AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Katarzyna Koza, 2012-05-21
Lubliniec

Historia, Konkursy

konkurs historyczny "Polskie Państwo Podziemne 1939-1945"

- n +




POLSKIE PAŃSTWO PODZIEMNE
1939-1945

SZKOLNY KONKURS HISTORYCZNY


Czas pracy: 30 minut


Instrukcja dla uczestnika konkursu:

1. Arkusz konkursowy zawiera 24 pytań typu zamkniętego.
2. Każde zadanie jest punktowane w zależności od liczby punktów podanych przy poleceniu. Nie ma punktów połówkowych.
3. Łącznie można zdobyć 37 punktów.
4. Przed rozpoczęciem pracy należy sprawdzić czy treść zadań jest czytelna.
5. Proszę zaznaczać odpowiedzi tylko długopisem lub piórem.
6. Poprawne odpowiedzi zaznacz kółkiem; w przypadku udzielania odpowiedzi błędnej wyraźnie ją przekreśl.



Życzymy powodzenia!!!
..........................
KOD / Imię i nazwisko




1. (1p.) Założycielem Służby Zwycięstwa Polski był generał:

a. Kazimierz Sosnkowski
b. Tadeusz Kutrzeba
c. Michał Karaszewicz Tokarzewski

2. (1p.)13 listopada 1939 roku powstała organizacja:

a. Służba Zwycięstwu Polski
b. Związek Walki Zbrojnej
c. Kedyw

3. (1p.) Pierwszym prezydentem RP na emigracji w 1939 roku został:

a. Władysław Raczkiewicz
b. Ryszard Kaczorowski
c. August Zaleski

4. (1p.) Armia Krajowa powstała:

a. 27 września 1939 r.
b. 14 lutego 1942 r.
c. 31 grudnia 1944r.

5. (1p.) Stefan Korboński od kwietnia 1941r. stał na czele:

a. Kierownictwa Walki Cywilnej
b. Kierownictwa Dywersji
c. Szarych Szeregów

6. (1p.) Bataliony Chłopskie zostały utworzone przez :

a. Polską Partię Robotniczą
b. Narodową Demokrację
c. Stronnictwo Ludowe

7. (1p.) Akcja uwolnienia Jana Bytnara ps. Rudy i innych więźniów przewożonych z alei Szucha znana jest jako akcja:

a. Wachlarz
b. pod Parasolem
c. pod Arsenałem

8. (1p.) Początkowo rząd polski na emigracji miał swoją siedzibę w:

a. Angers
b. Albi
c. Vichy

9. (1p.) Powstanie Warszawskie wybuchło:

a. 19 kwietnia 1943r.
b. 1 sierpnia 1944 r.
c. 19 stycznia 1945r.

10. (1p.) Rada Jedności Narodowej powstaje w:

a. lutym 1943r.
b. styczniu 1944r.
c. maju 1945r.

11. (1p.) Akcja „Ostra Brama” przeprowadzona była na:

a. Mazowszu
b. Ukrainie
c. Litwie

12. (1p.) Wawer to kryptonim konspiracyjnej organizacji:

a. młodzieżowej
b. wojskowej
c. komunistycznej

13. (1p.) Podziemna polska organizacja pomagająca Żydom to:

a. ŻOB
b. Bund
c. Żegota


14. (1p.) “ O co walczy naród polski” to deklaracja ogłoszona przez :

a. PPR
b. KRN
c. RJN

15. (1p.) Pseudonim Antoniego Chruściela głównego dowódcy sił powstańczych w powstaniu warszawskim to:

a. Nil
b. Monter
c. Koło

16. (1p.) Słynny samochód pancerny powstańców warszawskich nosił nazwę:

a. Kubuś
b. Pantera
c. Łoś

17. (1p.) Delegatem Rządu na Kraj w latach 1940 -1942 był:

a. Jan Karski
b. Cyryl Ratajski
c. Aleksander Kamiński

18. (1p.) Żołnierze PSZ zrzucani na spadochronach do okupowanej Polski w celu walki z okupantem to tzw

a. Niepokorni
b. Komandosi
c. Cichociemni

19. (1p.) Ostatnim Komendantem Głównym AK był:

a. Stefan Rowecki „Grot”
b. Tadeusz Komorowski „Bór”
c. Leopold Okulicki „Niedźwiadek”


20. (2p.) Spośród podanych wydarzeń wskaż to, które było chronologicznie pierwsze i to, które było ostatnie. Obok wydarzenia pierwszego wpisz cyfrę 1, a obok ostatniego cyfrę 2.

A. Powstanie Związku Walki Zbrojnej -
B. Powstanie Służby Zwycięstwu Polski -
C. Utworzenie Politycznego Komitetu Porozumiewawczego -
D. Początek akcji „Burza” -
E. Utworzenie Kierownictwa Walki Cywilnej -

21. (3p.) Do podanych poniżej stronnictw politycznych dopasuj ich konspiracyjne kryptonimy: Romb, Kwadrat, Koło, Trójkąt

A. Stronnictwo Ludowe -
B. Stronnictwo Narodowe -
C. Wolność Równość Niepodległość -

22. (5p.) Podaj, które zdanie jest prawdziwe, a które fałszywe wpisując obok zdania odpowiednią literkę (P – prawdziwe, F- Fałszywe)

A. Delegatem Rzędu na Kraj od IX 1942r. był Cyryl Ratajski. ….
B. Organem prasowym Delegatury była „Rzeczpospolita Polska”. …
C. A. E. Fieldorf „Nil” dowodził Kedywem. …
D. Narodowe Siły Zbrojne zostały założone przez ugrupowania lewicowe. …
E. Powstanie warszawskie trwało 63 dni. ….

23. (5p.) Uzupełnij zdania:
a. Konspiracyjna nazwa ZHP to ………………………………..
b. Symbol kotwicy z literą P oznaczał …………………………………
c. Godzina „W” rozpoczynająca powstanie warszawskie to godzina……………. .
d. Do zadań małego sabotażu należało m.in. ……………………………….
e. Autorem książki „Kamienie na szaniec” jest ……………………………….

24. (3p.) Do podanych opisów dopasuj osoby, których one dotyczą: Kazimierz Pużak, Władysław Sikorski, Aleksy Dawidowski, Kazimierz Sosnkowski

A. Polski wojskowy i polityk, generał broni Wojska Polskiego, Naczelny Wódz Polskich Sił Zbrojnych i premier Rządu na uchodźstwie podczas II wojny światowej. Zginął 4 lipca 1943 r. w katastrofie lotniczej na Gibraltarze.

-……………………………………………….

B. Polski dowódca wojskowy i polityk, założyciel Związku Walki Czynnej, szef sztabu I Brygady Legionów Polskich, od roku 1936 generał broni Wojska Polskiego, minister spraw wojskowych, następca Prezydenta RP, minister w rządzie na emigracji, komendant główny Związku Walki Zbrojnej, Wódz Naczelny Polskich Sił Zbrojnych.

- …………………………………………………………………………

C. W okresie II wojny światowej organizator i sekretarz generalny PPS-WRN, komendant główny Gwardii Ludowej WRN. Przewodniczący podziemnego parlamentu Rady Jedności Narodowej. Aresztowany w 1945 przez NKWD i sądzony w procesie szesnastu. Aresztowany ponownie przez UB w 1947 i skazany w procesie na 10 lat. Zmarł w więzieniu w Rawiczu.

- ………………………………………………………………….

ROZWIĄZANIE TESTU:
1. C
2. B
3. A
4. B
5. A
6. C
7. C
8. A
9. B
10. B
11. C
12. A
13. C
14. C
15. B
16. A
17. B
18. C
19. C
20. B -1, D-2
21. A –TRÓJKĄT, B - KWADRAT, C – KOŁO
22.
A. F
B. P
C. P
D. F
E. P
23.
A – SZARE SZEREGI
B – POLSKA WALCZĄCA
C – 17.00
D – NP. MALOWANIE ANTYHITLEROWSKICH HASEŁ NA MURACH (inne odpowiedzi są też dozwolone)
E – ALEKSANDER KAMIŃSKI
24.
A – WŁADYSŁAW SIKORSKI
B – KAZIMIERZ SOSNKOWSKI
C – KAZIMIERZ PUŻAK

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 1915


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.