Katalog

Krystyna Zimna
Przyroda, Konspekty

"Jak odżywiać się zdrowo?" - konspekt lekcji przyrody w klasie IV

- n +

"Jak odżywiać się zdrowo?" - konspekt lekcji przyrody w klasie IV

I. Cele lekcji
1. Cel ogólny
- Uczeń zna zasady prawidłowego odżywiania się i wyjaśnia wpływ
odżywiania na zdrowie i życie człowieka.
2. Cele szczegółowe :
Uczeń: - rozumie, że prawidłowe odżywianie jest źródłem zdrowia.
- zna rolę witamin i soli mineralnych w zachowaniu zdrowia.
- wykazuje starania o zdrowie swoje i innych.
- zdobywa podstawowe nawyki prozdrowotne.
- potrafi negocjować i współpracować w grupie.

II. Środki dydaktyczne :
- plansza przedstawiająca piramidę pokarmową
- szary papier
- pisaki

III. Metody realizacji :
- praca w grupach
- pogadanka

IV. Przebieg lekcji :
A. Część wstępna
1) czynności organizacyjne.
2) przypomnienie potrzebnych do lekcji wiadomości:
ˇ Aby organizm człowieka prawidłowo funkcjonował,
czyli był zdrowy, musi się prawidłowo odżywiać.
Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości pokarmu .
ˇ Od czego to zależy? /od wieku, płci, stanu zdrowia, rodzaju
wykonywanej pracy, klimatu/.
ˇ Jakie składniki pokarmowe występują w pożywieniu?
/woda, białka, węglowodany, tłuszcze, sole mineralne, witaminy/
ˇ Jaka jest ich rola w organizmie człowieka?
3) Przekazanie dzieciom celu lekcji.

B. Opracowanie nowego materiału
- podział na grupy /odliczanie/
- wybór lidera, sekretarza i sprawozdawcy w każdej grupie.
- zaprezentowanie dzieciom planszy przedstawiającej piramidę pokarmową i wyjaśnienie jej znaczenia.
- omówienie zadania do wykonania /uczniowie, na dużych arkuszach szarego papieru, wypisują wszystkie znane im zasady zdrowego odżywiania./
- przedstawienie swoich opracowań przez poszczególne grupy
- pogadanka na temat opracowanych przez grupy zasad.


C. Zapisanie notatek w zeszycie:
1.Zasady zdrowego odżywiania: np.
a) spożywanie różnorodnych produktów;
b) nie przejadanie się- dbanie o utrzymanie prawidłowej masy ciała;
c) zjadanie dużo produktów zawierających błonnik;
d) ograniczenie spożycia tłuszczów;
e) ograniczenie spożycia słodyczy.
f) codzienne spożywanie warzyw i owoców zawierających witaminy i sole mineralne;
g) spożywanie produktów mlecznych;
h) odżywianie się wg. wskazań piramidy pokarmowej;
i) spożywanie regularnych posiłków;
j) unikanie mocnej herbaty, kawy, papierosów i alkoholu.

D. Ocena aktywności uczniów.

Opracowanie: Krystyna Zimna

Wyświetleń: 11715


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.