AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Agnieszka Bykowska , 2016-10-13
Mierzewo

Lekcja wychowawcza, Gry

Quiz o otyłości

- n +


Agnieszka Bykowska
Edukacja wczesnoszkolna , Wychowanie przedszkolne

Quiz o otyłości

Grupa wiekowa: Rodzice
Cele:
- uświadomienie rodzicom dzieci w wieku przedszkolnym jak ważnym problemem jest otyłość
- zapoznanie z chorobami jakie z otyłości wynikają
- uświadomienie rodzicom jak ważny w rozwoju dziecka jest ruch
- promowanie zdrowego trybu życia oraz odżywiania

Pytania :

1. Otyłość to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia

PRAWDA FAŁSZ

2. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 2% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 5% u kobiet.

PRAWDA FAŁSZ


3.Otyłość brzuszna to nagromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej.

PRAWDA FAŁSZ

4. Dokładne, stosowane w badaniach naukowych metody oznaczania ilości tkanki tłuszczowej w organizmie ustala się poprzez nakłucie powłok skórnych i zmierzenie ilości tkanki tłuszczowej.
PRAWDA FAŁSZ

5.BMI to wskaźnik masy ciała

PRAWDA FAŁSZ

6 W związku z otyłością może występować wiele groźnych chorób np. cukrzyca czy choroby układu krążenia.
PRAWDA FAŁSZ

7. Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest niedożywienie (zbyt mała wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu).

PRAWDA FAŁSZ

8. Jedną z przyczyn powstawania otyłości są zmiany endokrynologiczne.

PRAWDA FAŁSZ

9. Leki w żaden sposób nie mogą wpływać na otyłość

PRAWDA FAŁSZ

10. Otyłość pierwotna może być uwarunkowana genetycznie w organizmie brak genów odpowiedzialnych za prawidłową przemianę materii.

PRAWDA FAŁSZ

11. Otyłość wtórna to ponowne przytycie po schudnięciu do określonej wagi.

PRAWDA FAŁSZ

12. Otyłości w żaden sposób nie można leczyć

PRAWDA FAŁSZ

13. Dieta to ograniczenie kaloryczności posiłków oraz ograniczeniu spożycia tłuszczów i cukrów prostych.

PRAWDA FAŁSZ

14. Badania naukowe nie określają z jakich przyczyn należałoby zastosować leczenie chirurgiczne .

PRAWDA FAŁSZ
15. Wzór matematyczny do obliczenia wskaźnika masy ciała to
Masa musi być w kilogramach a wzrost w metrach (nie w centymetrach )
PRAWDA FAŁSZ

16. Wartość BMI powyżej 40 wskazuje na wagę prawidłową.

PRAWDA FAŁSZ




17. Kalkulator WHR jest to współczynnik powstały przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder(pomiary dokonywane w dowolnej jednostce miar).
PRAWDA FAŁSZ

18. Efektem yo-yo nazywamy częste wahania masy ciała, jednak najczęściej pojęcie to używane jest w kontekście przybierania na wadze.
PRAWDA FAŁSZ

19. W czasie diety można jeść wszystkie potrawy w dowolnej ilości wystarczy tylko odrobina ruchu.

PRAWDA FAŁSZ

20. W czasie kuracji odchudzającej między posiłkami jako przekąskę można podać chipsy,
kabanosy lub słodki napój

PRAWDA FAŁSZ






























ODPOWIEDZI

1. PRAWDA.

Otyłość to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia

2. FAŁSZ. .
Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
3 PRAWDA
Zgromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, nazywane otyłością brzuszną , ma większe znaczenie patologiczne niż równomierne rozłożenie lub podskórne zgromadzenie tkanki tłuszczowej.
4. FAŁSZ.
Dokładne, stosowane w badaniach naukowych metody oznaczania ilości tkanki tłuszczowej organizmu to:
• bioimpendancja elektryczna ciała
• podwójna absorpcjometria
• tomografia komputerowa z oceną planimetryczną
• jądrowy rezonans magnetyczny
• metody sonograficzne USG
• metody izotopowe.
W praktyce stosuje się, prostsze metody przybliżone:
• pomiar masy ciała (wagi ciała) i obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI) lub wskaźnika WHR
• pomiar grubości fałdu skórnego.

5, PRAWDA

Body Mass Index - wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.




6. PRAWDA.
Choroby i objawy związane z otyłością:
- zespół metaboliczny
- zatorowość
-choroby układu ruchu
- zwyrodnienia kręgosłupa
- choroby nerek
-miażdżyca
-kamica żółciowa
-większe tendencje do nowotworów
-rozstępy
- cukrzyca
7. FAŁSZ.
Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu).
Na powstawanie otyłości wpływ mają także czynniki genetyczne, biologiczne, farmakologiczne, środowiskowe, psychologiczne.
8. PRAWDA .
]Do zaburzeń endokrynologicznych, w których dochodzi do rozwoju otyłości należą: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników, niedobór hormonu wzrostu, rzekoma niedoczynność przytarczyc, czy też hiperinsulinizm
9. FAŁSZ
Do leków, których przyjmowanie może prowadzić do zwiększenia masy ciała należą leki przeciwdepresyjne , leki przeciwlękowe, leki neuroleptyczne , przeciwpadaczkowe, kortykosteroidy, niektóre beta-adrenolityki i insulina.



10.PRAWDA .
Otyłość pierwotna może być uwarunkowana genetycznie (brak genów odpowiedzialnych za prawidłową przemianę materii), szacuje się, że jest tak u około 40% pacjentów. Inną przyczyną otyłości pierwotnej jest prowadzenie nieodpowiedniego stylu życia. Szybkie spożywanie pokarmów, niewłaściwa kultura jedzenia, brak aktywności fizycznej prowadzą do zaburzenia bilansu energetycznego organizmu, a przez to do odkładania się tkanki tłuszczowej. Spożywanie dużych ilości pokarmów wysokokalorycznych doprowadza do tego, że nawet aktywności fizyczna nie jest w stanie tych kalorii wykorzystać, są one odkładane w organizmie w postaci tłuszczu. W spożywaniu odpowiednich posiłków nie pomagają nam producenci żywności, ich produkty często są ponad miarę nasycone tłuszczami, solami mineralnymi, czy też dodatkami chemicznymi, które źle wpływają na metabolizm. Otyłości sprzyja też stosowanie używek. Do przyczyn otyłości pierwotnej zalicza się również czynniki psychologiczne. Sytuacje stresowe są bardzo często przyczyną spożywania nadmiernej ilości pokarmów. Jedzenie staje się sposobem na odreagowanie. Dla wielu osób jedzenie jest sposobem na zabicie czasu.

11. FAŁSZ .
Otyłość wtórna może być spowodowana: wadami chromosomalnymi, zaburzeniami układu nerwowego, czy też stosowaniem leków
12. FAŁSZ

Do sposobów leczenia otyłości należą: dieta, ruch, leki, leczenie chirurgiczne, wsparcie psychologiczne

13 PRAWDA

Zalecenia dietetyczne oprócz zmniejszenia kaloryczności posiłków powinny polegać przede wszystkim na ograniczeniu spożycia tłuszczu oraz cukrów prostych. Jednocześnie należy zalecać jak największe spożycie warzyw i owoców oraz całkowite unikanie konsumpcji alkoholu. Ubytek masy ciała i tempo jego uzyskiwania będzie zależało od wielkości deficytu energetycznego - różnicy między energią uzyskiwaną w diecie a wydatkowaną przez organizm. Rzadko kiedy zachodzi potrzeba szybkiego odchudzania, a co za tym idzie uzyskania wysokiego deficytu energetycznego. Może to mieć miejsce, gdy otyłość stanowi zagrożenie dla życia lub gdy należy przygotować pacjenta do operacji, dla przebiegu której otyłość stanowi istotny czynnik obarczający. W pozostałych przypadkach optymalny deficyt energetyczny zapewnia ubytek masy ciała około 1 kg tygodniowo, a zadowalający - 0.5 kg tygodniowo







14. FAŁSZ

Wskazania do chirurgicznego leczenia otyłości to:
o BMI powyżej 40 kg/m2
o BMI 35-40 kg/m2 w sytuacji zagrożenia życia lub przygotowania do operacji, gdy otyłość stanowi przeszkodę w skutecznym leczeniu choroby podstawowej.

15. PRAWDA
BMI– współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja (zakres wartości) wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci.
16. FAŁSZ
Wskaźnik BMI
• wartość prawidłowa 19-25
• nadwaga 25-30
• otyłość >30
• skrajna otyłość >40
17. PRAWDA
WHR jest współczynnikiem powstałym przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder (pomiary dokonywane w dowolnej jednostce miar). WHR stanowi wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka i jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki ciała (sylwetka w kształcie gruszki bądź jabłka) oraz typ otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowo-udowa).
18. PRAWDA
. Efektem yoyo nazywamy częste wahania masy ciała, jednak najczęściej pojęcie to używane jest w kontekście przybierania na wadze po zakończeniu rygorystycznej diety. Dzieje się tak, gdy człowiek, który przez dłuższy czas odmawiał sobie ulubionych przekąsek, wraca do dawnych nawyków żywieniowych.









19. FAŁSZ

Potrawy, których w ogólne nie należy podawać to: kluski, makaron, kasze, ryż, boczek, słonina, smalec, groch, fasola, torty, kremy, ciastka, kakao, czekolada, śmietana, słodkie lemoniady, Coca-Cola etc., b. tłuste mięso, b. tłuste wędliny, sosy, lody, banany, dżem, miód.
Potrawy, które można podawać w zmniejszonej ilości: potrawy mączne (np. pierogi), ziemniaki, pieczywo (zwłaszcza biały); należy dawać ciemny lub mieszany chleb cienko pokrojony (bez słonecznika i dużej zawartości innych ziaren), słodycze (tylko mały deser po jedzeniu).
Potrawy, które można spożywać: ser biały, bez śmietany, chude mięso gotowane lub pieczone bez tłuszczu, chude ryby, jaja, mleko. Każdy posiłek powinien mieć dodatek w postaci owoców i jarzyn. Zupy powinny być bez zasmażki, śmietany, makaronu, można dodać niewielką ilość świeżego masła.


20. FAŁSZ

Uczucie głodu między posiłkami zaspokoić jabłkiem, surówką z marchwi, pomidorem, chudym białym serem, sokiem warzywnym. Zalecane techniki przygotowywania potraw to: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu, opiekanie w pergaminie lub folii.
Do picia podajemy wodę gdyz słodkie napoje zawierają duże ilości cukrów.






























BIBLIOGRAFIA

ABRAHAM Suzanne, LLEWELLYN-JONES Derek : Anoreksja, bulimia, otyłość. - Warszawa : Wydaw. Nauk. PWN, 1995
JABLOW Martha M.: Na bakier z jedzeniem : anoreksja, bulimia, otyłość : przewodnik dla rodziców. - Gdańsk : Gdańskie Wydaw. Psychologiczne, 1993
NIEWIADOMSKA Iwona, KULIK Agnieszka, HAJDUK Agnieszka : Jedzenie. - Lublin : Wydaw. KUL, 2005
GUTOWSKA-WYKA Agnieszka : Biopsychopsołeczne przyczyny nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży // W : Zdrowie / pod red. Niny Ogińskiej-Bulik, Haliny Worach-Kardas. - Łódź : Wydaw. Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej, 2000. - S. 37-47
JAŃSKA Urszula : Diagnostyka nadwagi i otyłości w opiece medycznej nad uczniami // Lider. - 1996, nr 2, s. 14-17
KRAKOWIAK Jan : Globalna otyłość // Ekoświat. - 2003, nr 12, s. 44
Epidemia dziecięcej nadwagi.
LEKSY Karina : Wybrane aspekty występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży // Wychowanie na co Dzień. - 2006, nr 12, s. 14-17
LEWANDOWSKI Marek, FROŁOWICZ Tomasz, RESIAK Małgorzata : Polski model szkolnego wychowania fizycznego wobec wyzwań cywilizacyjnych // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne. - 2005, [nr] 8/9, s. 7-12
OTTO-BUCZKOWSKA Ewa, MAZUR Urszula : Czy nadwaga jest zagrożeniem dla zdrowia dzieci i młodzieży? // Lider. - 2006, nr 1, s. 6-8
ROWICKA Grażyna : Otyłość u dzieci // Wychowanie w Przedszkolu. - 2005, nr 1,
s. 38[38]-41[41]
SZMIDT Joanna : Problemy dziecka otyłego // Edukacja i Dialog. - 2005, nr 7, s. 55-60
ZIÓŁKOWSKA Beata : Problem otyłości dzieci i młodzieży // Remedium. - 2005, nr 7/8, s. 18-19
Korman E.: Podstawy endokrynologii wieku rozwojowego. PZWL Warszawa 1999.


Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.