Katalog

Dorota Hyży, 2012-06-01
Tarnowiec

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Test ALKOHOLE Technik żywienia i gospodarstwa domowego

- n +

GRUPA A NAPOJE ALKOHOLOWE

1 Wina, które podaje się do zakąsek i dań zasadniczych z ryb i cielęciny to:
a) wermuty i wina ziołowe
b) wina czerwone wytrawne
c) wina białe, wytrawne i półwytrawne
2. Wino czerwone podaje się do potraw :
a) z ryb i z dziczyzny
b) z drobiu i wołowiny
c) z wołowiny i z dziczyzny
3. Alkoholem otrzymywanym z destylacji wina jest :
a) gin
b) rum
c) brandy
4. Shaker służy do:
a) przyrządzania soków owocowych
b) przyrządzania koktajli alkoholowych
c) schładzania butelek
5. Jaki jest stosunek miodu do wody w miodzie pitnym trójniaku? m…………:w……………
Który miód pitny jest najmocniejszy? ……………………………………………………………………….
6. Napoje alkoholowe nie chłodzone przed podaniem to:
a) koniaki
b) wina białe
c) szampany
7.W jakiej temperaturze podaje się wódkę?
a) 4ºC-6 ºC
b) 6 ºC-8 ºC
c) 9 ºC-12 ºC
d)12 ºC-14 ºC
8.Wino słodkie jest oznaczone napisem
a) sec
b) dry
c) bitter
d) doux
9.Sommelier to pracownik
a) odpowiedzialny za dobór win do potraw
b) zajmujący się robieniem koktajli
c) przygotowujący napoje bezalkoholowe zimne
d) zajmujący się parzeniem kawy
10. Rum, Żubrówka to popularne wódki gatunkowe:
a) słodkie
b) likiery
c) kremy
d) wytrawne
11. Zaznacz właściwą odpowiedź
Surowcem do produkcji rumu jest trzcina cukrowa Prawda Fałsz
Curacao to niebieski likier o smaku pomarańczowym. Prawda Fałsz
Wina czerwone podaje się przed białymi Prawda Fałsz
12 Uzupełnij:
Co oznaczają gwiazdki umieszczone na etykiecie butelki z koniakiem? …………………………………………………………………………………………………………………………………..
Stężony roztwór alkoholu etylowego zawierający 96% objętości czystego alkoholu to……………………………………………….
Kupażowanie to……………………………………………………………………………..……………………….
Szprycowanie to ……………………………………………………………………………………….…………….
Short drink to ………………………………………………………podawany w ……………………………..








GRUPA B NAPOJE ALKOHOLOWE

1. Wina, które podaje się do zakąsek i dań zasadniczych z dziczyzny to:
a) wermuty i wina ziołowe
b) wina czerwone wytrawne i półwytrawne
c) wina białe, wytrawne i półwytrawne
2. Wino białe podaje się do potraw :
a) z ryb i z cielęciny
b) z drobiu i wołowiny
c) z wołowiny i z dziczyzny
3. Alkoholem otrzymywanym z destylacji wina jest :
a) cognac
b) rum
c) gin
4. Cooler służy do:
a) schładzania butelek
b) przyrządzania koktajli alkoholowych
c) dekoracji drinków
5. Jaki jest stosunek miodu do wody w miodzie pitnym czwórniaku? m…………:w……………
Który miód pitny jest najmocniejszy? ……………………………………………………………………….

6. Napoje alkoholowe mocno chłodzone przed podaniem to:
a) koniaki
b) wina czerwone wytrawne
c) szampany
7.W jakiej temperaturze podaje się szampany i wina musujące?
a) 4ºC-6 ºC
b) 6 ºC-8 ºC
c) 9 ºC-12 ºC
d)12 ºC-14 ºC
8.Wino wytrawne jest oznaczone napisem
a) sec
b) sweet
c) bitter
d) doux
9. Żubrówka, Gin to popularne wódki gatunkowe:
a) słodkie
b) likiery
c) kremy
d) wytrawne
10.Sommelier to pracownik
a) odpowiedzialny za dobór win do potraw
b) zajmujący się robieniem koktajli
c) przygotowujący napoje bezalkoholowe zimne
d) zajmujący się parzeniem kawy
11. Zaznacz właściwą odpowiedź
Amaretto to likier o smaku Prawda Fałsz

Surowcem do produkcji ginu jest spirytus z dodatkiem jałowca. Prawda Fałsz
Wina słodkie podaje się przed wytrawnymi Prawda Fałsz
12 Uzupełnij:
Co oznaczają gwiazdki umieszczone na etykiecie butelki z koniakiem? …………………………………………………………………………………………………………………………………..

Stężony roztwór alkoholu etylowego zawierający 96% objętości czystego alkoholu to………………………………………..……….
Kupażowanie to…………………………………………………………………………………………………………….
Szprycowanie to …………………………………………………………………….………………………………….
Long drink to ………………………………………………………podawany w ….……………………………..


Wyświetleń: 2879


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.