Katalog Agnieszka Michalska, 2013-09-20 Elbląg Różne, Projekty edukacyjne Szkolny projekt " Razem po zdrowie"Plan działań w ramach realizacji ogólnopolskiego projektu „Trzymaj formę” w roku szkolnym 2013/2014 w …………………………………….. Projekt w szkole realizowany pod hasłem „ Razem po zdrowie!” Poniższe działania stanowią propozycje realizacji programu „ Trzymaj formę” . Są skierowane przede wszystkim do uczniów klas piątych i szóstych, ich wychowawców i rodziców, nauczycieli wychowania fizycznego, przyrody ; pielęgniarki szkolnej i innych zainteresowanych współpracą w podejmowanych działaniach. Celem programu „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. I. CELE GŁÓWNE: Poprawa sposobu odżywiania młodzieży. Zwiększenie aktywności fizycznej. II. CELE SZCZEGÓŁOWE: 1. Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. 2. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. 3. Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej. 4. Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty. 5. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym. Formą dokumentacji podjętych działań może być : • wpis do dziennika lekcyjnego, • zdjęcia, • filmiki, • publikacja na stronie internetowej, • publikacja w lokalnej prasie, • ankieta. 1. Dzień owoców i warzyw • X-dzień gruszki • XI-dzień banana • XII- dzień pomarańczy • I-dzień jabłka • II-dzień marchewki • III -dzień jogurtu • IV -dzień suszonych owoców • V -dzień rzodkiewki • VI –dzień truskawki 2. Szkolny Tydzień Zdrowia 3. Odczytywanie i rozumienie etykiet produktów żywnościowych 4. Układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety 5. Przyrządzanie potraw-sałatek, surówek, kanapek- warsztaty kulinarne ,konkursy kulinarne, II śniadanie z nauczycielem 6. Ćwiczenia rozciągające, relaksacyjne, (śródlekcyjne, poza lekcjami w-f ) 7. Zajęcia taneczne, aerobik, fitness, zumba, itp. (śródlekcyjne, poza lekcjami w-f) , 8. Biegi uliczne 9. Nordic Walking ( np. dla uczniów i ich rodziców, nauczycieli ) 10. Rajdy rowerowe 11. Rajdy piesze 12. Zawody sportowe- zawody dla uczniów naszej szkoły z udziałem nauczycieli i rodziców ( np. podczas Dni Sportu ) 13. Wyjazdy na basen ( aquapark ) 14. Wyjście do ośrodka wspinaczki linowej ( park linowy w Elblągu, 15. Współpraca przy realizacji pilotażowego projektu „ W-F z klasą” 16. Spotkania ze specjalistami ( np. z dietetykiem, fizjoterapeutą, ) w ramach Dnia Zdrowia 17. Konkursy plastyczne nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fizycznej 18. Konkursy wiedzy nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fizycznej- test wiedzy, turniej międzyklasowy lub klasowy ( np. ścieżki zdrowia z pytaniami nt. zdrowego stylu życia ) 19. Wystawy prac uczniów nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fizycznej 20. Organizacja punktów informacyjno-edukacyjnych- ulotki , plakaty np. podczas zebrań z rodzicami, dużych imprez szkolnych z udziałem rodziców i mieszkańców osiedla nt. zdrowego odżywiania się, sprawności fiz., drugiego śniadania itp. 21. Klasowe obliczanie BMI I aktywności fizycznej ( Healhplan ) 22. Przedstawienie szkolne popularyzujące zasady zdrowego stylu życia ( np. dla dzieci z pobliskiego przedszkola / przedszkoli, uczniów szkoły ) 23. Podnoszenie świadomości uczniów na temat dodatków do żywności ( GMO, antybiotyki, itp. ) 24. Podnoszenie świadomości uczniów na temat skutków anoreksji i bulimii 25. Zajęcia dla dzieci z pobliskiego przedszkola lub uczniów klas 0-III ( przedstawienie ) 26. Publikacja podjętych działań na szkolnej stronie internetowej, w lokalnej prasie 27. Promocja aktywnych form wypoczynku-prowadzenie bloga „ Aktywnie po zdrowie „ 28. Kontynuacja uczestnictwa w programach, akcjach dotyczących poprawy odżywiania wśród uczniów naszej szkoły: „Szklanka mleka „, „Owoce w szkole”. 29. Wprowadzenie zdrowych produktów spożywczych do sklepiku szklonego-suszone owoce, jogurty, kefiry, kanapki. 30. Problem nadwagi i niedowagi wśród dzieci i młodzieży szkolnej 31. Olimpiada Zdrowego Stylu Życia PCK 32. Nawiązanie współpracy z pobliską mleczarnią w zakresie podniesienia świadomości na temat pozytywnego wpływu produktów mlecznych na nasze zdrowie 33. Nawiązanie współpracy z policją w zakresie uświadomienia uczniów na temat bezpieczeństwa podczas aktywnego wypoczynku Opracowała: Agnieszka Michalska szkolni koordynatorzy projektu Wyświetleń: 767
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |