Katalog

Agnieszka Michalska, 2013-09-20
Elbląg

Różne, Projekty edukacyjne

Szkolny projekt " Razem po zdrowie"

- n +

Plan działań w ramach realizacji ogólnopolskiego projektu „Trzymaj formę”
w roku szkolnym 2013/2014
w ……………………………………..
Projekt w szkole realizowany pod hasłem
„ Razem po zdrowie!”

Poniższe działania stanowią propozycje realizacji programu „ Trzymaj formę” . Są skierowane przede wszystkim do uczniów klas piątych i szóstych, ich wychowawców i rodziców, nauczycieli wychowania fizycznego, przyrody ; pielęgniarki szkolnej i innych zainteresowanych współpracą w podejmowanych działaniach.

Celem programu „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.

I. CELE GŁÓWNE:
Poprawa sposobu odżywiania młodzieży.
Zwiększenie aktywności fizycznej.

II. CELE SZCZEGÓŁOWE:
1. Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
2. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na
opakowaniach produktów spożywczych.
3. Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i
uprawiania aktywności fizycznej.
4. Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty.
5. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.


Formą dokumentacji podjętych działań może być :
• wpis do dziennika lekcyjnego,
• zdjęcia,
• filmiki,
• publikacja na stronie internetowej,
• publikacja w lokalnej prasie,
• ankieta.


1. Dzień owoców i warzyw
• X-dzień gruszki
• XI-dzień banana
• XII- dzień pomarańczy
• I-dzień jabłka
• II-dzień marchewki
• III -dzień jogurtu
• IV -dzień suszonych owoców
• V -dzień rzodkiewki
• VI –dzień truskawki
2. Szkolny Tydzień Zdrowia
3. Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów żywnościowych
4. Układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety
5. Przyrządzanie potraw-sałatek, surówek, kanapek- warsztaty kulinarne ,konkursy kulinarne, II śniadanie z nauczycielem
6. Ćwiczenia rozciągające, relaksacyjne, (śródlekcyjne, poza lekcjami w-f )
7. Zajęcia taneczne, aerobik, fitness, zumba, itp. (śródlekcyjne, poza lekcjami w-f) ,
8. Biegi uliczne
9. Nordic Walking ( np. dla uczniów i ich rodziców, nauczycieli )
10. Rajdy rowerowe
11. Rajdy piesze
12. Zawody sportowe- zawody dla uczniów naszej szkoły z udziałem nauczycieli i rodziców ( np. podczas Dni Sportu )
13. Wyjazdy na basen ( aquapark )
14. Wyjście do ośrodka wspinaczki linowej ( park linowy w Elblągu,
15. Współpraca przy realizacji pilotażowego projektu „ W-F z klasą”
16. Spotkania ze specjalistami ( np. z dietetykiem, fizjoterapeutą, ) w ramach Dnia Zdrowia
17. Konkursy plastyczne nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fizycznej
18. Konkursy wiedzy nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fizycznej- test wiedzy, turniej międzyklasowy lub klasowy
( np. ścieżki zdrowia z pytaniami nt. zdrowego stylu życia )

19. Wystawy prac uczniów nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fizycznej
20. Organizacja punktów informacyjno-edukacyjnych- ulotki , plakaty
np. podczas zebrań z rodzicami, dużych imprez szkolnych z udziałem rodziców i mieszkańców osiedla nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fiz., drugiego śniadania itp.
21. Klasowe obliczanie BMI I aktywności fizycznej ( Healhplan )
22. Przedstawienie szkolne popularyzujące zasady zdrowego stylu życia ( np. dla dzieci z pobliskiego przedszkola / przedszkoli, uczniów szkoły )
23. Podnoszenie świadomości uczniów na temat dodatków do żywności ( GMO, antybiotyki, itp. )
24. Podnoszenie świadomości uczniów na temat skutków anoreksji i bulimii
25. Zajęcia dla dzieci z pobliskiego przedszkola lub uczniów klas 0-III
( przedstawienie )
26. Publikacja podjętych działań na szkolnej stronie internetowej, w lokalnej prasie
27. Promocja aktywnych form wypoczynku-prowadzenie bloga „ Aktywnie po zdrowie „
28. Kontynuacja uczestnictwa w programach, akcjach dotyczących poprawy
odżywiania wśród uczniów naszej szkoły:
„Szklanka mleka „, „Owoce w szkole”.
29. Wprowadzenie zdrowych produktów spożywczych do sklepiku szklonego-suszone owoce, jogurty, kefiry, kanapki.
30. Problem nadwagi i niedowagi wśród dzieci i młodzieży szkolnej
31. Olimpiada Zdrowego Stylu Życia PCK
32. Nawiązanie współpracy z pobliską mleczarnią w zakresie podniesienia świadomości na temat pozytywnego wpływu produktów mlecznych na nasze zdrowie
33. Nawiązanie współpracy z policją w zakresie uświadomienia uczniów na temat bezpieczeństwa podczas aktywnego wypoczynku





Opracowała:
Agnieszka Michalska
szkolni koordynatorzy projektu
Wyświetleń: 767


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.