Katalog

Marcin Bielecki, 2016-06-28
Nowy Dwór Mazowiecki

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Test z Technologii Gastronomicznej

- n +

Test przeznaczony jest dla uczniów szkół zawodowych i techników przygotowujących do pracy w gastronomii.
Opracowany został na podstawie własnej wiedzy(uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe).

.............................. ...............
(imię i nazwisko) (klasa)

Instrukcja do testu:

Przeczytaj uważnie każde polecenie, w teście wyboru, tylko jedna odpowiedź jest poprawna.
W pytaniach otwartych zapisuj odpowiedzi w wyznaczonych do tego miejscach.
Powodzenia!

1. Rozwiń skrót: HACCP 2p.

..........................................

2. Pod skrótem GHP kryje się: 1p.
a)dobra praktyka produkcyjna
b)dobra praktyka higieniczna
c)krytyczne punkty kontrolne
d)wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe

3. Pracownik przyjmujący towar, zauważył na jednym z prduktów zauważył pleśń.
Napisz jakie to jest zanieczyszczenie 2p.

.............................................

4. W systemie HACCP, poznałeś jaki kolor deski odpowiada jakiemu surowcowi/półproduktowi.
Wskaż, którego koloru deski użyjesz do papryki. 1p.
a)żółta
b)niebieska
c)zielona
d)nie ma to znaczenia

5. Rozwiń skrót: GMP 2p.

.............................................

6. Gdzie przechowywane powinny być warzywa? 1p.
a) w magazynie suchym
b) w magazynie jaj
c) w chłodni
d) w magazynie warzyw/owoców.

7. Podczas pracy z jednym z urządzeń, pracownik został porażony prądem.
Wypisz jakie poczynisz kroki, aby pomóc poszkodowanemu. 2p.

......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

8. W produkcie znaleziono kawałek szkła.
Wskaż rodzaj zanieczyszczenia. 1p.
a)chemiczne
b)biologiczne
c)fizyczne
d)żadne z powyższych

9. Wymień cztery miejsca w zakładzie gastronomicznym, które można oznaczyć jako krytyczne punkty kontrolne. 4p.

....................................................................................................................................................................................................................................

10. Jak powinna zostać urządzona kuchnia? 1p.
a) ściany powinny być pomalowane na jasny kolor, dopuszczalne jest, aby materiał znajdujący się na podłodze miał chropowatą powierzchnię.
b) ściany mogą być pomalowane na kolor jaki nam się podoba
c) ściany powinny być pomalowane na jasny kolor, a podłoga powinna być wyłożona materiałem antypoślizgowym, i takim który będzie łatwym w utrzymaniu czystości.
d) nie ma żadnych wytycznych


SUMA PUNKTÓW do ZDOBYCIA: 17
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.