Katalog Dorota Borowska, 2017-01-20 Śrem Marlena Urbanowicz Ogólne, Konkursy Konkurs o zdrowiu SCENARIUSZ KONKURSU WIEDZY O ZDROWIU „ ŻYJMY ZDROWO” dla uczniów gimnazjum I część dla uczniów o stopniu niepełnosprawności umiarkowanym II część dla uczniów o lekkim stopniu niepełnosprawności Prowadząca: Dorota Borowska, Marlena Urbanowicz Termin konkursu: 25.10.2016 Cele główne: -kształtowanie postawy prozdrowotnej i kształtowanie zdrowego stylu życia, -nabywanie prozdrowotnych przyzwyczajeń i nawyków, -integracja społeczności szkolnej, Cele operacyjne: Uczeń: -wie, czemu służy właściwe odżywianie -rozumie znaczenie higieny dla zdrowia -rozumie potrzebę aktywnego wypoczynku jako źródło zdrowia -bierze aktywny udział w konkursach Regulamin konkursu W konkursie biorą udział uczniowie klas I, II, III gimnazjum z niepełnosprawnością w stopniu lekkim i umiarkowanym. Przebieg konkursu 1. Rozpoczęcie konkursu, powitanie przez prowadzącą. 2. Zapoznanie uczniów z tematem i celem konkursu. 3. Konkurencje konkursowe. Konkurs wiedzy o zdrowiu I część Imię ........................ Nazwisko .................... Klasa .......... 1. Rozwiąż zagadki i uzupełnij brakujące litery. Co to za przybór, kto odgadnie Codziennie zęby myje ładnie. SZ CZ _ _ _ CZ _ _ Używasz go często wieczorem i rano Przypomina przedmiot, który grabi siano. _ RZ _ _ _ _ Ń Do suchej nitki moknie nieraz, gdy po kąpieli ciało wyciera. _ Ę CZ _ _ _ W wodzie się pieni, w wodzie się burzy, do mycia dzieciom I starszym służy. _ _ _ _ _ 2. Ułóż zdanie z rozsypanki wyrazowej i zapisz je: RĘCE JEDZENIEM! PRZED MYJ ..................................................... ..................................................... 3. Podkreśl nazwy przedmiotów, które znajdują się w łazience: mydło, ręcznik, garnek, wanna, gąbka, telewizor, szampon do włosów, umywalka, komputer, lustro, lodówka, pralka. Konkurs wiedzy o zdrowiu I część Imię .................. Nazwisko ................. Klasa …......... Pytania: 1. Dokończ przysłowia dobierając odpowiedni fragment z ramki: Gdzie kucharek sześć ..................................................... Jestem taki głodny, że ..................................................... Jestem głodny jak ..................................................... Spałeś jak ...................................................... suseł, zjadłbym konia z kopytami, tam nie ma co jeść, wilk 2. Dobierz odpowiednie wyjaśnienie znaczenia przysłowia Ubrać się na cebulkę rosół jest potrawą rozgrzewającą i ludzie zdejmują ciepłe ubranie, żeby się nie spocić, Rozebrać się do rosołu odrobina, bardzo mało Zjeść tyle co kot napłakał ubrać na siebie kilka warstw odzieży np. na koszulkę ubieramy bluzkę, na to sweter i kurtkę 3. Połącz poszczególne części przepisu na surówkę i zapisz go pod spodem 2 sztuki wlać kapusta pekińska 3 łyżki pokroić marchew szczypta zetrzeć oliwa 1 główka dosypać sól wymieszać Składniki: .......................................................................................................... Sposób wykonania: .......................................................................................................... Żyjmy zdrowo - Konkurs wiedzy o zdrowiu IIczęść Imię i nazwisko- …………………………………………………………………………………. 1) Stan będący rezultatem nadmiernej utraty wody przez organizm i niebezpieczny dla zdrowia to: a) odwodnienie b) nawodnienie c) suchość 2) Czy leki naturalne to: a) rumianek, szałwia, pokrzywa b) nurofen, aspiryna c) polopiryna, napój witaminizowany 3) Nadmiar soli w diecie sprzyja: a) lepszemu samopoczuciu b) rozwojowi mięśni c) nadciśnieniu tętniczemu, bólom głowy i obrzękom nóg 4) Który posiłek jest najważniejszy dla ucznia? a) podwieczorek b) śniadanie c) kolacja 5) Jak nazywa się osoba, która nie jada mięsa: a) roslinożerca b) wegetarianin c) Łakomczuch 6) Ile wody dziennie powinien wypijać dorosły człowiek? a) ok. 2 litry b) ok. 10 litrów c) jedną szklankę 7) Kardamon, szafran, carry, imbir, to: a) rośliny rosnące w Polsce b) nazwy zwierząt występujących w Afryce c) przyprawy o aromatycznym zapachu i smaku 8 Jakie warzywa posiadają witaminę C: a) soja, rośliny strączkowe, pomidory b) porzeczki, truskawki, natka pietruszki c) soja, marchewka, papryka 9 Witamina A zapobiega: a) Wypadaniu zębów b) Kurzej ślepocie c) Krzywicy u dzieci 10) Szkorbut wywołany jest niedoborem witaminy: a) B 12 b) A c) C 11) Wstręt do jedzenia to: a) Bulimia b) Próchnica c) Anoreksja 12) Konserwanty są: a) Szkodliwe dla zdrowia b) Nieszkodliwe dla zdrowia c) Nie wpływają na zdrowie 13) Choroba brudnych rąk to: a) Żółtaczka b) Grypa c) Świerzb 14) Produkty bogate w białko to: a) Sery, chipsy, groch b) Chleb, mleko, jabłka c) Sery, mięso, ryby 15) Zapobiega anemii: a) Miedź b) Żelazo c) Chrom 16) Wapń hamuje rozwój: a) próchnicy zębów i osteoporozy b) kamieni żółciowych i nadciśnienia tętniczego c) osteoporozy i nadciśnienia tętniczego 17) Produkty bogate w tłuszcz to: a) makaron, wiśnie, pieczywo b) sałata, kasza, marchewka c) wieprzowina, czekolada, orzechy 18) W warzywach i owocach występują: a) witamina A,E,C b) witaminy A,C oraz błonnik c) błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta- karoten 19) Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca: a) A b) D c) B2 20).Związkiem budulcowym w organizmie jest; :a)cukier b) wapń c) białko Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |