Katalog

Jan Ściseł, 2016-10-13
Lubartów

Zawodowe, Artykuły

Metale żelazne – właściwości, zastosowanie i konserwacja w gastronomii

- n +

Metale żelazne – właściwości, zastosowanie i konserwacja
w gastronomii


Żelazo -Pierwiastek chemiczny , jako czysty metal w przyrodzie nie występuje. Występuje w naturze w postaci rud żelaza:
-limonit;
- hematyt;
- magnetyt;
- geothyt;
- syderyt;
- piryt.

Żelazo jest składnikiem stopowym metali żelaznych

Stopy żelaza

•Stal - stop żelaza z węglem (o zawartości węgla do 2%) oraz innymi pierwiastkami
•Żeliwo stop żelaza z węglem (o zawartości węgla od 2% do ok. 4%) oraz innymi składnikami
Rodzaje stali
•Stopowe – zawierają składniki stopowe nikiel, chrom, wolfram, wanad, molibden, krzem w większych ilościach, które mogą decydować o właściwościach stali – odporne na korozję, żaroodporne, żaro odporne, kwasoodporne, do pracy w podwyższonej temperaturze
•Węglowe – głównym składnikiem stopowym jest węgiel, pozostałe składniki w niewielkiej ilości ( nakrętki, nity, śruby, łańcuchy, rury druty, narzędzia)
Stal kwasoodporna
•to stal zawierająca 18% chromu oraz 8% lub 10 % Niklu ( ma szczególne zastosowanie w kuchni)

Właściwości:
.odporna na korozję
•Wysoka odporność na scieranie
•Możliwość uzyskania odpowiedniej twardości,
•Ograniczona rozszerzalność cieplna,
•Połysk,
•Odporność na działanie wysokiej temperatury,
•Odporność na działanie kwasów i zasad występujących w żywności,
•Ekologiczność,
•Łatwość utrzymania w czystości

Zastosowanie stali kwasoodpornej w gastronomii:

•W całym procesie technologicznym, wyposażeniu pomieszczeń produkcyjnych, konsumpcyjnych, magazynowych i socjalnych, części maszyn, obudowy maszyn, urządzenia grzewcze, chłodnicze, do obróbki mechanicznej, a także do obsługi klienta
Przykłady:
•linie kuchenne,
•obudowy pieców konwekcyjnych,
•piece do pizzy,
•urządzenia do rozdrabniania warzyw,
•meble kuchenne,
•wózki
•noże, przybory kuchenne, garnki i wiele innych

Konserwacja stali kwasoodpornej

Zgodnie z zaleceniem producenta – najczęściej wykorzystuje się wodę z dodatkiem detergentów , gąbki nylonowe, miękkie tkaniny Można stosować środki do czyszczenia szkła nie zawierających chlorków. Nie stosować środków z kwasem solnym, środków do czyszczenia srebra, środków do szorowania, szczotek, materiałów drucianych wełny czyszczącej oraz silnie szorujących


Właściwości żeliwa:

•Ma bardzo dobre właściwości odlewnicze, niską temperaturę topnienia, niski koszt produkcji, łatwo przewodzi ciepło, jest wytrzymałe na obciążenia, a także łatwość w obrabianiu po zastygnięciu, ulega korozji pod wpływem czynników atmosferycznych i w środowisku żywności

Zastosowanie żeliwa w gastronomii:
części maszyn do obróbki wstępnej
Płyty grzejne kuchenek,
Ruszty,
Zlewy,
Części instalacji wodnych i kanalizacyjnych

Mycie elementów z żeliwa

•Używa się środków z detergentem , następnie płucze i suszy
•Jeśli żeliwo pokryte jest teflonem lub warstwą emalii należy unikać ostrych i szorstkich zmywaków.
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.