AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Gabriela Szafraniec, 2014-05-27
Spytkowice

Biologia, Konkursy

Konkurs – „Trzymaj formę”

- n +


Konkurs –„ Trzymaj formę”




1.Tłuszcze to związki organiczne , które w organizmie człowieka pełnią rolę:
a) energetyczną
b) budulcową
c) regulującą
d) budulcową i energetyczną

2.Funkcję regulującą w organizmie pełnią:
a) witaminy i składniki mineralne
b) białka
c) cukry
d) tłuszcze


3.Zapotrzebowanie na wapń w okresie intensywnego wzrostu u nastolatków wynosi:
a) 80-120 mg/dobę
b) 800-1200 mg/dobę
c) 800-1200 g/dobę
d) 800-1300 mg/ dobę


4.Mięso, ryby, jaja powinny występować co najmniej w jednym, posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż:
a)1 porcja
b)5 porcji
c)2-3 porcje
d) 6 porcji

5.Zalecane jest spożywanie na dobę:
a) ok.1 l wody
b) ok.1,5 l wody
c) ok.3 l wody
d) ok. 5 l wody


6.Chemiczna nazwa soli kuchennej to :
a) chlorek potasu
b) chlorek sodu
c) soda
d) woda wapienna







7.Dzieci średnio powinny spożywać dziennie
a) 2 posiłki
b) 3 posiłki
c) 1-2 posiłki
d) 4-5 posiłków


8.Hipoglikemia to :

a) obniżenie stężenia glukozy we krwi
b) zwiększenie stężenia glukozy we krwi
c) nadmierna ilość białka we krwi
d) nadmierna ilość tłuszczu we krwi


9.Orzechy są bogato kaloryczne i zaleca się ich spożywanie:
a) 2 sztuki dziennie
b) 5 sztuk dziennie
c) 6 sztuk dziennie
d)8-10 sztuk dziennie


10.Sacharoza zaliczana jest do :
a) cukrów prostych
b) dwucukrów
c)wielocukrów
d) białek

11.W żywieniu kobiet w wieku rozrodczym tłuszcze powinny dostarczać nie mniej niż :
a) 5 % energii
b) 10% energii
c) 20% energii
d) 15 % energii

12.Najlepszym źródłem witaminy C są:
a) owoce i warzywa
b) jaja, mleko
c) produkty zbożowe
d) ryby

13.Jakiego składnika mineralnego dotyczy poniższy opis:
Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Występuje w rybach, owocach morza, soli jodowanej
a) wapnia
b) jodu
c) magnezu
d) żelaza


14.Probiotyki to :
a) substancje, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia
b) pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów
c) substancje wywołujące stałe reakcje uczuleniowe oganizmu
d) cukry proste

15.Jakiego dodatku do żywności dotyczy poniższy opis:
To substancja umożliwiająca utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie nie mieszających się faz, takich jak olej i woda, w środkach spożywczych
a) stabilizatora
b) emulgatora
c) przeciwutleniacza
d) konserwanta


16.Przykładem przeciwutleniacza jest:
a) kwas askorbinowy
b) pektyna
c) karoten
d) kwas mlekowy

17.Największa częstość zachorowań na anoreksję przypada na okres
a) 13-14 lat
b) 15- 16 lat
c) 9-10 lat
d) 40- 50 lat

18.Pierwiastkiem koniecznym do budowy czerwonych krwinek jest:
a) magnez
b) potas
c) żelazo
d) wapń



19.Istotnym źródłem kwasu foliowego i potasu są
a) rośliny strączkowe
b) pieczywo
c) wędliny
d) słodycze


20.Sniadanie powinno pokrywać dzienne zapotrzebowanie na energię około:
a) 20%
b) 10%
c) 20-25%
d)40%



21.Wymień witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.



…………………………………………………………………………………………………




22.Wymień 3 przykłady makroelementów




…………………………………………………………………………………………………


23.Wymień 3 przykłady mikroelementów




…………………………………………………………………………………………………




24.Wyjaśnij, co to jest lakto-wegetarianizm

…………………………………………………………………………………………………


…………………………………………………………………………………………………


25.Wymień 2 objawy bulimii



…………………………………………………………………………………………………


…………………………………………………………………………………………………...














Zgłoś błąd    Wyświetleń: 415


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.