Katalog Dorota Hyży, 2012-06-01 Tarnowiec Zawodowe, Sprawdziany i testy Test ALKOHOLE Technik żywienia i gospodarstwa domowegoGRUPA A NAPOJE ALKOHOLOWE 1 Wina, które podaje się do zakąsek i dań zasadniczych z ryb i cielęciny to: a) wermuty i wina ziołowe b) wina czerwone wytrawne c) wina białe, wytrawne i półwytrawne 2. Wino czerwone podaje się do potraw : a) z ryb i z dziczyzny b) z drobiu i wołowiny c) z wołowiny i z dziczyzny 3. Alkoholem otrzymywanym z destylacji wina jest : a) gin b) rum c) brandy 4. Shaker służy do: a) przyrządzania soków owocowych b) przyrządzania koktajli alkoholowych c) schładzania butelek 5. Jaki jest stosunek miodu do wody w miodzie pitnym trójniaku? m…………:w…………… Który miód pitny jest najmocniejszy? ………………………………………………………………………. 6. Napoje alkoholowe nie chłodzone przed podaniem to: a) koniaki b) wina białe c) szampany 7.W jakiej temperaturze podaje się wódkę? a) 4ºC-6 ºC b) 6 ºC-8 ºC c) 9 ºC-12 ºC d)12 ºC-14 ºC 8.Wino słodkie jest oznaczone napisem a) sec b) dry c) bitter d) doux 9.Sommelier to pracownik a) odpowiedzialny za dobór win do potraw b) zajmujący się robieniem koktajli c) przygotowujący napoje bezalkoholowe zimne d) zajmujący się parzeniem kawy 10. Rum, Żubrówka to popularne wódki gatunkowe: a) słodkie b) likiery c) kremy d) wytrawne 11. Zaznacz właściwą odpowiedź Surowcem do produkcji rumu jest trzcina cukrowa Prawda Fałsz Curacao to niebieski likier o smaku pomarańczowym. Prawda Fałsz Wina czerwone podaje się przed białymi Prawda Fałsz 12 Uzupełnij: Co oznaczają gwiazdki umieszczone na etykiecie butelki z koniakiem? ………………………………………………………………………………………………………………………………….. Stężony roztwór alkoholu etylowego zawierający 96% objętości czystego alkoholu to………………………………………………. Kupażowanie to……………………………………………………………………………..………………………. Szprycowanie to ……………………………………………………………………………………….……………. Short drink to ………………………………………………………podawany w …………………………….. GRUPA B NAPOJE ALKOHOLOWE 1. Wina, które podaje się do zakąsek i dań zasadniczych z dziczyzny to: a) wermuty i wina ziołowe b) wina czerwone wytrawne i półwytrawne c) wina białe, wytrawne i półwytrawne 2. Wino białe podaje się do potraw : a) z ryb i z cielęciny b) z drobiu i wołowiny c) z wołowiny i z dziczyzny 3. Alkoholem otrzymywanym z destylacji wina jest : a) cognac b) rum c) gin 4. Cooler służy do: a) schładzania butelek b) przyrządzania koktajli alkoholowych c) dekoracji drinków 5. Jaki jest stosunek miodu do wody w miodzie pitnym czwórniaku? m…………:w…………… Który miód pitny jest najmocniejszy? ………………………………………………………………………. 6. Napoje alkoholowe mocno chłodzone przed podaniem to: a) koniaki b) wina czerwone wytrawne c) szampany 7.W jakiej temperaturze podaje się szampany i wina musujące? a) 4ºC-6 ºC b) 6 ºC-8 ºC c) 9 ºC-12 ºC d)12 ºC-14 ºC 8.Wino wytrawne jest oznaczone napisem a) sec b) sweet c) bitter d) doux 9. Żubrówka, Gin to popularne wódki gatunkowe: a) słodkie b) likiery c) kremy d) wytrawne 10.Sommelier to pracownik a) odpowiedzialny za dobór win do potraw b) zajmujący się robieniem koktajli c) przygotowujący napoje bezalkoholowe zimne d) zajmujący się parzeniem kawy 11. Zaznacz właściwą odpowiedź Amaretto to likier o smaku Prawda Fałsz Surowcem do produkcji ginu jest spirytus z dodatkiem jałowca. Prawda Fałsz Wina słodkie podaje się przed wytrawnymi Prawda Fałsz 12 Uzupełnij: Co oznaczają gwiazdki umieszczone na etykiecie butelki z koniakiem? ………………………………………………………………………………………………………………………………….. Stężony roztwór alkoholu etylowego zawierający 96% objętości czystego alkoholu to………………………………………..………. Kupażowanie to……………………………………………………………………………………………………………. Szprycowanie to …………………………………………………………………….…………………………………. Long drink to ………………………………………………………podawany w ….…………………………….. Wyświetleń: 2879
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |