Katalog Celina Płoskonka, 2012-06-11 Harklowa Zawodowe, Projekty edukacyjne Projekt ciasta biszkoptowegoPrzykładowy projekt CIASTA BISZKOPTOWO -TŁUSZCZOWEGO 1. Opis technologiczny. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta biszkoptowo-tłuszczowego: metoda „na ciepło” i „na zimno”. Metoda „na ciepło” polega na wprowadzeniu do kotła jaj i cukru, a następnie ogrzaniu całości do temperatury 37-420C przy ciągłym ubijaniu. Ogrzaną masę jajowo-cukrową ochładzamy do temperatury 20-250C ubijając. Równolegle należy napowietrzyć tłuszcz, doprowadzając go do luźnej konsystencji. Ubitą i wystudzoną masę jajowo-cukrową wlewamy do przygotowanego tłuszczu i łączymy poprzez mieszanie. Do tej mieszaniny dodajemy przesianą mąkę oraz chemiczne środki spulchniające. Wszystko mieszamy dokładnie do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Z gotowego ciasta formujemy różne wyroby, które wypiekamy w temperaturze 2000C w czasie 15-20 minut. 2. Receptura ciasta Mąka pszenna typ 650 580 g Cukier 195 g Jaja 150 g Margaryna 390 g Proszek do pieczenia 5 g Razem 1320 g Straty 320 g Wydajność 1000 g 3. Skład fizyko-chemiczny wyrobów z ciasta biszkoptowego. Węglowodany 60% 1g węglowodanów - 4 kcal Białka 13% 1g białek - 4 kcal Tłuszcze 27% 1g tłuszczu - 9 kcal Zadania do wykonania: 1. Oblicz ilość surowców potrzebną do produkcji 12 kg ciasta. 2. Narysuj schemat blokowy produkcji ciasta biszkoptowotłuszczowego metodą „na ciepło” z uwzględnieniem parametrów produkcji. 3. Oblicz procentową zawartość składników ciasta na podstawie podanej receptury (wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku) . 4. Oblicz wartość energetyczną 300 g wyrobów z ciasta biszkoptowotłuszczowego. 5. Oblicz ile procent stanowią straty produkcyjne. Wyświetleń: 1582
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |