AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Roma Żółtek, 2012-06-11
Jaslo

Różne, Zadania

zadania dla technikum technologi żywności

- n +

PRODUKCJA PIEKARSKA – ZADANIA dla technikum technologii żywności

1. Wyprodukowano 1980 kg chleba z 1490 kg mąki. Jaka jest wydajność tego chleba?
2. Jaka jest wydajność chleba wyprodukowanego w ilości 4650 kg z 5040 kg ciasta o wydajności 154%?
3. Oblicz ilość dozowanych składników ciasta w procentach wiedząc, że wytwarza się go z 16 600 g mąki, 7300 g wody, 120 g drożdży, 43 g soli.
4. Wytworzono ciasto pszenne ze 130 kg mąki, 60 kg wody, 4,4 kg drożdży, 2,1 kg soli. Oblicz ilość dozowanych składników w procentach.
5. Należy wytworzyć ciasto pszenne ze 140 kg mąki, na tę ilość mąki przypada 3,1% drożdży, 60% wody, 1,7% soli. Oblicz ilość poszczególnych składników w dekagramach.
6. Oblicz minimalne i maksymalne zużycie surowców potrzebnych do produkcji 1,2 t chleba pszennego, wiedząc, że wydajność tego pieczywa wynosi 133-135,5%.
Normatyw surowcowy:
- mąka pszenna 100 kg,
- sól biała 1,70 kg,
- drożdże 1,50 kg,
- otręby do posypywania desek 0,40 kg,
- olej jadalny do form 0,30 kg,
- kwas mlekowy spożywczy 0,20 kg.

7. Piekarnia pracuje w systemie dwuzmianowym. Koszt produkcji bochenka chleba o masie 1 kg wynosi 1,00 zł. Piekarnia produkuje na każdej zmianie po 500 kg chleba. Ile wynoszą koszty dobowe piekarni?
8. Koszt własny produkcji 1 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej w młynie wynosi 0,60 zł. Kasza sprzedawana jest do hurtowni w cenie 0,75 zł za kg. Ile wynosi zysk młyna ze sprzedaży 3000 kg tego asortymentu kaszy?
9. Instrukcja sporządzania roztworu roboczego środka myjącego nakazuje rozcieńczyć koncentrat wodą w proporcji 1:10. Oznacza to, że na 1 część koncentratu należy zużyć?
10. Surowiec zużyty do produkcji 18 kg tortu jest w cenie 28 zł za 1 kg. Oblicz udział surowca, który wynosi 35% ceny.






Zgłoś błąd    Wyświetleń: 1114


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.