AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Barbara Janas, 2010-07-21
Haczów

Edukacja czytelnicza, Konkursy

Konkurs czytelniczy: "Tropem pana Samochodzika".

- n +


Imię i nazwisko .....................................
Tropem Pana Samochodzika.
Konkurs czytelniczy-etap I

Przed Tobą 20 pytań. Przeczytaj je uważnie i zakreśl jedną prawidłową odpowiedź.
Na rozwiązanie masz 45 minut. Aby zakwalifikować się do II etapu musisz zdobyć 85  punktów.

1. Nad jakim jeziorem toczy się akcja „Nowych przygód Pana Samochodzika”?
a) Wigry
b) Mamry
c) Jasień
d) Jeziorak
2. Z jakiej dzielnicy pochodziła banda Czarnego Franka?
a) z Woli
b) z Ochoty
c) ze Starego Miasta
d) z Kazimierza
3. Co otrzymał Pan Samochodzik od Fałszywego Ornitologa?
a) trąbkę
b) książkę o ptakach
c) mapę
d) gumową łódkę
4. Dlaczego Wacek nosił przezwisko „Krawacik”?
a) lubił nosić krawaty
b) znajomym mężczyznom dawał w prezencie na imieniny krawaty
c) jego mama miała sklep z krawatami
d) miał brodę „w kształcie” krawata
5. Co zabrał Marcie Czarny Franek?
a) rower
b) wędkę
c) ślizgacz
d) tani pierścionek ze szklanym oczkiem
6. Skąd Brodacz miał mapę „łowisk”?
a) ukradł z szafy aferzysty
b) dostał od Krawacika
c) znalazł przez przypadek nad jeziorem
d) dał mu pan Anatol
7. Kto uwolnił Pana Samochodzika i Baśkę związanych przez Czarnego Franka?
a) harcerze
b) Fałszywy Ornitolog
c) pan Kazio
d) Kapitan Nemo
8. Kto przebierał się za Kapitana Nemo?
a) Wilhelm Tell
b) Roman
c) Marta
d) Fałszywy Ornitolog

9. Skąd wzięło się przezwisko pana Tomasza?
a) od jego hobby-zbierał książki o samochodach
b) z powodu jego dziwnego wehikułu
c) kolekcjonował stare samochody
d) świetnie znał się na wszystkich modelach i markach samochodów

10.Co znaleziono przy zemdlonym Wiewiórce?
a) chusteczkę nasączoną chloroformem
b) łuskę z pistoletu gazowego
c) tajemniczą puszkę
d) pamiętnik hrabiego von Haubitz
11.Kogo podczas burzy wyłowił z jeziora pan Tomasz?
a) panią Hildę
b) Zenobię
c) Kuryłłę
d) Sokole Oko
12.Co było prawdziwym powodem „śmierci” Sebastiana?
a) zjadł nieświeżą konserwę
b) ktoś do niego strzelił z pistoletu gazowego
c) dostał cios w głowę od tajemniczego napastnika
d) zjadł zatrutą kiełbasę
13.Kim był przed wojną Kuryłło?
a) urzędnikiem
b) kontrolerem w restauracjach
c) policjantem
d) prywatnym detektywem
14.Czego poszukiwał Pan Samochodzik w Jasieniu?
a) bursztynowej figurki
b) pamiętnika
c) świetnych łowisk
d) ukrytych w skrzyni pieniędzy
15.Co Wiewiórka ukrywał w swej puszce?
a) słodycze
b) pieniądze
c) swoje dokumenty
d) listy
16.Z którego wieku pochodzi kościółek w Jasieniu?
a) z XV
b) z XVI
c) z XIV
d) z XIII
17.Skąd pochodził Fryderyk Braun?
a) z Niemiec
b) z Austrii
c) z Polski
d) ze Szwajcarii
18.Jak nazywał się ptak, którego wymyśliła Marta?
a) mysikrólik
b) sikorka białogrzywka
c) kiwik
d) czarny gołąb

19.Kogo ścigał po jeziorze swym fordem Fryderyk?
a) Kuryłłę
b) Pana Samochodzika
c) Martę
d) Panią Zenobię
20.Kim był Konrad von Haubitz?
a) zbrodniarzem wojennym
b) sędzią
c) prawnikiem
d) celnikiem.

Każda prawidłowa odpowiedź to 1 punkt.

Odpowiedzi do konkursu Tropem Pana Samochodzika
Etap I
1.d)
2.b)
3.a)
4.c)
5.d)
6.a)
7.d)
8.c)
9.b)
10.b)
11.a)
12.b)
13.d)
14.b)
15.a)
16.d)
17.d)
18.c)
19.a)
20.a)





Imię i nazwisko..............................................

Tropem Pana Samochodzika
Konkurs czytelniczy-etap II

Twoim zadaniem jest udzielenie odpowiedzi na podane pytania. Masz na to 45 minut.

1.Kto to był?
a) „ Była to ładna, szczupła blondynka z grubym, jasnym warkoczem na plecach. Do bagażnika roweru przytroczoną miała odrapaną walizkę. Wyglądała na osóbkę, która pierwszy raz w życiu samodzielnie wyruszyła na wczasy.”
..............................................................................
b) „Był szczupłym blondynem lat około trzydziestu pięciu, wyglądał na wysportowanego, zadowolonego z siebie człowieka, nie mającego wielkich kłopotów i odnoszącego się do świata z wielką życzliwością.”
..............................................................................
c) „Nosił on bluzę, jaką można nabyć w zagranicznych sklepach rybackich, upstrzoną dziesiątkami mniejszych i większych kieszonek. Podobnie bogate w kieszenie miał spodnie. (...) U szerokiego pasa wisiał mu przyrząd stanowiący skrzyżowanie toporka z piłą, saperką, młotkiem i nożem fińskim.”
..............................................................................
d) „Ów pan miał maleńkie, ale bardzo sprytne i ruchliwe oczka, maciupeńki nosek zadarty jak u mopsika, na jego policzkach i brodzie zauważyłem kępki włosów, widomy znak, że golił się niedbale i nie przywiązywał wagi do swego wyglądu.”..............................................................................
e) „Jest właścicielką straszliwego motocykla i lubi mocne uderzenia. Ale zasadnicza pasja jej życia to konwersacja z cudzoziemcami i uprawianie dżudo. Gotowa jest zakochać się w każdym, kto ją pokona w walce.” ...................................................
(5 p.)
2. Kto to powiedział?
a) „Ręce trzymać nad głową. Jedno ich drgnienie i nigdy nie zobaczy pan już żadnej latarki. Jesteśmy dość daleko od naszego obozu. Strzał ten usłyszą, ale gdy przybiegną tutaj, znajdą tylko pańskie martwe ciało.”
..............................................................
b) „Jak ślimak dom swój noszę na grzbiecie i wszystko, co mi potrzebne. Nadmuchiwaną łódeczkę, kuchenkę gazową i aparat do nurkowania, księgi wszelakie.”
.............................................................
c) „Milczeć, hołota! Przez kogo te wszystkie kłopoty? Czy nie zakazałem wam kraść kajaków i zabijać tej owcy na wyspie? Posłuchaliście nie mnie, tylko Romana. Mówiłem: nie robić szumu zaraz w pierwszych dniach pobytu nad jeziorem.”
............................................................
d) „Zachciało się raz Zenobii
Rzucić swoje stare hobby.
Bo to chyba pachnie nudą
Ciągle się zajmować dżudo.
Na tym kończy się limeryk-
Jej hobby stał się Fryderyk.”
..........................................................

(8 p.)


3. Odpowiedz na podane pytania:
a) Co to jest „Księga strachów”? ...................................................................
..........................................................................................................................

b) Kto i gdzie znalazł pamiętnik Konrada von Haubitz? ....................................
...............................................................................................................................

c) Jaki był „drugi wariant” Wacka Krawacika? .................................................
...............................................................................................................................

d) Z jakiej książki pochodzi postać Kapitana Nemo? ........................................
..............................................................................................................................

e) Dlaczego Wacka Krawacika nazywano księciem spinningu? .......................
..............................................................................................................................

f) Na którym policzku miał blizną Człowiek z Blizną? ....................................

g) Dlaczego pan Kazio i pan Anatol spędzili noc na drzewie? ..........................
...............................................................................................................................

h) Kto podpisał zobowiązanie, że zaopiekuje się Romanem? ............................
...............................................................................................................................

i) Po co pan Tomasz przyjechał nad Jeziorak? ..................................................
...............................................................................................................................

j) Kto zabrał torbę z mapą z Bukowca? .............................................................

k) Co Kapitan Nemo zabrał bandzie Czarnego Franka? .....................................


(22 p.)

Odpowiedzi do konkursu Tropem Pana Samochodzika.
Etap II.
1
a) Marta
b) Fryderyk Braun
c) pan Anatol
d)Kuryłło
e) Zenobia

2
a) Zenobia
b) Fałszywy Ornitolog/Kaznodzieja
c) Czarny Franek
d) Pan Samochodzik

3
a) zeszyt, w którym zapisuje się wszystkie legendy o różnych miejscowych strachach

b) Kuryłło, w mauzoleum
c) jego łupy” miał przewieźć pan Anatol
d) „20000 mil podwodnej żeglugi” J. Verne’a
e)Otrzymał srebrny medal za łowienie ryb.
f) na prawym
g) Schronili się tam przed buhajem.
h) Wacek Krawacik i Brodacz
i) Chciał odnaleźć miejsce, gdzie utonęła ciężarówka z łupami wojennymi.
j) Lisia Skórka
k) ubranie




Opracowała Barbara Janas
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 2004


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.