Katalog

Romana Żółtek, 2012-06-11
Jaslo

Zawodowe, Różne

Zadania dla technikum technologii żwyności

- n +

PRODUKCJA PIEKARSKA – ZADANIA dla technikum technologii żywności

1. Wyprodukowano 1980 kg chleba z 1490 kg mąki. Jaka jest wydajność tego chleba?
2. Jaka jest wydajność chleba wyprodukowanego w ilości 4650 kg z 5040 kg ciasta o wydajności 154%?
3. Oblicz ilość dozowanych składników ciasta w procentach wiedząc, że wytwarza się go z 16 600 g mąki, 7300 g wody, 120 g drożdży, 43 g soli.
4. Wytworzono ciasto pszenne ze 130 kg mąki, 60 kg wody, 4,4 kg drożdży, 2,1 kg soli. Oblicz ilość dozowanych składników w procentach.
5. Należy wytworzyć ciasto pszenne ze 140 kg mąki, na tę ilość mąki przypada 3,1% drożdży, 60% wody, 1,7% soli. Oblicz ilość poszczególnych składników w dekagramach.
6. Oblicz minimalne i maksymalne zużycie surowców potrzebnych do produkcji 1,2 t chleba pszennego, wiedząc, że wydajność tego pieczywa wynosi 133-135,5%.
Normatyw surowcowy:
- mąka pszenna 100 kg,
- sól biała 1,70 kg,
- drożdże 1,50 kg,
- otręby do posypywania desek 0,40 kg,
- olej jadalny do form 0,30 kg,
- kwas mlekowy spożywczy 0,20 kg.

7. Piekarnia pracuje w systemie dwuzmianowym. Koszt produkcji bochenka chleba o masie 1 kg wynosi 1,00 zł. Piekarnia produkuje na każdej zmianie po 500 kg chleba. Ile wynoszą koszty dobowe piekarni?
8. Koszt własny produkcji 1 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej w młynie wynosi 0,60 zł. Kasza sprzedawana jest do hurtowni w cenie 0,75 zł za kg. Ile wynosi zysk młyna ze sprzedaży 3000 kg tego asortymentu kaszy?
9. Instrukcja sporządzania roztworu roboczego środka myjącego nakazuje rozcieńczyć koncentrat wodą w proporcji 1:10. Oznacza to, że na 1 część koncentratu należy zużyć?
10. Surowiec zużyty do produkcji 18 kg tortu jest w cenie 28 zł za 1 kg. Oblicz udział surowca, który wynosi 35% ceny.






Wyświetleń: 556


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.