AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Katarzyna Dyszy, 2016-04-13
Mierzęcice

Religia, Sprawdziany i testy

Test wiedzy o Miłosierdziu Bożym

- n +

Test wiedzy o Miłosierdziu Bożym
1. Kiedy obchodzimy Niedzielę Miłosierdzia Bożego?
a) W Niedzielę Palmową
b) W Niedzielę Wielkanocną
c) W pierwszą niedzielę po Wielkanocy
2. Jakie imię na chrzcie świętym otrzymała apostołka Miłosierdzia Bożego?
a) Faustyna
b) Karolina
c) Helena
3. Jaki napis umieszczony jest na obrazie Jezusa Miłosiernego?
a) „Jezu, ufam Tobie”
b) „Wszystko Tobie oddać pragnę”
c) „Przyjdźcie do Mnie wszyscy”
4. Jakie dzieło ukazuje głębię życia duchowego świętej Faustyny?
a) „Dzieła”
b) „Dzienniczek”
c) „Wspomnienia”
5. Który papież kanonizował siostrę Faustynę?
a) Jan Paweł II
b) Benedykt XVI
c) Franciszek
6. Jak nazywa się krakowska dzielnica, która jest silnie związana z Miłosierdziem Bożym?
a) Bronowice
b) Łagiewniki
c) Kazimierz
7. Kto był spowiednikiem siostry Faustyny?
a) ks. Michał Sopoćko
b) ks. Karol Wojtyła
c) ks. Franciszek Żak
8. Gdzie powstał pierwszy obraz Jezusa Miłosiernego?
a) w Warszawie
b) w Wilnie
c) w Krakowie
9. Jak inaczej nazywamy apostołkę Miłosierdzia Bożego?
a) „sekretarką Pana Jezusa”
b) „siostrą Miłosierdzia Bożego”
c) „małą siostrą”
10. Którą godzinę nazywamy „Godziną Miłosierdzia”?
a) godz. 12.00
b) godz. 15.00
c) godz. 17.00
11. Jaką modlitwę odmawiamy w Godzinie Miłosierdzia?
a) Anioł Pański
b) Koronkę do Miłosierdzia Bożego
c) Różaniec
12. Od kiedy Święto Miłosierdzia Bożego wpisane jest w kalendarz liturgiczny całego Kościoła na świecie?
a) od 1985 r.
b) od 1995 r.
c) od 2002 r.
13. Który artysta namalował pierwszy obraz Jezusa Miłosiernego?
a) Eugeniusz Kazimirowski
b) Adolf Hyła
c) Józef Chełmoński
14. Ile razy Jan Paweł II nawiedził sanktuarium Miłosierdzia Bożego?
a) dwa
b) trzy
c) cztery
15. W którym roku miała miejsce ostatnia pielgrzymka Jana Pawła II do Łagiewnik?
a) w 1997 r.
b) w 2000 r.
c) w 2002 r.
16. Jak brzmiało hasło ostatniej pielgrzymki Jana Pawła II do Polski?
a) „Bóg bogaty w miłosierdzie”
b) „Bóg jest miłością”
c) „Do końca ich umiłował”
17. Jakie święto przypadało w dniu kanonizacji siostry Faustyny Kowalskiej?
a) Miłosierdzia Bożego
b) Zesłania Ducha Świętego
c) Wniebowzięcia NMP
18. Gdzie dziś znajduje się obraz Jezusa Miłosiernego namalowany przez Adolfa Hyłę?
a) w Wilnie
b) w Płocku
c) w Łagiewnikach
19. Dlaczego Adolf Hyła namalował obraz Jezusa Miłosiernego?
a) na prośbę s. Faustyny
b) jako podziękowanie za ocalenie rodziny z wypadków wojennych
c) na zamówienie budujących kościół w Łagiewnikach
20. Dlaczego Watykan wybrał na dzień beatyfikacji Jana Pawła II termin 1 maja 2011 r. i kanonizacji - 27 kwietnia
2014 r.?
a) w tych dniach przypadało święto Miłosierdzia Bożego
b) w tych dniach Polacy mogli przybyć licznie do Watykanu ze względu na wolne dni świąteczne
c) były to daty przypadkowe


Klucz odpowiedzi
1. c
2. c
3. a
4. a
5. a
6. b
7. a
8. b
9. a
10. b
11. b
12. c
13. a
14. a
15. c
16. a
17. a
18. c
19. b
20. a
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 5



Ilość głosów: 2

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.