Katalog

Renata Socha-Szymaniak, 2014-05-05
Łęczna

Ogólne, Konspekty

Pysznie, zdrowo, kolorowo - przygotowanie wiosennych kanapek.

- n +

Konspekt zajęć świetlicowych

Cele główne:

- kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania
- kształtowanie umiejętności przygotowywania kanapek

Cele szczegółowe:

- uczeń potrafi wymienić podstawowe produkty potrzebne do zrobienia kanapek

- uczeń zna zasadność spożywania różnorodnych składników pokarmowych, szczególnie warzyw

- uczeń zachowuje zasady bezpieczeństwa podczas posługiwania się podstawowym sprzętem kuchennym

- uczeń pamięta o przestrzeganiu higieny podczas przyrządzania kanapek

- uczeń pamięta o kulturalnym zachowaniu sie przy stole

Metody:

- pokaz, instruktaż, pogadanka

- metoda zajęć praktycznych

Forma pracy:

-grupowa, zbiorowa, indywidualna

Środki dydaktyczne:
Produkty do wykonania kanapek: chleb, wędlina, ser żółty, warzywa ( sałata, rzodkiewka, ogórki, pomidory, szczypiorek), ugotowane na twardo jajka, masło, sól, pieprz;
Prezentacja multimedialna, deski do krojenia, noże, tace, talerze, obrusy, serwetki, fartuszki, chustki na głowę, ściereczki do naczyń, płyn do mycia naczyń, gąbki

PRZEBIEG ZAJĘĆ
Zajęcia wprowadzające:
1. Przywitanie się z dziećmi.
2. Podanie tematu zajęć.
3. Pogadanka na temat zdrowego odżywiania.
Zajęcia właściwe:
1. Prezentacja multimedialna - przykładowe kanapki.
2. Przypomnienie zasad BHP, zasad higieny, kulturalnego zachowania przy stole.
3. Założenie fartuszków, umycie rąk.
4. Podział na grupy dwuosobowe.
5. Dokładne umycie warzyw.
6. Wykonanie kanapek:
a) krojenie poszczególnych składników
b) smarowanie masłem pieczywa i komponowanie kanapek.
Zajęcia końcowe:
1. Uporządkowanie stanowisk pracy.
2 Umycie wykorzystanych przyrządów.
3 Nakrycie stołu.
4 Kulturalne spożycie przygotowanych kanapek.
Wyświetleń: 602


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.