Katalog Anna Komarnicka, 2014-08-26 Przytok Biologia, Sprawdziany i testy Układ pokarmowy - test uzupełnień ( szkoła ponadgimnazjalna)UKŁAD POKARMOWY -TEST UZUPEŁNIEŃ 1. Wskaźnik BMI jest to..................................... 2. Amylazy hydrolizujące cukry znajdują się w............... 3. Budyń, którego głównym składnikiem jest mąka ziemniaczana ulega strawieniu w............................ 4. Lipoproteinami transportującymi cholesterol z naczyń krwionośnych do wątroby są.................................. 5. Szybki rozpad erytrocytów związany jest z niedoborem witaminy.................................................... 6. Nadmierne wydalanie jonów wapnia z moczem jest spowodowane niedoborem witaminy............................ 7. Choroba beri-beri jest spowodowana deficytem witaminy... 8. Naczynie krwionośne, w którym występuje najwyższe stężenie cukrów prostych jest.............................. 9. W diecie człowieka najwięcej węglowodanów powinno pochodzić z................................................. 10. Białko pełnowartościowe to białko które zawiera........ 11. Dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko wynosi.. 12. Podwyższone stężenie glukozy we krwi nosi nazwę......... 13. Wchłanianie glukozy przez enterocyty znajdujące się na kosmkach jelitowych zachodzi niezgodnie z gradientem stężeń dlatego taki rodzaj transportu określamy................... 14. W uzębieniu mlecznym nie występują zęby................. 15. Do jamy ustnej człowieka uchodzą ślinianki w liczbie... 16. Podczas połykania pożywienia wejście do krtani zamknięte jest przez........................................ 17. Flora bakteryjna jelit człowieka syntetyzuje witaminy: ........................................................... 18. Bakterie syntetyzujące witaminy występują w przewodzie pokarmowym człowieka w...................................... 19.Komórki główne i okładzinowe żołądka wydzielają: a)komórki główne:.............. b)komórki okładzinowe:......... 20. Otwór żołądka prowadzący do dwunastnicy to.............. 21. Krew wpływa do wątroby dwoma naczyniami:................ 22. Komórki produkujące żółć to............................. 23. Hormonem peptydowym zmniejszającym apetyt i zwiększającym tempo spalania jest........................... 24. Największą różnorodność enzymów trawiennych produkuje................................................... 25. Hormonem tkankowym pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego jest............................................ 26. Renina jest aktywna w środowisku o pH................... 27. Barwniki żółciowe pochodzą z............................ 28. Fałdy błony śluzowej jelita cienkiego pokryte są........ 29. W jelicie grubym wyróżnia się trzy odcinki:............. 30. Ruch perystaltyczny jelita powstaje w wyniku działania mięśni...................................................... 31. Ruchy wahadłowe umożliwiają............................. 32. Mięśniówka składająca się z trzech warstw występuje w... 33. Pęcherzyk żółciowy poprzez drogi żółciowe łączy się z: ............................................................ 34. Pęcherzyk żółciowy ma za zadanie........................ 35. Naturalnym detergentem działającym w układzie pokarmowym człowieka jest................................... 36. Przyporządkuj odcinkom przewodu pokarmowego odpowiedni dla nich zakres pH: a) jama ustna: b) żołądek: c) dwunastnica: 37. Ośrodek głodu i sytości zlokalizowany jest w............ 38. Działanie układu pokarmowego regulowane jest przez...... 39. Choroba psychiczna dotycząca odżywiania, charakteryzująca się jadłowstrętem to...................... 40. Choroba psychiczna dotycząca odżywiania się, charakteryzuje się napadami objadania się to:.............. Odpowiedzi 1. 18,5-25 2. ślinie, soku trzustkowym, soku jelitowym 3. ślinie, soku trzustkowym, soku jelitowym 4. lipoproteiny o dużej gęstości HDL 5. witaminy E 6. witaminy D 7. B1 8. produktów zbożowych 9 żyła wrotna 10. wszystkie niezbędne aminokwasy 11. 1g/kg 12. hiperglikemii 13. aktywnym 14. zęby przedtrzonowe 15. trzech par 16. nagłośnię 17. B i K 18. jelicie grubym 19.a) komórki główne – pepsynogen b) komórki okładzinowe – HCL 20. odźwiernik 21. tętnicą wątrobową i żyłą wrotną 22. hepatocyty 23. leptyna 24. trzustka 25. gastryna 26. kwaśnym 27. rozkładu hemoglobiny pochodzącej ze zużytych enterocytów 28. kosmkami 29. jelito ślepe, okrężnicę, odbytnicę 30. okrężnych 31. mieszanie się treści pokarmowej z sokami trawiennymi 32. żołądku 33. z wątrobą i dwunastnicą 34. żółć 35. przechowywać i zagęszczać żółć 36.a) pH: 7 b) pH: 1-2 c) pH: 7,1- 8,4 37. podwzgórzu 38. układ nerwowy i hormonalny 39. anoreksja 40. bulimia Wyświetleń: 1297
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |