Katalog Maria Maleszyk, 2013-05-22 Wrocław Zawodowe, Konspekty konspekt lekcjiOgólna charakterystyka zbóż i m±ki – schemat konspektu. Cele operacyjne: • uczeń zna : pojęcie przetworów zbożowych, podział zbóż, budowę ziarna zbóż, skład chemiczny ziaren zbóż, warunki i metody przechowywania zbóż, podział i typy m±ki, wymagania jako¶ciowe, opakowania, transport produktów przemiału zbóż, • uczeń rozróżnia cechy i typy m±ki, • uczeń potrafi zastosować ocenę organoleptyczn± produktów przemiału zbóż. Metody: • wykład z pogadank±, • elementy powtórzenia, • pokaz próbek produktów przemiału zbóż, • ćwiczenia w grupach. Pomoce: • próbki przetworów zbożowych, • opakowania stosowane do m±ki, kasz, • materiały pomocnicze do tematu lekcji. Zagadnienia do tematu: 1. Charakterystyka i podział zbóż. 2. Budowa ziarna zbóż. 3. Skład chemiczny ziaren zbóż. 4. Magazynowanie zbóż – szkodniki magazynowe. 5. Charakterystyka towaroznawcza, podział i typy m±ki. 6. Ocena organoleptyczna produktów przemiału zbóż. 7. Opakowania i transport produktów przemiału zbóż. Ad.1. Przetwory zbożowe s± produktami obróbki ziarna różnych zbóż. Charakteryzuje je różny stopień rozdrobnienia, przy czym najwyższy, w stosunku do ziarna wykazuje m±ka, a najniższy kasza. Do zbóż zalicza się : żyto, pszenicę, pszenżyto, owies, jęczmień, proso, grykę, kukurydzę, ryż. Badania archeologiczne udokumentowały uprawę lub stosowanie ro¶lin zbożowych już w czasach neolitu. W USA odnaleziono kolbę kukurydzy o wieku 4 tys. lat. W zależno¶ci od klimatu człowiek uprawiał różne gatunki zbóż. Ad. 2. Ziarno zbóż składa się z zarodka, bielma i okrywy nasiennej. Zarodek jest bogatym Ľródłem białka, składników mineralnych i witamin. Bielmo jest magazynem substancji zapasowych (odżywczych). łuska chroni ziarno przed uszkodzeniami, szkodnikami i truciznami. Ad.3. Do składników chemicznych zawartych w ziarnach zbóż zalicza się: wodę, białko, tłuszczowce, węglowodany, błonnik, popiół. Ad.4. Ziarno zbóż przechowuje się w workach lub luzem w spichrzach, elewatorach lub silosach. W celu zapewnienia ziarnu odpowiedniej trwało¶ci stosuje się okre¶lone metody przechowywania: suszenie ziarna do odpowiedniej wilgotno¶ci, przewietrzanie chłodnym powietrzem itp. W magazynach żeruj± szkodniki zbożowe-(gryzonie, roztocze, owady)- niszcz±c produkty i pogarszaj±c ich jako¶ć. Ad.5. M±ka to produkt odpowiedniego drobienia ziarna zbożowego. W zależno¶ci od użytego surowca wyróżnia się m±kę: pszenn±, żytni±, jęczmienn±, kukurydzian± i in. Za podstawę klasyfikacji m±ki przyjęto zawarto¶ć w niej soli mineralnych wyrażon± zawarto¶ci± popiołu. Zawarto¶ć popiołu, wyrażona w g na 100 kg m±ki, okre¶la typ m±ki. Np. typ 450- m±ka tortowa. Podstawowymi zwi±zkami występuj±cymi w m±ce s±: woda, węglowodany, białka, substancje mineralne, tłuszcze, barwniki, witaminy oraz enzymy. Ad.6. Ocena organoleptyczna m±ki polega na okre¶leniu podstawowych cech m±ki, takich jak: barwa m±ki, zapach m±ki, konsystencja itp. Barwa m±ki powinna być biała z odcieniem żółtym lub szarawym, zapach swoisty, ¶wieży, konsystencja stała- sypka, bez oznak zbrylenia. Ad. 7. M±kę pakuje się w worki, woreczki torebki papierowe. Opakowania powinny być czyste, suche, wytrzymałe na zniszczenie i wolne od obcych zapachów oraz szkodników. Do przewozu powinny być stosowane kryte ¶rodki transportu, czyste, suche, bez obcych zapachów, wolne od szkodników, szczelne, nieprzeciekaj±ce. Opracowała mgr inż. Maria Maleszyk. ZSE we Wrocławiu Wy¶wietleń: 1262
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl s± chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |