Bury, 2017-05-09 Chocianów Zawodowe, Sprawdziany i testy Składniki mineralneSKŁADNIKI MINERALNE 1. Składniki mineralne pełnią w naszym organiźmie: a) rolę budulcową i energetyczną b) rolę energetyczną i regulującą c) rolę budulcową i regulującą d) rolę budulcową, energetyczną i regulującą 2. Do makroskładników zaliczamy: a) wapń, potas, żelazo b) fosfor, magnez, sód c) chlor, cynk, miedź d) magnez, jod, fluor 3. Najlepszym źródłem wapnia dla naszego organizmu są: a) mleko i jego przetwory b) produkty zbożowe c) warzywa i owoce d) mięso i jego przetwory 4. Średnie zapotrzebowanie na fosfor dla dorosłego człowieka wynosi: a) 4700 mg b) 1000 mg c) 580 mg d) 350 mg 5. Pierwiastek ten bierze udział w przewodnictwie nerwowym kurczliwości mięśni, wpływa na regulację ciśnienia i pracy serca, jest aktywatorem wielu enzymów. Jest to: a) fosfor b) magnez c) sód d) siarka 6. Osteoporoza to choroba wynikająca z niedoboru: a) wapnia b) żelaza c) jodu d) fluoru 7. Korzystny wpływ na przyswajanie wapnia ma: a) błonnik, laktoza b) witamina D, kwas szczawiowy c) białko, fityniany d) laktoza, witamina D 8. Do elektrolitów zaliczamy: a) wapń, fosfor, magnez b) potas, sód, chlor c) żelazo, cynk, miedź d) jod, fluor, selen 9. Niedobór żelaza w organiźmie człowieka powoduje: a) krzywicę b) nadciśnienie c) próchnicę d) anemię 10. Najlepszym źródłem żelaza jest: a) mięso wołowe b) nasiona roślin strączkowych c) ziemniaki d) mięso drobiowe 11. Rola jodu w organiźmie człowieka związana jest: a) z krzepliwością krwi b) z budową kości i zębów c) z transportem i magazynowaniem tlenu w komórkach ustrojowych d) działaniem tarczycy 12. Nadmiar którego z mikroskładników objawia się plamkami na emalii zębów a) molibdenu b) fluoru c) selenu d) magnezu 13. Do pierwiastków wykazujących działanie kwasotwórcze należą a) fosfor, chlor, siarka b) sód, żelazo, wapń c) potas, chlor, żelazo d) magnez, jod ,selen 14. Do produktów zasadotwórczych zaliczamy: a) mięso, ryż, żółty ser b) warzywa, owoce, mleko c) kawa, herbata, jaja d) cukier, siarka, słodycze 15. Który z niżej wymienionych pierwiastków jest przeciwutleniaczem: a) selen b) molibden c) chlor d) siarka 16. Powstawanie tzw. wola, opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego to objawy niedoboru: a) żelaza b) miedzi c) fosforu d) jodu 17. Miedź w organiźmie człowieka: a) uczestniczy w procesach mineralizacji kości i zębów, bierze udział w gospodarce energetycznej ustroju b) jest niezbędna w procesach utleniania, w prawidłowym dojrzewaniu i funkcjonowaniu krwinek czerwonych c) spełnia ważną rolę w metaboliźmie węglowodanów, lipidów i białka poprzez oddziaływanie na insulinę d) jest niezbędna w gospodarce żelazem, bierze udział w syntezie barwnika skóry i włosów – melaniny 18. Obecność w pożywieniu witaminy C, kwasu foliowego oraz miedzi korzystnie wpływa na przyswajalność: a) żelaza b) chloru c) selenu d) cynku 19. Nadciśnienie to wynik nadmiernego spożycia: a) fosforu b) magnezu c) molibdenu d) sodu 20. Najlepszym źródłem jodu są: a) ryby morskie b) nasiona roślin strączkowych c) jaja d) surowe owoce Zgłoś błąd Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |