AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Katarzyna Dyszy, 2012-03-09
Mierzęcice

Religia, Sprawdziany i testy

Test wiedzy o Janie Pawle II, kl. IV-VI

- n +

Katarzyna Dyszy

Test wiedzy o papieżu Janie Pawle II

1. Kiedy urodził się Karol Wojtyła?
a)17.05.1920
b)18.05.1920
c)19.05.1920
2. Jaki pseudonim miał Karol Wojtyła w młodości?
a)Wujek
b)Kujon
c)Lolek
3. Jaki kierunek studiów wybrał Karol Wojtyła po maturze?
a)aktorstwo
b)polonistykę
c)historię
4. O jakich ciastkach mówił Jan Paweł II w Wadowicach?
a)o bezach
b)o kremówkach
c)o drożdżówkach
5. W jakiej miejscowości znajduje się pierwsza parafia Karola Wojtyły?
a)Wieliczka
b)Bochnia
c)Niegowici
6. W którym mieście w Polsce odbywały się Światowe Dni Młodzieży?
a)w Krakowie
b)w Częstochowie
c)w Warszawie
7. Kiedy dokonano zamachu na Ojca Świętego?
a)16.04.1980
b)13.05.1980
c)13.05.1981
8. Ile encyklik ogłosił Jan Paweł II?
a)12
b)14
c)13
9. Kiedy zmarł Jan Paweł II?
a)13.05.2005
b)16.10.2005
c)02.04.2005
10. Ile lat miał Karol Wojtyła gdy został wybrany papieżem?
a)48 lat
b)58 lat
c)53 lata
11. Co oznaczają słowa: „Totus Tuus”?
a)Cały Wasz
b)Zawsze Twój
c)Cały Twój
12. Kiedy odbył się pogrzeb Jana Pawła II?
a)8.04.2005
b)10.04.2005
c)15.04.2005
13. Co oznacza słowo pontyfikat ?
a)okres sprawowania władzy przez papieża
b)okres sprawowania władzy przez biskupa
c)okres sprawowania władzy przez kardynała
14. Gdzie odbywały się nieformalne spotkania młodzieży z papieżem podczas pobytów w Krakowie?
a)przed Pałacem Arcybiskupów Krakowskich
b)na Rynku
c)na Wawelu
15. Co oznaczają słowa : „Santo Subito”?
a)Święty na zawsze
b)Zawsze Święty
c)Święty natychmiast
16. Ile lat trwał pontyfikat Jana Pawła II?
a)25 lat
b)30 lat
c)26 lat
17. W co najczęściej Karol Wojtyła grał z kolegami w czasach młodości?
a)w siatkówkę
b)w tenisa
c)w piłkę nożną
18. Ile lat miał Karol Wojtyła gdy zmarł jego ojciec?
a)20 lat
b)21 lat
c)25 lat
19. Jakiej marki samochód został przerobiony na papa mobile w czasie pierwszej pielgrzymki do Polski?
a)Renault
b)Star
c)Ford
20. Ile pielgrzymek do Polski odbył Jan Paweł II?
a)6
b)7
c)8
21. W którym roku Jan Paweł II odbył ostatnią pielgrzymkę do Polski?
a)2000
b)2001
c)2002
22. Jakich obrażeń doznał Karol Wojtyła wypadku w podczas okupacji?
a)wstrząs mózgu
b)złamanie żeber
c)złamanie nogi
23. Gdzie znajduje się letnia rezydencja, w której papież spędza wakacje?
a)Castel Gandolfo
b)Castel Bianco
c)Castel Vaticana
24. Gdzie próbowano po raz drugi dokonać zamachu na Jana Pawła II?
a)w Lourdes
b)w Fatimie
c)w Loretto
25. Na jakiej pozycji Karol Wojtyła grał w piłkę nożną?
a)był obrońcą
b)był bramkarzem
c)był napastnikiem



Klucz odpowiedzi
1. b
2. c
3. b
4. b
5. c
6. b
7. c
8. b
9. c
10. b
11. c
12. a
13. a
14. a
15. c
16. c
17. c
18. a
19. b
20. c
21. c
22. a
23. a
24. b
25. b


















Zgłoś błąd    Wyświetleń: 12888


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 5.06



Ilość głosów: 53

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.