AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Monika Szostak, 2013-02-20
Sętki

Przyroda, Scenariusze

konspekt lekcji przyrody - bakterie.

- n +

KONSPEKT LEKCJI PRZYRODY


TEMAT: Bakterie – organizmy jednokomórkowe.

CELE LEKJI
I WIADOMOŚCI:
Uczeń:
- wymienia środowiska życia bakterii
- określa warunki życia bakterii
- podaje przykłady pozytywnego i negatywnego znaczenia bakterii
- wymienia kształty komórek bakterii

II UMIEJĘTNOŚCI:
Uczeń:
- wyjaśnia, na czym polega samożywność i cudzożywność
- narysuje i opisze budowę komórki bakterii
- opisze sposoby odżywiania się, oddychania i rozmnażania się bakterii
- dokonuje podziału bakterii cudzożywnych na pasożyty i roztocza

III POSTAWY
- jest świadom zależności człowieka od przyrody
- jest przekonany o konieczności dbania o higienę

METODY: pogadanka, praca z podręcznikiem

FORMY PRACY: indywidualna, z całą klasą

ŚRODKI DYDAKTYCZNE: podręcznik, tekst źródłowy, zeszyt ucznia, plansza, mikroskop, preparaty mikroskopowe bakterii



















FAZA WPROWADZAJĄCA
• Sprawy organizacyjno – porządkowe. Sprawdzenie listy obecności. Podanie tematu lekcji.
• Za pomocą jakiego narządu optycznego można zobaczyć bakterie?
• W jakich jednostkach mierzy się ich wielkość?
• Proszę przypomnieć, na czym polega samożywność i cudzożywność.


Samożywność – organizm sam produkuje sobie pokarm np. rośliny
Cudzożywność – pobierają gotowy pokarm, same nie potrafią go sobie wytworzyć.


• Choć ich nie widzimy, bo są one najmniejszymi znanymi organizmami, jednak cały czas przypominają nam o swojej obecności. Kto nie myje zębów, może pochwalić się całkiem porządną kolekcją bakterii w osadzie znajdującym się tuż nad dziąsłami. U większości z Was bakterie spowodowały już ubytki w szkliwie zębów – próchnicę. Wstrętny zapach z kosza na śmieci, śmierdzące masło lub kiełbasa – to wynik obecności bakterii. W jakich środowiskach możemy je spotkać?

Bakterie są wszędzie. Żyją w powietrzu, w morzu, w wysokich partiach gór, na powierzchni roślin, na ciele zwierząt i człowieka oraz w ich wnętrzu.


• Jakie kształty mogą mieć bakterie?
Śrubowy, ziarnisty, pałeczkowaty, przecinkowaty

• Zajrzyjmy teraz w głąb bakterii. Proszę obejrzeć preparaty mikroskopowe bakterii pod mikroskopem, następnie przyjrzeć się budowie komórki bakteryjnej w podręczniku i opisać jej budowę.
Z zewnątrz komórkę bakterii otacza otoczka śluzowa, pod nią znajduje się ściana komórkowa. Od środka przylega do ściany błona komórkowa. Wewnątrz znajduje się cytoplazma, a w niej bezbarwna substancja jądrowa, przypominająca splątaną nić.

Brak jest więc wyodrębnionego jądra i jest to główny powód, dla którego te organizmy nie należą ani do roślin, ani do zwierząt.

• Poznamy teraz niektóre czynności życiowe bakterii. W jaki sposób bakterie odżywiają się?
Są one cudzożywne. Należą do nich pasożyty i roztocza. Pasożyty żyją kosztem innych żywych organizmów. Pobierają produkowany przez nie pokarm, powodując osłabienie, chorobę, a nieraz nawet śmierć. Roztocza odżywiają się obumarłymi szczątkami organizmów


• Jak oddychają bakterie?
Jest to wymiana gazowa przez błonę śluzową.

• A w jaki sposób bakterie się rozmnażają?

Bakterie rozmnażają się przez podział komórki. Z komórki macierzystej powstają 2 komórki potomne.



• Zastanówmy się, jakie jest znaczenie bakterii. Proszę zapoznać się z tekstem źródłowym. Gr. I – zajmuje się znaczeniem bakterii w medycynie. Gr. II – w gospodarstwie domowym. Gr. III – w rolnictwie. Gr. IV – w przemyśle. Gr. V – w ochronie środowiska.


Gr. I
- wywołują choroby zakaźne ludzi, zwierząt i roślin, np. gruźlicę, czerwonkę, odrę, grypę. Ich działanie można ograniczyć przez szczepienia, właściwe odżywianie, przebywanie na świeżym powietrzu, wietrzenie pomieszczeń, zachowanie higieny
- produkują niektóre witaminy
Gr. II
- są przyczyną psucia się żywności. Stosuje się różne sposoby obrony: suszenie, wędzenie, gotowanie, mrożenie, kiszenie, solenie
Gr. III
- wzbogacają glebę w azot
- wykorzystywane w walce ze szkodnikami roślin uprawnych
Gr. IV
- są podstawą rozwoju przemysłu mleczarskiego
- dzięki nim zachodzą fermentacje alkoholowe, produkuje się wtedy alkohol
- na ich bazie wytwarza się ocet i kwas cytrynowy
Gr. V
- oczyszczają wody
- rozkładają środki ochrony roślin i detergenty


FAZA PODSUMOWUJĄCA
• Skrzynka pytań:
- jakie znasz choroby wywoływane przez bakterie?
- jak się im zapobiega?
- jak szybko bakterie mogą się rozmnażać w warunkach dla siebie korzystnych?
- co może hamować ich rozwój?

• Praca domowa:
Dlaczego niektóre produkty pasteryzuje się? Co to oznacza? Podaj przykłady produktów pasteryzowanych.


Tekst źródłowy

ZNACZENIE BAKTERII W PRZYRODZIE I GOSPODARCE CZŁOWIEKA

Bakterie wywołują choroby ludzi np.: dur brzuszny, tężec, cholerę, kiłę, zapalenie płuc i opon mózgowych, anginę.
Aby nie psuły się nam produkty spożywcze, stosujemy rozmaite sposoby, jak zamrażanie, suszenie, wędzenie, solenie, pasteryzowanie.
Oprócz tego bakterie produkują zsiadłe mleko, jogurt, kefir, sery, kiszone ogórki, kapustę i ocet
Bakterie rozkładają szczątki roślin i zwierząt. Wzbogacają glebę w związki azotowe i w ten sposób poprawiają ich strukturę. Coraz częściej wykorzystuje się je w walce ze szkodnikami roślin uprawnych.
Bakterie odgrywają bardzo ważną rolę w procesach samooczyszczania się wód, a przez człowieka są wykorzystywane w oczyszczalniach ścieków, by tam współdziałać z innymi organizmami w biologicznym oczyszczaniu wód. Bakterie coraz częściej stosuje się do przerobu odpadów, w wyniku czego otrzymujemy energię cieplną i cenny nawóz dla rolnictwa. Rozkładają środki ochrony roślin i detergenty.
Organizmy te są podstawą przemysły mleczarskiego. Dzięki nim zachodzą fermentacje alkoholowe – produkcja alkoholu. Na ich bazie wytwarza się ocet i kwas cytrynowy.























Zgłoś błąd    Wyświetleń: 1670


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.