Katalog

Małgorzata Wróbel, 2013-06-28
Gubin

Ekonomia, Plany wynikowe

Plan wynikowy do ekonomiki przedsiębiorstw dla kl. II technikum ekonomicznego

- n +

PLAN WYNIKOWY

Przedmiot: EKONOMIKA PRZEDSIĘBIORSTW

nr programu nauczania: 2302/T-5,SP/MEN/1998.02.24
kl. II Technikum Ekonomiczne (3 godz./tyg.)
Opracowała: mgr Małgorzata Wróbel

Dział I. Wiadomości wstępne
1. Ekonomika przedsiębiorstw jako przedmiot nauczania.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest ekonomika przedsiębiorstw,
• określa zakres zainteresowań ekonomik przedsiębiorstw,
• rozróżnia pojęcia ekonomia i ekonomika.
2. Potrzeby ludzkie i ich rodzaje.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są potrzeby,
• wymienia cechy i rodzaje potrzeb,
• podaje przykłady poszczególnych potrzeb ludzkich,
• charakteryzuje poszczególne rodzaje potrzeb.

3. Dobra i usługi.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są dobra i usługi,
• dokonuje klasyfikacji dóbr,
• omawia poszczególne rodzaje dóbr

4. Podstawowe ogniwa cyklu gospodarczego.
Uczeń:
• wymienia elementy procesu gospodarczego,
• charakteryzuje poszczególne elementy procesu gospodarczego,
• określa czynniki produkcji,
• omawia poszczególne czynniki produkcji.


II. Podmioty gospodarcze

5. Działalność gospodarcza.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest działalność gospodarcza,
• określa dodatnie cechy działalności gospodarczej w warunkach gospodarki rynkowej,
• określa słabości gospodarki rynkowej utrudniające działalność gospodarczą,
• wyjaśnia czym jest rachunek ekonomiczny,
• rozróżnia pojęcie kosztu i kosztu jednostkowego wyrobu,
• wyznacza punkty graniczne poziomu produkcji.

6. Przedsiębiorca i jego cechy.
Uczeń:
• wyjaśnia kim jest przedsiębiorca,
• określa cechy przedsiębiorcy,
• omawia warunki uzyskania koncesji,
• omawia warunki uzyskania zezwolenia,
• charakteryzuje warunki uzyskania licencji.

7. Klasyfikacja przedsiębiorców.
Uczeń:
• dokonuje klasyfikacji podmiotów gospodarczych,
• charakteryzuje Polską Klasyfikację Działalności,
• omawia podział przedsiębiorstw ze względu na wielkość,
• omawia klasyfikację przedsiębiorców ze względu na formę własności.

8-9. Formy własności przedsiębiorstw.
Uczeń:
• charakteryzuje indywidualną działalność gospodarczą,
• dokonuje klasyfikacji spółek,
• omawia podstawowe rodzaje spółek,
• wyjaśnia zasady funkcjonowania spółdzielni,
• wyjaśnia zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa komunalnego,
• charakteryzuje przedsiębiorstwo państwowe.

10-11. Spółki.
Uczeń:
• wyjaśnia na czym są spółki prawa cywilnego i handlowego,
• charakteryzuje spółki osobowe,
• omawia spółki kapitałowe.

12. Prywatyzacja przedsiębiorstw państwowych.
Uczeń:
• wyjaśnia istotę i cel prywatyzacji,
• określa sposoby prywatyzacji,
• określa etapy prywatyzacji,
• charakteryzuje poszczególne sposoby prywatyzacji.

13. Formy organizacyjne zrzeszania się przedsiębiorstw. Uczeń:
• wymienia formy związków przedsiębiorstw,
• charakteryzuje poszczególne formy związków przedsiębiorstw,
• określa zrzeszenia na zasadzie koncentracji,
• omawia zrzeszenia a zasadzie koncentracji.

14. Samorząd gospodarczy.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są izby gospodarcze,
• określa rodzaje izb gospodarczych,
• charakteryzuje systemy organizacyjne izb handlowych i przemysłowo-handlowych,
• wymienia akty prawne normujące funkcjonowanie samorządu gospodarczego,
• określa funkcje Krajowej Izby Gospodarczej,
• charakteryzuje pozostałe rodzaje izb gospodarczych.

15. Powtórzenie wiadomości
16. Sprawdzian – Podmioty gospodarcze

III. Struktury organizacyjne podmiotów gospodarczych

17. Systemy struktur organizacyjnych..
Uczeń:
• wyjaśnia istotę struktury organizacyjnej jednostki,
• określa czym jest schemat organizacyjny,
• określa systemy powiązań komórek organizacyjnych,
• omawia systemy powiązań komórek organizacyjnych.

18-19. Organy podmiotów gospodarczych.
Uczeń:
• wymienia zasady planowania,
• omawia poszczególne zasady planowania.

16. Metody planowania.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są metody planowania,
• określa metody planowania,
• omawia poszczególne metody planowania.

17. Organizacja planowania.
Uczeń:
• określa czynniki wpływające na organizację planowania,
• wymienia elementy prawidłowej organizacji planowania,
• omawia poszczególne elementy organizacji planowania,
• wymienia rodzaje koordynacji planu,
• wyjaśnia czym jest controlling.

18. Układ planu gospodarczego.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest plan gospodarczy,
• określa elementy układu planu,
• charakteryzuje poszczególne elementy układu planu.

19. Planowanie rzeczowe.
Uczeń:
• wyjaśnia na czym polega planowanie zadań gospodarczych,
• wyjaśnia czym jest zdolność produkcyjna i zmianowość pracy,
• rozróżnia pojęcia czas pracy maszyn, czas nominalny, czas efektywny,
• charakteryzuje współczynnik wykorzystania czasu nominalnego,
• wyjaśnia czym jest wydajność maszyny lub urządzenia.

20. Baza techniczna i jej rozwój.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest baza techniczna działalności gospodarczej,
• omawia plan inwestycyjny,
• określa sposób obliczania efektywności inwestycji,
• oblicza poprawnie efektywność inwestycji,
• oblicza poprawnie wskaźnik okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych.

21. Środki zapewniające realizację zadań.
Uczeń:
• wymienia sposoby ustalania zapotrzebowania na środki zapewniające realizację zadań,
• charakteryzuje poszczególne rodzaje planowania: zapotrzebowania materiałowego, zużycia materiałów, zapasów, itp.,
• oblicza poprawnie wskaźnik pracochłonności oraz czas pracy pracownika,
• omawia poszczególne formy planu płac.

22-23. Planowanie finansowe.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest istota planowania finansowego,
• określa zadania planu finansowego,
• określa zasady zmiany majątku jednostki gospodarczej,
• charakteryzuje zasady ustalenia planowanych przychodów,
• omawia wykorzystanie nadwyżki lub uzupełnianie niedoboru w przedsiębiorstwie.

24-25. Biznesplan.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest biznesplan,
• określa podstawowe funkcje biznesplanu,
• określa elementy biznesplanu,
• charakteryzuje poszczególne elementy biznesplanu.

26. Powtórzenie wiadomości
27. Sprawdzian – Planowanie działalności.

III. Analiza działalności

28. Pojęcie, zadania i rodzaje analizy.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest analiza ekonomiczna,
• określa zadania analizy ekonomicznej,
• wymienia rodzaje analizy,
• omawia poszczególne rodzaje analizy.

29. Organizacja i etapy pracy analitycznej.
Uczeń:
• wyjaśnia na czym polega organizacja pracy analitycznej,
• określa etapy prac analitycznych,,
• omawia poszczególne etapy prac analitycznych.

30. Rodzaje metod analizy ekonomicznej – metoda porównań.
Uczeń:
• wymienia metody analizy ekonomicznej,
• wyjaśnia czym jest metoda porównań,
• określa odmiany metod porównań,
• omawia odmiany metod porównań.

31-32. Metoda odchyleń.
Uczeń:
• wyjaśnia na czym polega metoda odchyleń,
• określa odmiany metody odchyleń,
• charakteryzuje poszczególne odmiany metody odchyleń,
• oblicza poprawnie odchylenia bezwzględne i względne.

33-35. Metoda kolejnych podstawień.
Uczeń:
• wyjaśnia na czym polega metoda kolejnych podstawień,
• określa odmiany metody kolejnych podstawień,
• charakteryzuje poszczególne odmiany kolejnych podstawień,
• dokonuje poprawnych obliczeń metodą łańcuchowego podstawienia,
• dokonuje poprawnych obliczeń metodą różnicowego podstawienia.

36. Istota i podział wskaźników stosowanych w analizie. Uczeń:
• wyjaśnia czym są wskaźniki,
• określa rodzaje wskaźników,
• omawia podział wskaźników stosowanych w analizie ekonomicznej.

37-40. Wskaźniki finansowe.
Uczeń:
• wymienia podstawowe wskaźniki finansowe,
• wyjaśnia na czym polega ocena przychodów ze sprzedaży,
• dokonuje poprawnej oceny przychodów ze sprzedaży,
• określa na czym polega analiza kosztów działalności firmy,
• dokonuje poprawnej analizy kosztów działalności firmy,
• określa sposób analizy wyniku finansowego,
• dokonuje poprawnej analizy wyniku finansowego,
• określa sposoby oceny rentowności gospodarowania,
• oblicza poprawnie wskaźniki rentowności,
• określa sposób oceny sytuacji finansowej firmy,
• oblicza poprawnie wskaźniki płynności i wiarygodności kredytowej.

40-41. Wskaźniki działalności gospodarczej.
Uczeń:
• wyjaśnia czego dotyczy ocena działalności gospodarczej,
• określa elementy oceny działalności podstawowej,
• charakteryzuje analizę wielkości i dynamiki produkcji, usług i sprzedaży,
• omawia analizę struktury asortymentowej produktów, usług i towarów,
• dokonuje poprawnych obliczeń wskaźników działalności gospodarczej.

42. Wskaźniki wykorzystania środków.
Uczeń:
• określa zakres analizy wykorzystania czynników i środków służących do realizacji zadań gospodarczych,
• omawia elementy w/w analizy,
• dokonuje poprawnych obliczeń wskaźników w/w analizy.

43. Powtórzenie wiadomości
44. Sprawdzian – Analiza działalności.

IV. Marketing

45. Pojęcia i instrumenty marketingu.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest marketing,
• wymienia instrumenty marketingowe,
• charakteryzuje poszczególne instrumenty marketingowe.

46. Postępowanie konsumentów na rynku.
Uczeń:
• określa czynniki wpływające na postępowanie konsumentów na rynku,
• charakteryzuje motywy racjonalne i nieracjonalne,
• wymienia fazy warunkujące postępowanie konsumentów,
• omawia poszczególne fazy warunkujące postępowanie konsumentów.

47. Segmentacja rynku.
Uczeń:
• wyjaśnia istotę segmentacji rynku,
• określa rodzaje segmentacji rynku,
• charakteryzuje poszczególne rodzaje segmentacji rynku.

48-49. Badania marketingowe.
Uczeń:
• określa źródła informacji marketingowych,
• wyjaśnia czym są badania marketingowe,
• określa cele badań marketingowych,
• wymienia etapy badań marketingowych,
• omawia poszczególne etapy badań marketingowych,
• wymienia metody badań marketingowych,
• charakteryzuje metody badań marketingowych.

50. Organizacja marketingu w podmiocie gospodarczym.
Uczeń:
• określa formy organizacji marketingu,
• omawia poszczególne formy organizacji marketingu,
• wyjaśnia na czym polega kontrola marketingu.

51. Marketing-mix..
Uczeń:
• wyjaśnia istotę marketing-mix,
• określa elementy marketing-mix,
• charakteryzuje elementy marketing-mix.

52. Produkt.
Uczeń:
• wyjaśnia istotę produktu w ujęciu marketingowym,
• wymienia etapy cyklu życia produktu,
• charakteryzuje cykl życia produktu,
• wyjaśnia pojęcia: znak firmowy, znak towarowy
• omawia strategie popularyzacji marki.

53. Dystrybucja.
Uczeń:
• wyjaśnia pojęcie dystrybucja,
• określa czynności i działania związane z dystrybucją,
• charakteryzuje kanały dystrybucji,
• omawia zasady przebiegu towarów.

54. Cena i jej kształtowanie.
Uczeń:
• określa sposoby ustalania cen,
• charakteryzuje poszczególne sposoby kształtowania cen,
• wymienia rodzaje opustów cenowych,
• omawia poszczególne rodzaje opustów cenowych.

55-56. Komunikowanie się podmiotu gospodarczego z nabywcami.
Uczeń:
• wymienia sposoby komunikowania się podmiotu gospodarczego z nabywcami,
• charakteryzuje sprzedaż osobistą,
• charakteryzuje promocję sprzedaży,
• omawia działania związane z public relations,
• omawia marketing bezpośredni.

57-60. Reklama.
Uczeń:
• określa cele i zadania reklamy,
• wymienia środki i formy reklamy,
• charakteryzuje poszczególne środki i formy reklamy,
• omawia zasady kampanii reklamowej,
• określa zasady doboru środków reklamy,
• określa cele badania wpływu reklamy,
• omawia zasady organizacji komórki reklamy w przedsiębiorstwie.

61. Powtórzenie wiadomości
62. Sprawdzian – Marketing.

V. Organizacja i zarządzanie

63. Zasady organizacji pracy.
Uczeń:
• określa podstawowe czynniki procesu produkcji,
• wyjaśnia istotę organizacji pracy,
• rozróżnia pojęcia: praca zorganizowana i niezorganizowana,
• wymienia zasady organizacji pracy,
• omawia podstawowe zasady organizacji pracy.

64. Zasady sprawnego działania.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest prakseologia,
• wymienia zasady sprawnego działania,
• omawia zasady sprawnego działania.

65. Techniki badania metod pracy.
Uczeń:
• określa dziedziny badania pracy,
• omawia podstawowe dziedziny badania pracy,
• wymienia zadania badania metod pracy,
• określa etapy badania metod pracy,
• omawia poszczególne etapy badania metod pracy.

66. Usprawnienia organizacyjne.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są usprawnienia organizacyjne,
• wyjaśnia czym jest innowacja organizacyjna,,
• określa czynniki sprzyjające innowacjom,
• omawia podstawowe techniki tworzenia innowacji.

67. Cykl działania zorganizowanego.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są działania zorganizowane,
• wymienia etapy cyklu zorganizowanego,
• omawia etapy cyklu zorganizowanego,
• określa oznaczenie stosowane na schematach blokowych czynności.

68. Organizacja indywidualnego stanowiska pracy. Uczeń:
• wyjaśnia czym jest stanowisko pracy,
• wymienia formy rozmieszczania stanowisk pracy,
• charakteryzuje wyposażenie stanowiska pracy,
• omawia organizację stanowiska pracy,
• charakteryzuje obsługę stanowiska roboczego.

69. Podstawowe techniki organizatorskie.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są techniki organizatorskie,
• omawia schemat struktury dnia roboczego,
• charakteryzuje takie kategorie jak: czas pracy i czas przerw,
• wyjaśnia czym jest chronometraż,
• omawia zasady obserwacji ciągłej i migawkowej.

70. Analiza wartości.
Uczeń:
• wyjaśnia na czym polega analiza wartości,
• określa na czym polega myślenie kategoriami funkcji,
• charakteryzuje metodę analizy wartości,
• określa czym jest wartość użytkowa obiektu.

71. Pojęcie kierowania i zarządzania.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest kierowanie i zarządzanie,
• określa funkcje kierownicze,
• charakteryzuje poszczególne funkcje kierownicze.

72. Kadra kierownicza.
Uczeń:
• określa sposoby doboru kadry kierowniczej,
• omawia sposoby doboru kadry kierowniczej,
• wymienia formy doskonalenia kadry kierowniczej,
• charakteryzuje formy doskonalenia kadry kierowniczej,
• charakteryzuje podstawowe problemy organizacyjne.

73. Style kierowania.
Uczeń:
• wymienia style kierowania,
• omawia poszczególne style kierowania,
• określa pożądane cechy kierownika,
• charakteryzuje niezbędne cechy kierownika.

74. Proces decyzyjny.
Uczeń:
• wymienia elementy procesu decyzyjnego,
• omawia poszczególne elementy procesu decyzyjnego,
• określa metody twórczego myślenia,
• charakteryzuje metody twórczego myślenia,
• omawia sposoby oceny współpracowników przez kierownika.

75. Funkcjonowanie grup.
Uczeń:
• określa działania grupowe,
• charakteryzuje organizację zespołów ludzkich,
• omawia zasady grupowego podejmowania decyzji,
• określa strukturę organizacji nieformalnej.

76. Pojęcie i rodzaje konfliktów.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest konflikt,
• określa rodzaje konfliktów,
• charakteryzuje poszczególne rodzaje konfliktów,
• wymienia źródła konfliktów,
• określa sposoby rozwiązywania konfliktów.

77. Negocjacje.
Uczeń:
• wyjaśnia czym są negocjacje,
• wymienia rodzaje negocjacji,
• omawia rodzaje negocjacji,
• określa metody i techniki negocjacji,
• charakteryzuje metody i techniki negocjacji.

78. Powtórzenie wiadomości
79. Sprawdzian – Organizacja i zarządzanie

VI. Gospodarka narodowa

80. Podziała gospodarki narodowej.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest gospodarka narodowa,
• określa podział gospodarki narodowej,
• charakteryzuje podział gospodarki narodowej.

81. Administracja państwowa i jej organizacja.
Uczeń:
• wymienia elementy administracji państwowej,
• określa zadania Rady Ministrów,
• wymienia zadania Kancelarii Prezesa Rady Ministrów,
• charakteryzuje funkcjonujące w Polsce ministerstwa,
• omawia zadania wojewody.

82. Organy samorządu terytorialnego.
Uczeń:
• określa zadania gminy,
• wymienia organy wykonawcze gminy,
• określa organy powiatu i ich zadania,
• charakteryzuje strukturę województwa.

83. Aparat kontroli państwowej.
Uczeń:
• określa podmioty aparatu kontroli państwa,
• wymienia zadania poszczególnych podmiotów aparatu kontroli państwowej,
• omawia zakres zadań poszczególnych podmiotów kontroli państwowej.

84-85. Instytucje finansowe.
Uczeń:
• określa instytucje finansowe,
• wymienia zadania Ministerstwa Finansów,
• omawia zadania Ministerstwa Finansów,
• charakteryzuje zadania Narodowego Banku Polskiego,
• omawia organy Narodowego Banku Polskiego,
• określa zadania banków komercyjnych,
• omawia zasady tworzenia banków komercyjnych.

86-87. Wybrane działy gospodarki narodowej.
Uczeń:
• wymienia działy gospodarki narodowej,
• omawia przemysł jako dział gospodarki,
• charakteryzuje budownictwo jako dział gospodarki,
• omawia rolnictwo i leśnictwo jako dział gospodarki,
• omawia transport, spedycję i łączność jako dział gospodarki,
• charakteryzuje handel jako dział gospodarki,
• charakteryzuje gospodarkę komunalną jako dział gospodarki,
• omawia spółdzielczość jako dział gospodarki.

VII. Podejmowanie działalności gospodarczej

88-89. Doradztwo na rzecz podmiotów gospodarczych. Uczeń:
• wymienia formy doradztwa na rzecz podmiotów gospodarczych,
• wyjaśnia czym są firmy doradcze,
• określa rodzaje doradztwa,
• charakteryzuje poszczególne rodzaje doradztwa,
• omawia inne źródła informacji dla firm..

90. Badanie rynku i lokalizacja firmy.
Uczeń:
• wyjaśnia czym jest badanie rynku,
• określa kryteria doboru miejsca wykonywania działalności,
• charakteryzuje zasady lokalizacji szczegółowej,
• omawia możliwości umiejscowienia lokalu użytkowego.

91. Źródła finansowania.
Uczeń:
• wymienia źródła pochodzenia kapitałów,
• omawia poszczególne źródła pozyskiwania kapitałów,
• charakteryzuje leasing jako źródło pochodzenia kapitałów.

92. Dobór formy prawnej działalności podmiotu gospodarczego.
Uczeń:
• wymienia podstawowe formy prawne jednostek gospodarczych,
• omawia zasady doboru formy prawnej,
• charakteryzuje zasady ewidencji podmiotów gospodarczych.

93-94. Czynności związane z podejmowaniem działalności gospodarczej.
Uczeń:
• wymienia czynności związane z podejmowaniem działalności gospodarczej,
• omawia czynności związane z podejmowaniem działalności gospodarczej,
• charakteryzuje dodatkowe czynności związane z podejmowaniem działalności gospodarczej,
• określa formy ewidencjonowania działalności gospodarczej,
• charakteryzuje poszczególne formy ewidencjonowania działalności gospodarczej.

95. Powtórzenie wiadomości
96. Sprawdzian – Gospodarka narodowa i zakładanie firmy.
Wyświetleń: 1024


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.