Katalog Joanna Krukowska- Zdanowicz, 2010-05-31 Wińsko Zajęcia pozaszkolne, Plany pracy Plan pracy "Kółka miłośników łakoci".PROGRAM ZAJĘĆ „KÓŁKA MIŁOŚNIKÓW ŁAKOCI” I. Wstęp Prowadząca: Joanna Krukowska – Zdanowicz Miejsce realizacji: Szkoła podstawowa i Gimnazjum przy SOSW im. J. Korczaka w Wąsoszu Adresat: wychowankowie SOSW im. J. Korczaka w Wąsoszu Czas realizacji: zajęcia realizowane będą w roku szkolnym 2009/2010 w wymiarze 21 godzin niedydaktycznych Zajęcia prowadzone będą w szkolnej pracowni gospodarstwa domowego. II. Cele , formy i metody pracy Cel główny: Głównym celem „Kółka miłośników łakoci” jest zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętności pożytecznej wykorzystywanej w życiu codziennym; jak również jako formy spędzania czasu wolnego mogącej rozwinąć się w interesujące hobby. Cele ogólne: - wdrażanie do stosowania się do zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań - nabywanie i rozwijanie umiejętności posługiwania się sprzętem AGD - kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się - nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych - nabywanie umiejętności pieczenia ciast i przyrządzania deserów i dań „na słodko” - rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy Cele operacyjne : zawarte są w zestawach pracy zgodnych z treściami programowymi prowadzonymi podczas zajęć. Formy pracy - indywidualna - zbiorowa - grupowa Metody pracy - praktycznego działania - pokaz - obserwacja kierowana - pogadanka III. Zakres treści realizowanych w roku szkolnym 2009/2010 1. Zajęcia organizacyjne – wiadomości wstępne z zakresu podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa pracy. 2. Wspólne wykonanie naleśników. 3. Wykonanie deserów 4. Smażymy racuchy 5. Wykonanie sernika na zimno 6. Wykonujemy koktajle i kefiry owocowe 7. Pieczemy biszkopt z galaretką 8. Wykonujemy gofry 9. Wykonujemy sałatkę owocową 10. Pieczemy babkę wielkanocną 11. Podsumowanie zajęć i wspólne wykonanie rogalików IV. Sposoby realizacji planowanych treści Zajęcia programowe będą opierały się na aktywności dzieci. Podczas realizacji programu będą wykorzystywane różne metody i formy pracy m. in. metoda działań praktycznych, a także rozmowy, pokazy i pogadanki. Uczniowie upieką ciasta, przyrządzą sałatki owocowe, naleśniki, koktajle, gofry, rogaliki oraz przygotują desery. Zapoznają się także z bezpiecznym użytkowaniem urządzeń technicznych w kuchni oraz ze sposobami odpowiedniego odżywiania się. V. Ewaluacja - Obserwacja uczestników zajęć VI. Plan pracy „Kółka miłośników łakoci” Liczba godzin Tematyka zajęć Cele operacyjne Środki do realizacji 1 Zajęcia organizacyjne – wiadomości wstępne z zakresu higieny i bezpieczeństwa pracy - Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy ( min bezpieczeństwo posługiwania się narzędziami kuchennymi, bezpieczeństwo podczas korzystania z kuchenki elektrycznej) - Uczeń zna formę zajęć i regulamin pracowni - Uczeń zna podstawowe zasady zdrowego odżywiania i zasady higieny spożywania potraw -Uczeń zna podstawowe zasady regulaminu pracowni gospodarstwa domowego Regulamin pracowni, piramida zdrowego żywienia, przepisy BHP, ilustracje dot. higieny spożywania potraw 2 Wspólne wykonanie naleśników. -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania naleśników. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana naleśników. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna(przepis), produkty ( ser, mleko, jajka, cukier, cytryna), sprzęt AGD 2 Wykonanie deserów -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania deserów. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana racuchów. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna(przepis), produkty (galaretki smakowe, kisiel, mleko, bita śmietana, owoce), sprzęt AGD 2 Smażymy racuchy Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania racuchów. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana racuchów. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty ( mleko, jajka, margaryna, cukier, dżem), sprzęt AGD 2 Wspólne wykonanie sernika na zimno -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania ciasta. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana ciasta.. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD 2 Wykonujemy koktajle i kefiry owocowe -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania koktajlu. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana napoju. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD 2 Pieczemy biszkopt z galaretką -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania ciasta. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana ciasta.. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD 2 Wykonujemy gofry Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania gofrów. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana gofrów. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD 1 Wykonujemy sałatkę owocową Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania sałatki. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana dania. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD 2 Pieczemy babkę wielkanocną -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania babki. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana ciasta.. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD 2 Podsumowanie zajęć i wspólne wykonanie rogalików -Uczeń potrafi wymienić produkty niezbędne do przygotowania rogalików. -Uczeń potrafi dobrać narzędzia niezbędne do przygotowana posiłku. -Uczeń zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania potrawy -Uczeń potrafi kulturalnie zachowywać się podczas posiłku. Książka kulinarna (przepis), produkty, sprzęt AGD Opracowała i wdrożyła do realizacji: Joanna Krukowska - Zdanowicz Wyświetleń: 5814
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |