Katalog Bianka Małysz, 2011-08-18 Chojna Zawodowe, Sprawdziany i testy Zasady serwowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych - test, sprawdzianImię ,nazwisko ………………………………………………….klasa…………… I. Dobierz napój alkoholowy do potrawy: Krem z pieczarek............................................................................................................................................ tort orzechowy.............................................................................................................................................. koktajl z krewetek.............................................................................................................................................. kawa .............................................................................................................................................. sztufada wołowa................................................................................................................................................ wódka czysta, wino białe wytrawne, wino czerwone wytrawne, koniak, szampan słodki. II. Wskaż właściwą odpowiedź: 1.Napoje zimne butelkowane podaje się: a) w oryginalnych opakowaniach b) w karafkach szklanych c) w dzbankach d) w szklankach-tulipankach 2. Napoje firmowe podaje się: a) w wysokich szklankach z lodem b) w dzbankach c) w szklankach z szerokim i grubym dnem d) w gobletach 3Piwo należy podawać: a) w szklankach tulipankach b) w szklankach z szerokim i grubym dnem c) w kielichach d) w butelkach 4.Soki owocowo-warzywne podaje się: a) w wysokich szklankach b) w szklankach z szerokim i grubym dnem c) w oryginalnych opakowaniach d) w kieliszkach 5.W jakiej temperaturze podaje się piwo w lecie? a) 4ºC-6 ºC b) 6 ºC-8 ºC c) 9 ºC-12 ºC d)12 ºC-14 ºC 6.Goblet to: a) kieliszek do wody b) szklanka do piwa c) literatka d) kieliszek do wina 7.Wino słodkie jest oznaczone napisem a) sec b) dry c) bitter d) doux 8.Dwie gwiazdki umieszczone na etykiecie butelki z koniakiem oznaczają czas jego leżakowania przez a) 2 lata b) 3 lata c) 4 lata d) 5 lat 9.Jakie napoje bezalkoholowe można zaproponować grupie sportowców po intensywnym treningu? a) soki owocowe b) izotoniki c) koktajle d) wody 10.Tequila to wódka gatunkowa pochodząca z : a) z Indii b) z Anglii c) z Japonii d) z Meksyku 11.Gines to narodowe piwo a) Irlandczyków b) Duńczyków c) Niemców d) Anglików e) 12.Temperatura serwowania koniaku wynosi a) od 6ºC do 8 ºC b) od 8 ºC do 10 ºC c) od 14 ºC do 16 ºC d) od 18 ºC do 20 ºC 13.Wino o zawartości od 11 do 14 % alkoholu zalicza się do win a) lekkich b) średnio mocnych c) mocnych wzmocnionych d) mocnych 14. Aby zabezpieczyć korek przed wysychaniem i nie dopuścić do zmian cech organoleptycznych oraz zakażenia wina, należy przechowywać je w pozycji: a) stojącej b) ukośnej c) leżącej d) dowolnej 15.Sommelier to pracownik a) odpowiedzialny za dobór win do potraw b) zajmujący się robieniem koktajli c) przygotowujący napoje bezalkoholowe zimne d) zajmujący się parzeniem kawy 16.Do pieczonej kaczki można zaproponować konsumentowi wino: a) białe słodkie b) białe wytrawne c) czerwone słodkie d) czerwone wytrawne 17. Rum, Żubrówka, Gin to popularne wódki gatunkowe: a) słodkie b) likiery c) kremy d) wytrawne 18. Surowcem do produkcji koniaku są: a) jabłka b) słód c) wina d) białe winogrona 19 Krupnik to: a) słodka wódka specjalna na bazie miodu b) emulsyjny krem mleczny c) wódka owocowa d) wódka gatunkowa wytrawna korzenno-ziołowa 20. Jako digestif podaje się: a) vermuthy b) wina białe i czerwone stołowe c) słodkie wina musujące d) gorzkie bittersy III.Zaznacz właściwą odpowiedź 1. Trójniak to miód pitny uzyskany z jednej części miodu i jednej części wody poddany fermentacji. Prawda Fałsz 2.Wina sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla z butli to wina gazowane. Prawda Fałsz 3.Degustacji wina dokonuje kelner Prawda Fałsz 4.Nazwa whiskey jest zarezerwowana dla alkoholi produkowanych w Irlandii i USA Prawda Fałsz 5.Ratafia to wódka owocowa słodka Prawda Fałsz 6.Surowcem do produkcji rumu jest trzcina cukrowa Prawda Fałsz IV. Uzupełnij tekst 1.Szampana podajemy w temperaturze ....................................... . 2.Stężony roztwór alkoholu etylowego zawierający 96% objętości czystego alkoholu to……………. 3.Brandy to produkt destylacji………………………………………. 4……………….otrzymywany ze zbożowego spirytusu rektyfikowanego z dodatkiem jagód jałowca. 5.Miody pitne uzyskuje się w wyniku fermentacji…………………i……………………. 6.Kupażowanie to…………………………………………………………………………. 7.Wino wytrawne oznaczamy jako: (brut, semi sec, sec, doux, demi doux)………………………. Wyświetleń: 4466
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |