Katalog

Ewa Ancerowicz, 2010-06-16
Ząbkowice Śląskie

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Ryby i owoce morza - test.

- n +

1. Zakąska zimna ze smażonej ryby podawana z dodatkiem duszonych warzyw w pomidorach to
a) Ryba w pomidorach
b) Ryba w jarzynach
c) Ryba po kaszubsku
d) Ryba po grecku

2. Wskaż rybę, która jest źródłem jodu
a) Karp
b) Dorsz
c) Sandacz
d) Szczupak

3. Wskaż potrawę z ryb, która ma zastosowanie w diecie niskoenergetycznej
a) Łosoś pieczony
b) Węgorz w galarecie
c) Dorsz duszony w warzywach
d) Karp zapiekany pod beszamelem

4. Poniżej wymieniono zakąski z ryb przechowywane w identycznych warunkach. Która z nich ma najkrótszy okres przydatności do spożycia?
a) Śledź w oleju
b) Dorsz po grecku
c) Karp w galarecie
d) Roladki z wędzonego łososia

5. Nazwa kawior nie odnosi się do ikry ryb
a) Łososiowatych
b) Karpiowatych
c) Jesiotrowatych
d) Dorszowatych

6. Do owoców morza zaliczamy
a) Mule
b) Flądry
c) Karmazyny
d) Witlinki

7. Tłuste ryby morskie stanowią cenne źródło
a) Witaminy C
b) Witaminy E
c) Cholesterolu
d) NNKT

8. Termin owoce morza oznacza
a) Jadalne skorupiaki i mięczaki
b) Rzadkie okazy ryb morskich
c) Owoce w zalewie solankowej
d) Wodorosty morskie

9. Do przeprowadzenia obróbki wstępnej ryb należy stosować wydzielone do tego surowca
a) Deski c) stoły z blatem marmurowym
b) Szczotki druciane d) miski
10. Ryby śnięte to ryby
a) Przechowywane w wodzie
b) Zepsute, nienadające się do spożycia
c) Które usnęły po złowieniu, z nieprzystosowania do oddychania w powietrzu
d) Ryby odpoczywające w porze nocnej

11. Do najlepszych jakościowo ryb, o doskonałym smaku mięsa i małej ilości ości zaliczany jest
a) Pstrąg i karp
b) Płoć i sum
c) Łosoś i sola
d) Łosoś i szczupak

12. Krojenie oczyszczonych ryb w poprzek kręgosłupa wraz ze skórą i ośćmi to porcjowanie w
a) Filety
b) Dzwonka
c) Półdzwonka
d) Medaliony

13. Ryby są bardzo dobrym źródłem
a) Białka
b) Błonnika
c) Witaminy C
d) Cholesterolu

14. Anchios jest to
a) Produkt solony, wytwarzany z sardeli, dojrzewający 6-7 miesięcy
b) Produkt marynowany, wytwarzany z sardeli, dojrzewający ok. 3-4 miesięcy
c) Ikra ryb dorszowatych
d) Produkt solony, ze śledzi dalekomorskich o najwyższych walorach smakowych

15. Frutti di Mare są dobrym źródłem
a) Białka i NNKT
b) Składników mineralnych i błonnika
c) Błonnika i białka
d) Białka i witaminy K

16. Przedstawicielami głowonogów są
a) Homary i krewetki
b) Kraby i ośmiornice
c) Mątwy i ośmiornice
d) Mątwy i srecówki



Wyświetleń: 9519


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.