Katalog Renata Socha-Szymaniak, 2014-05-05 Łęczna Ogólne, Konspekty Pysznie, zdrowo, kolorowo - przygotowanie wiosennych kanapek.Konspekt zajęć świetlicowych Cele główne: - kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania - kształtowanie umiejętności przygotowywania kanapek Cele szczegółowe: - uczeń potrafi wymienić podstawowe produkty potrzebne do zrobienia kanapek - uczeń zna zasadność spożywania różnorodnych składników pokarmowych, szczególnie warzyw - uczeń zachowuje zasady bezpieczeństwa podczas posługiwania się podstawowym sprzętem kuchennym - uczeń pamięta o przestrzeganiu higieny podczas przyrządzania kanapek - uczeń pamięta o kulturalnym zachowaniu sie przy stole Metody: - pokaz, instruktaż, pogadanka - metoda zajęć praktycznych Forma pracy: -grupowa, zbiorowa, indywidualna Środki dydaktyczne: Produkty do wykonania kanapek: chleb, wędlina, ser żółty, warzywa ( sałata, rzodkiewka, ogórki, pomidory, szczypiorek), ugotowane na twardo jajka, masło, sól, pieprz; Prezentacja multimedialna, deski do krojenia, noże, tace, talerze, obrusy, serwetki, fartuszki, chustki na głowę, ściereczki do naczyń, płyn do mycia naczyń, gąbki PRZEBIEG ZAJĘĆ Zajęcia wprowadzające: 1. Przywitanie się z dziećmi. 2. Podanie tematu zajęć. 3. Pogadanka na temat zdrowego odżywiania. Zajęcia właściwe: 1. Prezentacja multimedialna - przykładowe kanapki. 2. Przypomnienie zasad BHP, zasad higieny, kulturalnego zachowania przy stole. 3. Założenie fartuszków, umycie rąk. 4. Podział na grupy dwuosobowe. 5. Dokładne umycie warzyw. 6. Wykonanie kanapek: a) krojenie poszczególnych składników b) smarowanie masłem pieczywa i komponowanie kanapek. Zajęcia końcowe: 1. Uporządkowanie stanowisk pracy. 2 Umycie wykorzystanych przyrządów. 3 Nakrycie stołu. 4 Kulturalne spożycie przygotowanych kanapek. Wyświetleń: 602
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |