Katalog

Dorota Szymczuk, 2013-09-30
Pułtusk

Zawodowe, Sprawdziany i testy

TEST Z KASZ (TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO)

- n +

TEST Z KASZ

Ze względu na stopień rozdrobnienia kasze dzielą się na :
a) z całego ziarna-..............................................................................................
są to takie kasze jak:...........................................................................................
b)powstałe przez pocięcie lub połamanie obłuskanego ziarna...................................
......................................................................
a ich przykładem są kasze.........................................................................
c)powstałe przez rozdrobnienie kasz łamanych otrzymanych z obłuszczonego ziarna....................................................................................................................................
a należą do tej grupy takie kasze jak:..........................................................................
Kasza jaglana pochodzi z:
a) pszenicy
b)jęczmienia
c)prosa
Kuskus to kasza otrzymywana z:
a) kukurydzy
b) pszenicy
c)gryki
Zacieranie jajem stosuje się do..........................................., które mają być gotowane na.......................................... Zabieg ten ma na celu ....................................................
która ścinając się podczas gotowania zapobiega...........................................................
ziaren kaszy.
Kasze gotowane na sypko podaje się jako:
a)......................................
b).......................................................
c)..............................................................
d)........................................................
e).......................................................
Ze względu na konsystencję kasz po ugotowaniu dzieli się je na:
a) .....................................
b)......................................................
c)......................................................
d)..................................................
Porcja kaszy jako danie podstawowe wynosi:
a)200-250g
b250-300g
c)150-200g
Kostkę z kaszy krakowskiej podaje się jako:
a)dodatek do II dania
b) dodatek do zup
c) deser
Aby doprowadzić kaszę do całkowitego rozklejenia należy na 1 objętość kaszy użyć:
a) 4 objętości wody
b) 6 objętości wody
c) 8 objętości wody
Z kasz gotowanych na półsypko sporządza się:
a)............................................
b)....................................
c).........................................
d).........................................
Wyświetleń: 2135


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.