Katalog

Dorota Borowska, 2017-01-20
Śrem

Marlena Urbanowicz
Ogólne, Konkursy

Konkurs o zdrowiu

- n +

SCENARIUSZ KONKURSU WIEDZY O ZDROWIU „ ŻYJMY ZDROWO”
dla uczniów gimnazjum
I część dla uczniów o stopniu niepełnosprawności umiarkowanym
II część dla uczniów o lekkim stopniu niepełnosprawności

Prowadząca: Dorota Borowska, Marlena Urbanowicz
Termin konkursu: 25.10.2016
Cele główne:
-kształtowanie postawy prozdrowotnej i kształtowanie zdrowego stylu życia,
-nabywanie prozdrowotnych przyzwyczajeń i nawyków,
-integracja społeczności szkolnej,
Cele operacyjne:
Uczeń:
-wie, czemu służy właściwe odżywianie
-rozumie znaczenie higieny dla zdrowia
-rozumie potrzebę aktywnego wypoczynku jako źródło zdrowia
-bierze aktywny udział w konkursach
Regulamin konkursu
W konkursie biorą udział uczniowie klas I, II, III gimnazjum z niepełnosprawnością w stopniu lekkim i umiarkowanym.
Przebieg konkursu
1. Rozpoczęcie konkursu, powitanie przez prowadzącą.
2. Zapoznanie uczniów z tematem i celem konkursu.
3. Konkurencje konkursowe.
Konkurs wiedzy o zdrowiu I część

Imię ........................
Nazwisko ....................
Klasa ..........
1. Rozwiąż zagadki i uzupełnij brakujące litery.
Co to za przybór,
kto odgadnie
Codziennie zęby
myje ładnie.
SZ CZ _ _ _ CZ _ _

Używasz go często
wieczorem i rano
Przypomina przedmiot,
który grabi siano.
_ RZ _ _ _ _ Ń

Do suchej nitki
moknie nieraz,
gdy po kąpieli
ciało wyciera.
_ Ę CZ _ _ _
W wodzie się pieni,
w wodzie się burzy,
do mycia dzieciom
I starszym służy.
_ _ _ _ _

2. Ułóż zdanie z rozsypanki wyrazowej i zapisz je:

RĘCE JEDZENIEM! PRZED MYJ

.....................................................
.....................................................

3. Podkreśl nazwy przedmiotów, które znajdują się w łazience:
mydło, ręcznik, garnek, wanna, gąbka, telewizor, szampon do włosów,
umywalka, komputer, lustro, lodówka, pralka.







Konkurs wiedzy o zdrowiu I część
Imię ..................
Nazwisko .................
Klasa ….........
Pytania:
1. Dokończ przysłowia dobierając odpowiedni fragment z ramki:
Gdzie kucharek sześć .....................................................
Jestem taki głodny, że .....................................................
Jestem głodny jak .....................................................
Spałeś jak ......................................................

suseł, zjadłbym konia z kopytami, tam nie ma co jeść, wilk

2. Dobierz odpowiednie wyjaśnienie znaczenia przysłowia
Ubrać się na cebulkę rosół jest potrawą rozgrzewającą
i ludzie zdejmują ciepłe ubranie,
żeby się nie spocić,

Rozebrać się do rosołu odrobina, bardzo mało

Zjeść tyle co kot napłakał ubrać na siebie kilka warstw
odzieży np. na koszulkę ubieramy
bluzkę, na to sweter i kurtkę

3. Połącz poszczególne części przepisu na surówkę i zapisz go pod spodem
2 sztuki wlać
kapusta pekińska
3 łyżki pokroić
marchew
szczypta zetrzeć
oliwa
1 główka dosypać
sól
wymieszać

Składniki: ..........................................................................................................
Sposób wykonania:
..........................................................................................................


Żyjmy zdrowo - Konkurs wiedzy o zdrowiu IIczęść
Imię i nazwisko- ………………………………………………………………………………….

1) Stan będący rezultatem nadmiernej utraty wody przez organizm i niebezpieczny dla zdrowia to:
a) odwodnienie
b) nawodnienie
c) suchość

2) Czy leki naturalne to:
a) rumianek, szałwia, pokrzywa
b) nurofen, aspiryna
c) polopiryna, napój witaminizowany

3) Nadmiar soli w diecie sprzyja:
a) lepszemu samopoczuciu
b) rozwojowi mięśni
c) nadciśnieniu tętniczemu, bólom głowy i obrzękom nóg

4) Który posiłek jest najważniejszy dla ucznia?
a) podwieczorek
b) śniadanie
c) kolacja

5) Jak nazywa się osoba, która nie jada mięsa:
a) roslinożerca
b) wegetarianin
c) Łakomczuch
6) Ile wody dziennie powinien wypijać dorosły człowiek?
a) ok. 2 litry
b) ok. 10 litrów
c) jedną szklankę

7) Kardamon, szafran, carry, imbir, to:
a) rośliny rosnące w Polsce
b) nazwy zwierząt występujących w Afryce
c) przyprawy o aromatycznym zapachu i smaku


8 Jakie warzywa posiadają witaminę C:
a) soja, rośliny strączkowe, pomidory
b) porzeczki, truskawki, natka pietruszki
c) soja, marchewka, papryka
9 Witamina A zapobiega:
a) Wypadaniu zębów
b) Kurzej ślepocie
c) Krzywicy u dzieci

10) Szkorbut wywołany jest niedoborem witaminy:
a) B 12
b) A
c) C

11) Wstręt do jedzenia to:
a) Bulimia
b) Próchnica
c) Anoreksja

12) Konserwanty są:
a) Szkodliwe dla zdrowia
b) Nieszkodliwe dla zdrowia
c) Nie wpływają na zdrowie

13) Choroba brudnych rąk to:
a) Żółtaczka
b) Grypa
c) Świerzb

14) Produkty bogate w białko to:
a) Sery, chipsy, groch
b) Chleb, mleko, jabłka
c) Sery, mięso, ryby
15) Zapobiega anemii:
a) Miedź
b) Żelazo
c) Chrom

16) Wapń hamuje rozwój:
a) próchnicy zębów i osteoporozy
b) kamieni żółciowych i nadciśnienia tętniczego
c) osteoporozy i nadciśnienia tętniczego

17) Produkty bogate w tłuszcz to:
a) makaron, wiśnie, pieczywo
b) sałata, kasza, marchewka
c) wieprzowina, czekolada, orzechy

18) W warzywach i owocach występują:
a) witamina A,E,C
b) witaminy A,C oraz błonnik
c) błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta- karoten
19) Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca:
a) A
b) D
c) B2
20).Związkiem budulcowym w organizmie jest;
:a)cukier
b) wapń
c) białko
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.