AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Rafał Pruszkowski, 2011-04-05
Bełżyce

Biologia, Sprawdziany i testy

Sprawdzian wiadomości z układu wydalniczego i rozmnażania człowieka - klasa I technikum.

- n +

Sprawdzian wiadomości z układu wydalniczego i rozmnażania człowieka –
test jednokrotnego wyboru.

Grupa I


W każdym z poniższych zadań zaznacz tylko jedną poprawną odpowiedź.

Zadanie 1.
Podstawową jednostką strukturalną i funkcjonalną nerki jest:
A. warstwa korowa
B. miedniczka nerkowa
C. piramidy
D. nefron

Zadanie 2.
Przesącz kłębkowy tworzy się w wyniku:
A. aktywnego transportu
B. filtracji
C. osmozy
D. resorpcji

Zadanie 3.
Etapy powstawania moczu w kolejności to:
A. resorpcja, zagęszczanie, filtracja
B. resorpcja, zagęszczanie, sekrecja
C. filtracja, resorpcja, sekrecja
D. sekrecja, resorpcja, filtracja

Zadanie 4.
W normalnych warunkach zdrowy organizm człowieka w ciągu doby wydala około:
A. 1,5 l moczu
B. 2 l moczu
C. 4 l moczu
D. 5 l moczu

Zadanie 5.
W moczu zdrowego człowieka nie powinno być:
A. cukru
B. białek
C. erytrocytów (śladowe ilości)
D. wszystkie odpowiedzi prawidłowe

Zadanie 6.
Choroby układu wydalniczego człowieka to m.in.:
A. kamica żółciowa, zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego
B. kamica nerkowa, zapalenie pęcherza moczowego, moczówka prosta
C. kamica żółciowa, zapalenie nerek, moczówka prosta
D. kamica nerkowa, zapalenie moczowodów, różyczka

Zadanie 7.
Brązowa barwa moczu może sugerować:
A. zażywanie leków
B. niewydolność serca
C. problemy z pęcherzykiem żółciowym
D. cukrzycę

Zadanie 8.
Przykładem termoregulacji u człowieka jest (są):
A. pocenie się
B. wymioty
C. biegunka
D. gorączka


Zadanie 9.
Organizm traci wodę:
A. z moczem
B. z powierzchni oddechowych
C. podczas resorpcji z kału
D. prawidłowe odpowiedzi A i B

Zadanie 10.
Pączkowanie to sposób rozmnażania bezpłciowego, które występuje np. u:
A. stułbi, drożdży
B. dżdżownicy
C. workowców
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 11.
U człowieka zapłodnienie zachodzi w:
A. pochwie
B. macicy
C. jajniku
D. jajowodzie

Zadanie 12.
Do pierwszorzędowych cech płciowych chłopców należą:
A. pojawienie się zarostu na twarzy i mutacja głosu w czasie dojrzewania
B. występowanie tylko zewnętrznych narządów płciowych
C. obecność jąder
D. budowa typowo męska – rozwój mięśni

Zadanie 13.
Nieprawdą jest, że:
A. oogeneza rozpoczyna się w trakcie rozwoju płodowego dziewczynki
B. z jednej komórki macierzystej powstaje jedna komórka jajowa
C. komórka jajowa dojrzewa w pełni w pęcherzyku Graafa
D. czasami z jednej komórki macierzystej powstają dwie komórki jajowe (tak powstaje ciąża bliźniacza)

Zadanie 14.
Do hormonów żeńskich wydzielanych przez jajniki należą:
A. hormon folikulotropowy
B. tylko estrogeny
C. estrogeny, hormon luteinizujący
D. estrogeny i progesteron

Zadanie 15.
Wszystkie poniżej podane informacje dotyczące bliźniąt jednojajowych są prawdziwe, z wyjątkiem:
A. powstają, gdy zarodek podzieli się na dwa samodzielne organizmy
B. powstają, gdy zapłodnione zostaną dwie komórki jajowe
C. nie mogą być różnej płci
D. są identyczne genetycznie

Zadanie 16.
W tworzeniu łożyska zawsze uczestniczą:
A. owodnia i omocznia
B. omocznia i kosmówka
C. kosmówka i owodnia
D. kosmówka i błony śluzowe macicy

Zadanie 17.
Która informacja dotycząca rozwoju zarodkowego człowieka jest prawdziwa:
A. rozwój zarodkowy kończy się około ósmego tygodnia
B. wytwarzają się narządy pierwotne
C. rozwija się serce
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe



Zadanie 18.
Ostatnim procesem prowadzącym do powstania plemników jest:
A. spermiogeneza
B. spermatogeneza
C. mejoza
D. brak prawidłowej odpowiedzi

Zadanie 19.
Kolejne stadia rozwoju prenatalnego człowieka to:
A. zygota – bruzdkowanie – organogeneza – gastrulacja
B. zygota – bruzdkowanie – gastrulacja – organogeneza
C. zygota – gastrulacja – bruzdkowanie – organogeneza
D. zygota – organogeneza – gastrulacja – bruzdkowanie

Zadanie 20.
Gonadotropina kosmówkowa to hormon powodujący:
A. rozwój pęcherzyka Graafa
B. uwalnianie się komórki jajowej z pęcherzyka Graafa
C. hamowanie rozwoju kolejnego pęcherzyka Graafa w jajniku (jajeczkowanie)
D. rozwój śluzówki macicy

Zadanie 21.
Najądrza to elementy układu rozrodczego męskiego, w których:
A. zachodzi spermatogeneza
B. magazynowane są plemniki
C. dojrzewają plemniki
D. odpowiedzi B i C są prawdziwe

Zadanie 22.
Macica to narząd:
A. w którym dochodzi do zapłodnienia
B. kopulacyjny
C. w którym rozwija się zarodek i płód
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 23.
Okres niemowlęcy trwa:
A. do pierwszego miesiąca życia
B. do pierwszego roku życia
C. do drugiego roku życia
D. do trzeciego roku życia

Zadanie 24.
Cykl menstruacyjny człowieka:
A. występuje regularnie
B. trwa około 28 dni
C. jest procesem zmian zachodzących w jajniku i macicy
D. wszystkie odpowiedzi prawdziwe

Zadanie 25.
Ropna wydzielina z cewki moczowej u mężczyzn oraz ból przy oddawaniu moczu to objawy:
A. kiły
B. rzeżączki
C. rzęsistkowicy
D. opryszczki narządów płciowych

Grupa II

Zadanie 1.
Częścią nefronu nie jest:
A. kłębuszek naczyniowy
B. miedniczka nerkowa
C. kanalik nerkowy
D. torebka Bowmana

Zadanie 2.
Funkcją nerki jest:
A. regulacja bilansu wody
B. regulacja poziomu soli
C. osmoregulacja
D. wszystkie odpowiedzi są poprawne

Zadanie 3.
W moczu zdrowego człowieka nie powinno być:
A. bilirubiny
B. białek
C. prawdziwe odpowiedzi A i B
D. wszystkie odpowiedzi nieprawdziwe

Zadanie 4.
W normalnych warunkach zdrowy organizm człowieka w ciągu doby wydala około:
A. 0,5 l moczu
B. 1 l moczu
C. 1,5 l moczu
D. 5 l moczu

Zadanie 5.
Etapy powstawania moczu w kolejności to:
A. filtracja, resorpcja, sekrecja
B. resorpcja, zagęszczanie, sekrecja
C. resorpcja, zagęszczanie, filtracja
D. sekrecja, resorpcja, filtracja

Zadanie 6.
Choroby układu wydalniczego człowieka to m.in.:
A. kamica żółciowa, zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego
B. kamica żółciowa, zapalenie pęcherza moczowego, moczówka prosta
C. kamica nerkowa, zapalenie nerek, moczówka prosta
D. kamica nerkowa, zapalenie moczowodów, różyczka

Zadanie 7.
Pomarańczowa barwa moczu może sugerować:
A. problemy z pęcherzykiem żółciowym
B. niewydolność serca
C. zażywanie leków
D. cukrzycę

Zadanie 8.
Przykładem termoregulacji u człowieka jest (są):
A. biegunka
B. wymioty
C. kurczenie się naczyń krwionośnych skóry
D. gorączka


Zadanie 9.
Organizm pozyskuje wodę:
A. przez pocenie się
B. podczas resorpcji z kału
C. brak poprawnej odpowiedzi
D. prawidłowe odpowiedzi A i B

Zadanie 10.
Fragmentacja plechy to sposób rozmnażania bezpłciowego, które występuje np. u:
A. koralowców
B. grzybów, glonów
C. workowców
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 11.
U człowieka rozmnażanie płciowe:
A. zachodzi przy udziale gamet
B. zachodzi bez udziału gamet
C. nie występuje
D. odbywa się przez zarodniki

Zadanie 12.
Do pierwszorzędowych cech płciowych dziewcząt należą:
A. występowanie wewnętrznych narządów rozrodczych
B. występowanie jajników
C. rozwój gruczołu mlekowego
D. rozwój kobiecej sylwetki ciała

Zadanie 13.
Do hormonów męskich wydzielanych przez jądra należą:
A. estradiol, progesteron
B. androgeny
C. estrogeny, hormon luteinizujący
D. estrogeny i progesteron

Zadanie 14.
Wszystkie poniżej podane informacje dotyczące bliźniąt dwujajowych są nieprawdziwe, z wyjątkiem:
A. powstają, gdy zarodek podzieli się na dwa samodzielne organizmy
B. powstają, gdy zapłodnione zostaną dwie komórki jajowe
C. nie mogą być różnej płci
D. są identyczne genetycznie

Zadanie 15.
Prawdą jest, że:
A. z jednej komórki macierzystej powstaje wiele komórek jajowych
B. oogeneza rozpoczyna się w trakcie rozwoju płodowego dziewczynki
C. komórka jajowa dojrzewa w pełni w pęcherzyku Graafa
D. prawdziwe odpowiedzi B i C

Zadanie 16.
Funkcje łożyska to:
A. umożliwia dostarczenie do płodu substancji odżywczych
B. umożliwia usuwanie metabolitów z krwiobiegu płodu
C. wytwarza hormony
D. wszystkie odpowiedzi poprawne

Zadanie 17.
Spermatogeneza to:
A. proces powstawania plemników
B. proces powstawania gamet żeńskich
C. powstawanie spermy
D. poprawne odpowiedzi A i B


Zadanie 18.
Która informacja dotycząca rozwoju zarodkowego człowieka jest prawdziwa:
A. rozwój zarodkowy kończy się około ósmego tygodnia
B. wytwarzają się narządy pierwotne
C. rozwija się serce
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

Zadanie 19.
Rozwój postnatalny człowieka to:
A. rozwój prenatalny
B. rozwój w łonie matki
C. rozwój człowieka po urodzeniu
D. organogeneza

Zadanie 20.
Wskaż prawidłowe zestawienie hormonu z efektem jego działania:
A. hormon folikulotropowy – wydzielanie estrogenów
B. hormon luteinizujący – wydzielanie gonadotropiny kosmówkowej
C. estrogeny – wydzielanie hormonu luteinizującego
D. progesteron – pękanie pęcherzyka Graafa

Zadanie 21.
Jądra to elementy układu rozrodczego męskiego, w których:
A. zachodzi spermatogeneza
B. magazynowane są plemniki
C. dojrzewają plemniki
D. odpowiedzi B i C są prawdziwe

Zadanie 22.
Pochwa to narząd:
A. w którym dochodzi do zapłodnienia
B. kopulacyjny
C. w którym rozwija się zarodek i płód
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 23.
Okres dziecięcy trwa:
A. do 5 roku życia
B. do 6 roku życia
C. do 11-14 roku życia
D. do 15 roku życia

Zadanie 24.
Cykl menstruacyjny człowieka:
A. występuje nieregularnie
B. trwa około 14 dni
C. jest procesem zmian zachodzących w jajniku i macicy
D. wszystkie odpowiedzi prawdziwe

Zadanie 25.
Drobne pęcherzyki na narządach płciowych to objawy:
A. kiły
B. rzeżączki
C. rzęsistkowicy
D. opryszczki narządów płciowych


Grupa III

Zadanie 1.
Nerka umożliwia usuwanie z organizmu:
A. szkodliwych produktów przemiany materii
B. niestrawionego pokarmu
C. nadmiaru wody i soli mineralnych
D. poprawne są odpowiedzi A i C

Zadanie 2.
Etapy powstawania moczu w kolejności to:
A. filtracja, resorpcja, sekrecja
B. resorpcja, zagęszczanie, sekrecja
C. resorpcja, zagęszczanie, filtracja
D. sekrecja, resorpcja, filtracja

Zadanie 3.
W skład nefronu wchodzi:
A. kłębuszek naczyniowy
B. kłębuszek i torebka nefronu
C. kanalik nerkowy
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

Zadanie 4.
W normalnych warunkach zdrowy organizm człowieka w ciągu doby wydala około:
A. 5 l moczu
B. 3 l moczu
C. 2 l moczu
D. 1,5 l moczu

Zadanie 5.
W moczu zdrowego człowieka powinien/powinna być:
A. cukier
B. białko
C. bilirubina
D. wszystkie odpowiedzi nieprawdziwe

Zadanie 6.
Choroby układu wydalniczego człowieka to m.in.:
A. kamica nerkowa, zapalenie nerek, zapalenie pęcherza moczowego
B. kamica nerkowa, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie jąder
C. kamica żółciowa, zapalenie nerek, moczówka prosta
D. kamica nerkowa, zapalenie moczowodów, różyczka

Zadanie 7.
Żółtaczkę może sugerować barwa moczu:
A. janosłomkowa
B. mętno-czerwona
C. pomarańczowa
D. brązowa

Zadanie 8.
Przykładem termoregulacji u człowieka jest (są):
A. kurczenie się naczyń krwionośnych skóry
B. wymioty
C. pocenie się
D. poprawne odpowiedzi A i C


Zadanie 9.
Bilans wodny to:
A. zestawienie wszystkich strat wody
B. różnica między ilością wody utraconej i pozyskanej przez organizm w danym czasie
C. zestawienie wszystkich zysków wody
D. prawidłowe odpowiedzi A i C

Zadanie 10.
Do sposobów rozmnażania płciowego u zwierząt zalicza się:
A. dwupienność i jednopienność
B. rozdzielnopłciowość
C. partenogenezę (obojnactwo)
D. prawidłowe odpowiedzi B i C

Zadanie 11.
Zaplemnienie:
A. to proces połączenia się komórki jajowej z plemnikiem
B. to zjawisko otoczenia komórki jajowej przez plemniki
C. zachodzi w jajniku
D. poprawne odpowiedzi B i C

Zadanie 12.
Do drugorzędowych cech płciowych chłopców należą:
A. pojawienie się zarostu na twarzy i mutacja głosu w czasie dojrzewania
B. występowanie tylko zewnętrznych narządów płciowych
C. obecność jąder i zewnętrznych narządów płciowych
D. obecność jąder

Zadanie 13.
Nieprawdą jest, że:
A. sperma to płynna zawiesina zawierająca plemniki
B. spermatogeneza zachodzi w jądrach
C. komórka jajowa dojrzewa w pełni w macicy
D. wytrysk nasienia to inaczej ejakulacja

Zadanie 14.
Do hormonów wydzielanych przez przysadkę mózgową, regulujących przebieg cyklu menstruacyjnego, należą:
A. hormon folikulotropowy oraz hormon luteinizujący
B. estrogeny, hormon luteinizujący
C. tylko estrogeny
D. estrogeny i progesteron

Zadanie 15.
Bliźnięta jednojajowe powstają, gdy:
A. dwie komórki jajowe zostaną zapłodnione prze jeden plemnik
B. zarodek podzieli się na dwa samodzielne organizmy
C. komórka jajowa zostanie zapłodniona przez dwa plemniki
D. w zapłodnieniu dwóch komórek jajowych będą brały udział dwa plemniki

Zadanie 16.
W tworzeniu łożyska nie uczestniczy(-ą):
A. kosmówka
B. owodnia
C. błony śluzowe macicy
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 17.
W rozwoju postnatalnym:
A. zachodzi gastrulacja
B. powstaje serce
C. dziecko uczy się chodzić
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe



Zadanie 18.
Spermatocytogeneza:
A. zachodzi w pęcherzykach nasiennych
B. to etap podziałów komórkowych
C. to etap dojrzewania spermatyd
D. wszystkie odpowiedzi prawdziwe

Zadanie 19.
Kolejne stadia rozwoju prenatalnego człowieka to:
A. zygota – bruzdkowanie – organogeneza – gastrulacja
B. zygota – gastrulacja – bruzdkowanie – organogeneza
C. zygota – bruzdkowanie – gastrulacja – organogeneza
D. zygota – organogeneza – gastrulacja – bruzdkowanie

Zadanie 20.
Gonadotropina kosmówkowa to hormon wytwarzany przez:
A. gonady
B. zarodek (później przez kosmówkę)
C. jajniki
D. podwzgórze

Zadanie 21.
Prostata to gruczoł układu rozrodczego męskiego, który:
A. wydziela zasadowy płyn zobojętniający kwaśny odczyn pochwy
B. magazynuje plemniki
C. wydziela kwaśny płyn zobojętniający zasadowy odczyn pochwy
D. odpowiedzi B i C są prawdziwe

Zadanie 22.
Jajniki to elementy żeńskiego układu rozrodczego, w których:
A. dochodzi do zapłodnienia
B. przechowywane są plemniki
C. rozwija się zarodek i płód
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 23.
Okres młodzieńczy trwa:
A. do osiągnięcia pełnej dojrzałości
B. zwykle do 18-20 roku życia
C. do 30 roku życia
D. odpowiedzi A i B są poprawne

Zadanie 24.
Polimenstruacyjność to:
A. występowanie nieregularnych cykli owulacyjnych
B. występowanie regularnych cykli miesięcznych
C. okres przekwitania u kobiet
D. okres przekwitania u mężczyzn

Zadanie 25.
Ropna wydzielina z pochwy u kobiet oraz pieczenie podczas oddawania moczu to objawy:
A. rzeżączki
B. kiły
C. rzęsistkowicy
D. opryszczki narządów płciowych

Grupa IV

Zadanie 1.
Częścią nefronu jest (są):
A. piramidy
B. kanalik nerkowy
C. moczowód
D. miedniczka nerkowa

Zadanie 2.
Funkcją układu wydalniczego jest:
A. regulacja bilansu wody
B. regulacja poziomu soli
C. oczyszczanie krwi
D. wszystkie odpowiedzi są poprawne

Zadanie 3.
W moczu zdrowego człowieka powinien/powinny być:
A. urobilinogen
B. ciała ketonowe
C. cukier
D. białko

Zadanie 4.
W normalnych warunkach zdrowy organizm człowieka w ciągu doby wydala około:
A. 3 l moczu
B. 2,5 l moczu
C. 1,5 l moczu
D. 1 l moczu


Zadanie 5.
Choroby układu wydalniczego człowieka to m.in.:
A. kamica żółciowa, ostre zapalenie miedniczek nerkowych, moczówka prosta
B. kamica żółciowa, zapalenie pęcherza moczowego, moczówka prosta
C. kamica nerkowa, zapalenie nerek, rzęsistkowica
D. kamica nerkowa, ostre zapalenie miedniczek nerkowych, moczówka prosta

Zadanie 6.
Obecność białka w moczu może sugerować:
A. problemy z pęcherzykiem żółciowym
B. cukrzycę
C. zapalenie ciałek nerkowych
D. żółtaczkę

Zadanie 7.
Etapy powstawania moczu w kolejności to:
A. sekrecja, resorpcja, filtracja
B. resorpcja, zagęszczanie, sekrecja
C. resorpcja, zagęszczanie, filtracja
D. filtracja, resorpcja, sekrecja

Zadanie 8.
Przykładem termoregulacji u człowieka nie jest (są):
A. kurczenie się naczyń krwionośnych skóry
B. wymioty
C. rozszerzanie się naczyń krwionośnych skóry
D. pocenie się

Zadanie 9.
Bilans wodny:
A. to zestawienie wszystkich zysków wody danego organizmu
B. to zestawienie wszystkich strat wody danego organizmu
C. wpływa na homeostazę organizmu
D. prawidłowe odpowiedzi B i C

Zadanie 10.
Przykładem rozmnażania płciowego u roślin jest:
A. rozmnażanie przez zarodniki
B. amitoza
C. dwupienność
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 11.
Zapłodnienie u człowieka:
A. nie występuje
B. zachodzi bez udziału gamet
C. zachodzi przy udziale gamet
D. odbywa się przez zarodniki

Zadanie 12.
Do drugorzędowych cech płciowych dziewcząt należą:
A. występowanie wewnętrznych narządów rozrodczych
B. występowanie jajników
C. rozwój kobiecej sylwetki ciała i występowanie jajników
D. rozwój gruczołu mlekowego


Zadanie 13.
Bliźnięta dwujajowe powstają, gdy:
A. dwie komórki jajowe zostaną zapłodnione prze jeden plemnik
B. zarodek podzieli się na dwa samodzielne organizmy
C. komórka jajowa zostanie zapłodniona przez dwa plemniki
D. w zapłodnieniu dwóch komórek jajowych będą brały udział dwa plemniki

Zadanie 14.
Prawdą jest, że:
A. komórka jajowa dojrzewa w pełni w pęcherzyku Graafa
B. erekcja to wytrysk nasienia
C. oogeneza zachodzi w jajowodach
D. prawdziwe odpowiedzi A i C

Zadanie 15.
Wskaż prawidłowe połączenie hormonu z efektem jego działania:
A. hormon folikulotropowy – rozwój jednego pęcherzyka jajnikowego
B. hormon luteinizujący – wydzielanie estrogenów
C. progesteron – pękanie pęcherzyka Graafa
D. estrogeny – wydzielanie hormonu luteinizującego

Zadanie 16.
Funkcją łożyska nie jest:
A. dostarczanie do płodu substancji odżywczych
B. usuwanie metabolitów z krwiobiegu płodu
C. wytwarzanie hormonów
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 17.
Komórka jajowa:
A. to gameta żeńska
B. to gameta męska
C. powstaje i dojrzewa w jajowodzie
D. poprawne odpowiedzi A i C


Zadanie 18.
Rozwój prenatalny:
A. to rozwój zarodkowy i płodowy
B. zachodzi u człowieka po urodzeniu
C. to rozwój postnatalny
D. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

Zadanie 19.
W fazie poowulacyjnej zachodzą wszystkie wymienione niżej procesy, z wyjątkiem:
A. pęka dojrzały pęcherzyk i uwalnia się komórka jajowa
B. ciałko żółte zaczyna produkować progesteron
C. błona śluzowa macicy zaczyna wydzielać substancje odżywcze
D. śluzówka macicy obumiera i złuszcza się

Zadanie 20.
Androgeny to:
A. hormony produkowane przez podwzgórze
B. hormony wydzielane przez jądra u mężczyzn
C. geny męskie
D. hormony stymulujące rozwój pęcherzyków Graafa

Zadanie 21.
Pęcherzyki nasienne to elementy układu rozrodczego męskiego, w których:
A. produkowany jest zasadowy płyn będący składnikiem nasienia i zobojętniający kwaśny odczyn pochwy
B. magazynowane są plemniki
C. produkowana jest wydzielina będąca składnikiem nasienia i zawierająca substrat oddechowy dla plemników
D. odpowiedzi B i C są prawdziwe

Zadanie 22.
Jajowód to narząd:
A. w którym dochodzi do zapłodnienia
B. kopulacyjny
C. w którym rozwija się zarodek i płód
D. brak poprawnej odpowiedzi

Zadanie 23.
Okres noworodkowy trwa:
A. do końca pierwszego miesiąca życia
B. do końca drugiego miesiąca życia
C. do końca szóstego miesiąca życia
D. do końca pierwszego roku życia

Zadanie 24.
Cykl menstruacyjny:
A. to inaczej cykl owulacyjny
B. występuje nieregularnie u człowieka
C. jest procesem zmian zachodzących w jajniku i macicy
D. odpowiedzi A i C są prawdziwe

Zadanie 25.
Owrzodzenie narządów rozrodczych i wysypka na skórze tułowia to objawy:
A. rzęsistkowicy
B. rzeżączki
C. kiły
D. opryszczki narządów płciowych


Karta odpowiedzi:

Nr zadania Grupa
I II III IV
1. D B D B
2. B D A D
3. C C D A
4. A C D C
5. D A D D
6. B C A C
7. C C D D
8. A C D B
9. D B B C
10. A B D C
11. D A B C
12. C A A D
13. D B C D
14. D B A A
15. B D B A
16. D D B D
17. D A C A
18. A D B A
19. B C C A
20. C A B B
21. D A A C
22. C B D A
23. C C D A
24. D C B D
25. B D A C

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 9990


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 6



Ilość głosów: 2

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.