Katalog

Justyna Bralewska, 2012-05-28
Troszyn

Zawodowe, Konspekty

Konspekt lekcji - "Wpływ temperatury pasteryzacji na cechy fizykochemiczne mleka.."

- n +

Justyna Bralewska

Konspekt lekcji przetwórstwa mleka w klasie III Technikum Technologii Żywności

1. Dział: Operacje termicznej obróbki mleka i jego przetworów.

2. Temat lekcji: Wpływ temperatury pasteryzacji na cechy fizykochemiczne mleka..

3. Cele operacyjne:

a) w zakresie wiadomości(uczeń potrafi):

-wymieniać czynniki wpływające na stopień zmian cech fizykochemicznych mleka(A)
- określać wpływ pasteryzacji na cechy fizykochemiczne mleka(B)


b) w zakresie umiejętności(uczeń potrafi):

-analizować zmiany zachodzące w mleku w wyniku pasteryzacji(D)
-oceniać wpływ pasteryzacji na cechy organoleptyczne, wartość odżywczą i trwałość mleka(C)
-dobierać parametry termicznej obróbki mleka i przetworów mleczarskich w celu zminimalizowania cech fizykochemicznych mleka(D)
-wyjaśniać od czego zależy stopień zmian cech fizykochemicznych mleka w wyniku pasteryzacji( C )

4. Cele nieoperacyjne
- uczeń pracuje na lekcji zgodnie z zasadami bhp
-uczeń kształtuje umiejętność pracy w grupie

5. Metody nauczania

- słowna
- praktyczna - praca w grupach

6. Środki dydaktyczne

- karta pracy ucznia(tabela)
- foliogramy 1, 2, 3
- karty z tekstem opisującym wpływ pasteryzacji na składniki mleka

7. Przebieg lekcji

• Część wprowadzająca

- przywitanie się z uczniami, sprawdzenie listy obecności
- uczeń przypomina definicję pasteryzacji, cel, metody
- nauczyciel podsumowuje wypowiedź uczniów wykorzystując foliogram 1

• Część właściwa

- nauczyciel wyjaśnia uczniom, że pasteryzacja oprócz zwiększania trwałości mleka i przetworów mleczarskich wpływa również na zmiany cech fizykochemicznych mleka
-nauczyciel formułuje temat i zapisuje na tablicy
-nauczyciel dzieli uczniów na 5 grup i wyjaśnia w jaki sposób będą pracowali na lekcji:
Każda grupa otrzymuje kartkę z opisem wpływu pasteryzacji na poszczególne cechy mleka. Zadaniem grupy jest ocenienie czy dana cecha:
1.ulega zmianie
2.na czym polega zmiana
3.skutki powstałej zmiany

Gr I – białka
Gr II – laktoza
Gr III – tłuszcz
Gr. IV – sole mineralne
Gr. V – enzymy i witaminy

-uczniowie pracując w grupach wykonują polecone im zadania
-przedstawiciele poszczególnych grup wymieniają się wiadomościami i wspólnie z pomocą nauczyciela uzupełniają tabelę
-nauczyciel podsumowując tabelę i wyjaśnia zmiany składników mleka pod wpływem pasteryzacji oraz ich wpływ na przydatność technologiczną mleka i wartość odżywczą(foliogram 2)
-nauczyciel wyjaśnia od czego zależy stopień zmian w mleku i w jaki sposób je można zminimalizować(foliogram 3)

• Część podsumowująca( podsumowanie i utrwalenie nowej wiedzy)

- nauczyciel podsumowuje treści nauczania metodą pytań kontrolując poprawność wypowiedzi uczniów
- nauczyciel podaje i objaśnia pracę domową

Praca domowa

Korzystając z Internetu opisz zastosowanie pasteryzacji w przetwórstwie mleczarskim do produkcji nowoczesnych produktów o dużej trwałości.


Wyświetleń: 1142


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.