Katalog Dorota Szymczuk, 2013-09-30 Pułtusk Zawodowe, Sprawdziany i testy TEST Z KASZ (TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO)TEST Z KASZ Ze względu na stopień rozdrobnienia kasze dzielą się na : a) z całego ziarna-.............................................................................................. są to takie kasze jak:........................................................................................... b)powstałe przez pocięcie lub połamanie obłuskanego ziarna................................... ...................................................................... a ich przykładem są kasze......................................................................... c)powstałe przez rozdrobnienie kasz łamanych otrzymanych z obłuszczonego ziarna.................................................................................................................................... a należą do tej grupy takie kasze jak:.......................................................................... Kasza jaglana pochodzi z: a) pszenicy b)jęczmienia c)prosa Kuskus to kasza otrzymywana z: a) kukurydzy b) pszenicy c)gryki Zacieranie jajem stosuje się do..........................................., które mają być gotowane na.......................................... Zabieg ten ma na celu .................................................... która ścinając się podczas gotowania zapobiega........................................................... ziaren kaszy. Kasze gotowane na sypko podaje się jako: a)...................................... b)....................................................... c).............................................................. d)........................................................ e)....................................................... Ze względu na konsystencję kasz po ugotowaniu dzieli się je na: a) ..................................... b)...................................................... c)...................................................... d).................................................. Porcja kaszy jako danie podstawowe wynosi: a)200-250g b250-300g c)150-200g Kostkę z kaszy krakowskiej podaje się jako: a)dodatek do II dania b) dodatek do zup c) deser Aby doprowadzić kaszę do całkowitego rozklejenia należy na 1 objętość kaszy użyć: a) 4 objętości wody b) 6 objętości wody c) 8 objętości wody Z kasz gotowanych na półsypko sporządza się: a)............................................ b).................................... c)......................................... d)......................................... Wyświetleń: 2135
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |