Katalog

Anna Komarnicka, 2014-08-26
Przytok

Biologia, Sprawdziany i testy

Układ pokarmowy - test uzupełnień ( szkoła ponadgimnazjalna)

- n +


UKŁAD POKARMOWY -TEST UZUPEŁNIEŃ


1. Wskaźnik BMI jest to.....................................
2. Amylazy hydrolizujące cukry znajdują się w...............
3. Budyń, którego głównym składnikiem jest mąka ziemniaczana ulega strawieniu w............................
4. Lipoproteinami transportującymi cholesterol z naczyń krwionośnych do wątroby są..................................
5. Szybki rozpad erytrocytów związany jest z niedoborem witaminy....................................................
6. Nadmierne wydalanie jonów wapnia z moczem jest spowodowane niedoborem witaminy............................
7. Choroba beri-beri jest spowodowana deficytem witaminy...
8. Naczynie krwionośne, w którym występuje najwyższe stężenie cukrów prostych jest..............................
9. W diecie człowieka najwięcej węglowodanów powinno pochodzić z.................................................
10. Białko pełnowartościowe to białko które zawiera........
11. Dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko wynosi..
12. Podwyższone stężenie glukozy we krwi nosi nazwę.........
13. Wchłanianie glukozy przez enterocyty znajdujące się na kosmkach jelitowych zachodzi niezgodnie z gradientem stężeń dlatego taki rodzaj transportu określamy...................
14. W uzębieniu mlecznym nie występują zęby.................
15. Do jamy ustnej człowieka uchodzą ślinianki w liczbie...
16. Podczas połykania pożywienia wejście do krtani zamknięte jest przez........................................
17. Flora bakteryjna jelit człowieka syntetyzuje witaminy: ...........................................................
18. Bakterie syntetyzujące witaminy występują w przewodzie pokarmowym człowieka w......................................
19.Komórki główne i okładzinowe żołądka wydzielają:
a)komórki główne:..............
b)komórki okładzinowe:.........
20. Otwór żołądka prowadzący do dwunastnicy to..............
21. Krew wpływa do wątroby dwoma naczyniami:................
22. Komórki produkujące żółć to.............................
23. Hormonem peptydowym zmniejszającym apetyt i zwiększającym tempo spalania jest...........................
24. Największą różnorodność enzymów trawiennych produkuje...................................................
25. Hormonem tkankowym pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego jest............................................
26. Renina jest aktywna w środowisku o pH...................
27. Barwniki żółciowe pochodzą z............................
28. Fałdy błony śluzowej jelita cienkiego pokryte są........
29. W jelicie grubym wyróżnia się trzy odcinki:.............
30. Ruch perystaltyczny jelita powstaje w wyniku działania mięśni......................................................
31. Ruchy wahadłowe umożliwiają.............................
32. Mięśniówka składająca się z trzech warstw występuje w...
33. Pęcherzyk żółciowy poprzez drogi żółciowe łączy się z: ............................................................
34. Pęcherzyk żółciowy ma za zadanie........................
35. Naturalnym detergentem działającym w układzie pokarmowym człowieka jest...................................
36. Przyporządkuj odcinkom przewodu pokarmowego odpowiedni dla nich zakres pH:
a) jama ustna:
b) żołądek:
c) dwunastnica:
37. Ośrodek głodu i sytości zlokalizowany jest w............
38. Działanie układu pokarmowego regulowane jest przez......
39. Choroba psychiczna dotycząca odżywiania, charakteryzująca się jadłowstrętem to......................
40. Choroba psychiczna dotycząca odżywiania się, charakteryzuje się napadami objadania się to:..............


Odpowiedzi
1. 18,5-25
2. ślinie, soku trzustkowym, soku jelitowym
3. ślinie, soku trzustkowym, soku jelitowym
4. lipoproteiny o dużej gęstości HDL
5. witaminy E
6. witaminy D
7. B1
8. produktów zbożowych
9 żyła wrotna
10. wszystkie niezbędne aminokwasy
11. 1g/kg
12. hiperglikemii
13. aktywnym
14. zęby przedtrzonowe
15. trzech par
16. nagłośnię
17. B i K
18. jelicie grubym
19.a) komórki główne – pepsynogen
b) komórki okładzinowe – HCL
20. odźwiernik
21. tętnicą wątrobową i żyłą wrotną
22. hepatocyty
23. leptyna
24. trzustka
25. gastryna
26. kwaśnym
27. rozkładu hemoglobiny pochodzącej ze zużytych enterocytów
28. kosmkami
29. jelito ślepe, okrężnicę, odbytnicę
30. okrężnych
31. mieszanie się treści pokarmowej z sokami trawiennymi
32. żołądku
33. z wątrobą i dwunastnicą
34. żółć
35. przechowywać i zagęszczać żółć
36.a) pH: 7
b) pH: 1-2
c) pH: 7,1- 8,4
37. podwzgórzu
38. układ nerwowy i hormonalny
39. anoreksja
40. bulimia



Wyświetleń: 1297


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.