![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
AWANS | INFORMACJE | Dla nauczyciela | Dla ucznia | LOGOWANIE |
![]() |
![]() |
Katalog Anna Petrek, 2017-02-28 Ostrava Zawodowe, Testy oprogramowania Test białka, zasady żywienia, technik żywienia i usług gastronomicznychImię i Nazwisko ………………………………… max punktów do uzyskania - 20 1. Oblicz należną ilość białka w diecie dla kobiety 20-letniej o masie ciała 60 kg (1pkt) .............................................................................................................................. 2. Białka o wysokiej wartości biologicznej to białka: (1pkt) a) pochodzące z produktów roślinnych, b) zawierające wszystkie aminokwasy endogenne w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku, c) zawierające aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i odpowiednim stosunku. 3. Charakterystycznym wiązaniem chemicznym (1pkt) 4. Kazeina jest to białko (1pkt) powtarzającym się w białkach jest wiązanie -CO - NH -, zwane: a) roślinne a) wiązaniem łańcuchowym, b) proste b) wiązaniem pektynowym, c) mleka c) wiązaniem peptydowym. d) mięsa 5. Rola białek w organizmie, wymień(3pkt) - ...................... -.............................. - ...................... -.............................. - ...................... -.............................. 6. Aminokwasy endogenne to, te których organizm (1pkt) 7. Podaj przykłady potraw (2pkt) nie może sam wytworzyć i muszą być one uzupełniających biało: dostarczone z pożywieniem. pełnowartościowe i niepełnowartościowe Powyższe zdanie jest: - a) prawdziwe, - b) fałszywe. - - 8. Wymień skutki przedłużającego się ujemnego bilansu azotowego( 2pkt) - .................... - ........................ - ..................... 9. Niemowlęta wykazują nawet 3-4razy większe zapotrzebowanie na białko niż człowiek dorosły. Młodzież w okresie największego wzrostu i rozwoju wykazuje………..razy większe zapotrzebowanie niż dorośli w stosunku do masy ciała.(1pkt) 10 Do produktów bogatych w białko należą.(1pkt) 11. Zawartość białka w mleku krowim wynosi(1pkt) a ) mleko, mięso, jaja, sery, a) 2 do 4% b) 1 do 3% b) ziemniaki, kapusta, smalec, podroby. c) 0,5 do 2% d) 0,5 do 1% c) owoce, fasola, ryby, drób d) kasza, ciasta 12.Witelina jest białkiem o wysokiej wartości biologicznej, występuje w ………………..(1pkt) 13. Wyjaśnij zjawisko denaturacji białka, podaj czynniki inicjujące ten proces (2pkt) ............................................................................................................................................................... ............................................................................................................................................................... 14. Czy białka mogą ulegać spalaniu w organizmie ? zakreślić (2pkt) TAK NIE Zgłoś błąd Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |