Katalog

Monika Koszalińska, 2011-04-26
Łódź

Język angielski, Konspekty

The food pyramid – food groups and nutrients. Znaczenie składników pokarmowych dla organizmów.

- n +

KONSPEKT LEKCJI

Lekcja przeprowadzona w ramach innowacji programowej
„Angielski nie tylko na lekcjach angielskiego”

NAUCZYCIEL: Monika Koszalińska

TEMAT: The food pyramid – food groups and nutrients.
Znaczenie składników pokarmowych dla organizmów.

KLASA: II

POZIOM: III.1

CZAS: 45 min.

CEL OGÓLNY:
• Poznanie rodzajów i roli składników pokarmowych.
• Poznanie źródeł występowania w pokarmach składników odżywczych.
• Poznanie pojęcia piramida żywienia.

CELE OPERACYJNE:
• Uczeń potrafi nazwać główne grupy składników odżywczych.
• Uczeń zna i rozumie pojęcie wskazanego dziennego spożycia.
• Uczeń zna funkcje, jakie pełnią poszczególne składniki odżywcze w organizmie.
• Uczeń potrafi wskazać pokarmy, w których występują dane składniki pokarmowe.
• Uczeń zna pojęcie piramidy żywienia i potrafi z określić jej poszczególne elementy i ich znaczenie.

METODY:
• metoda komunikacyjna (interaktywna)

FORMY PRACY:
• praca w parach
• praca indywidualna
• praca na forum klasy (burza mózgów)
• praca z tablicą interaktywną

ŚRODKI DYDAKTYCZNE:
Materiały aktywizujące –
• etykiety żywnościowe
• kserokopie (materiały własne oraz pozyskane z Internetu)
Prezentacja multimedialna Power Point
Tablica interaktywna
http://kidshealth.org/kid/stay_healthy/food/pyramid.html


OGNIWA LEKCJI:

I. ORGANIZACYJNO-PORZĄDKOWE – powitanie, kontrola obecności, zapis tematu w dzienniku

II. REKAPITULACJA WTÓRNA – sprawdzenie pracy domowej

III. OGNIWO WIĄŻĄCE – podanie celów lekcji i tematu

IV. TOK LEKCJI WŁAŚCIWEJ
1. Praca w parach z materiałami w postaci etykiet wybranych artykułów spożywczych oraz kserokopii:
• Uczniowie na podstawie otrzymanych etykiet odnajdują nazwy głównych składników odżywczych i zapisują je (prezentacja Powerpoint).
• Uczniowie analizują etykiety i tabelę pod kątem wskazanego dziennego spożycia (kserokopia).

2. Praca w parach z materiałami własnymi nauczyciela:
• Uczniowie dopasowują nazwy składników pokarmowych do ich funkcji w organizmie i zapisują słownictwo.

3. Praca na forum klasy (burza mózgów):
• Uczniowie podają przykłady pokarmów, w których znajdują się omawiane składniki odżywcze.

4. Praca z tablicą interaktywną:
• Uczniowie zapoznają się z pojęciem piramidy żywienia.
• Uczniowie poznają grupy żywności, przykłady i wskazówki żywieniowe.
• Uczniowie odpowiadają na pytania dotyczące piramidy żywienia (quiz).

V. REKAPITULACJA PIERWOTNA – podsumowanie lekcji (quiz).

VI. KONTROLA I OCENA – sprawdzenie poprawności wykonanych ćwiczeń, ocena pracy uczniów

VII. PRACA DOMOWA – uzupełnić tabelę nazwami pokarmów: materiał z Internetu:
http://www.nutritionexplorations.org/pdf/educators/five-foods/namefood.pdf




Match the nutrient with its function:


1. Proteins …

2. Fats …

3. Carbohydrates …

4. Water …

5. Vitamins …

6. Minerals …


A. source of energy

B. body growth and repair of cells

C. source of energy, protection from temperature

D. help your body work properly

E. regulate body functions

F. transports nutrients



SŁOWNICZEK

nutrition – odżywianie
serving – porcja
amount per serving – ilość w porcji
fibre – błonnik
GDA (Guideline Daily Amounts) – wskazane dzienne spożycie

SIX NUTRIENTS:

carbohydrates – węglowodany
proteins – białka
fats – tłuszcze
minerals – związki mineralne
vitamins – witaminy
water – woda

NUTRIENTS AND FUNCTIONS:

source – źródło
growth – wzrost
repair – naprawa
cells – komórki
properly – prawidłowo

THE FOOD PYRAMID:

Grains – zboża
whole grain – pełnoziarnisty
wheat – pszenica
oatmeal – owsianka
Vegetables – warzywa
digestion – trawienie
Fruits – owoce
substitute – zastępować
Oils – oleje
canola oil – olej rzepakowy
unsaturated – nienasycone
saturated – nasycone
Milk – mleko
pudding – budyń
dairy – nabiał
calcium – wapń
bones – kości
Meat and beans – mięso i nasiona roślin strączkowych
poultry – drób
maintain – utrzymywać
lean – chude
Wyświetleń: 1152


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.