Katalog Marzena Ilukowicz, 2010-06-02 Szczecinek Zawodowe, Sprawdziany i testy Test z podstaw żywienia człowieka: Przemiana materii, kalorymetria i procesy trawienia.Test z Podstaw żywienia człowieka. Zakres: Przemiana materii, Kalorymetria i Procesy trawienia 1. Anabolizm to proces rozpadu ( spalania) składników odżywczych. Prawda Fałsz 2. Energia w organizmie człowieka wytwarzana jest w procesach: a) anabolicznych, b) katabolicznych. 3. W jakich jednostkach wyraża się ilość energii wytworzonej w organizmie ludzkim: a) ……………… b) ……………... c) ……………... d) ……………... 4. Ilość energii uwalniana w wyniku spalania 1 g lipidów wynosi ……………….. . 5. 1 kcal jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 100 g wody chemicznie czystej o 1 stopień C przy ciśnieniu 1 atm. Prawda Fałsz 6. PPM jest to ……………………………………… która zachodzi w organizmie człowieka …………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………. 7. CPM = …………….. + …………………. 8. Dodatni bilans energetyczny ustroju ( wstaw odpowiedni znak matematyczny) Ilość energii dostarczonej Codzienne wydatki codziennie z pożywieniem energetyczne ustroju 9. Energia wydatkowana na codzienne czynności , koszty trawienia pokarmów i wykonywanie pracy fizycznej i umysłowej to: a) PPM, b) PPPM, c) CPM. 10. Ilość energii uwalniana w wyniku spalania 1 g węglowodanów wynosi …………. kJ. 11. Co określamy mianem metabolizmu ………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………. 12. Przedstaw bilans energetyczny człowieka, który spożył 130 g białka, 120 g tłuszczów, 300 g węglowodanów, a którego zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2600 kcal. ………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………... ……………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………….. 13. Oblicz podstawową przemianę materii dla mężczyzny 30 – letniego o masie ciała 75 kg ( wynik podaj w kcal). ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. 14. Końcowe procesy trawienia zachodzą w: a) dwunastnicy, b) jelicie cienkim, c) jelicie grubym. 15. Laktaza to enzym trawienny rozkładający: a) lipidy, b) laktozę, c) sacharozę. 16. Proces trawienia węglowodanów rozpoczyna się w: a) jamie ustnej, b) żołądku, c) dwunastnicy, d) jelicie cienkim. 17. Za ścinanie się białka mleka odpowiedzialna jest: a) laktaza, b) lipaza, c) glicerol, d) podpuszczka. 18. Trypsyna to enzym trawienny odpowiedzialny za rozkład: a) węglowodanów, b) tłuszczu, c) białka. 19. Enzym trawienny zawarty w ślinie to …………………………… . 20. Węglowodany w organizmie człowieka przekształcane są w …………………………………….. 21. Trawienie białka polega na stopniowym jego rozkładzie do wolnych ……… 22. Pod wpływem lipazy i żółci zachodzi proces trawienia …………………….. 23. Stopień przydatności pokarmów do trawienia określa się mianem ………….. mgr inż. Marzena Ilukowicz Wyświetleń: 8365
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |