Katalog

Marzena Nowak, 2010-05-19
Leszno-Wielkopolskie

Zawodowe, Plany metodyczne

Składniki pokarmowe i ich podstawowe znaczenie w żywieniu człowieka – powtórzenie.

- n +

PLAN METODYCZNY

Przedmiot: Technologia – kucharz małej gastronomii.
Czas trwania zajęć: 1 godzina lekcyjna.
Klasa: I ZSZ


Temat: Składniki pokarmowe i ich podstawowe znaczenie w żywieniu człowieka – powtórzenie.

Cele ogólne:
1. Utrwalenie wiadomości dotyczących składników pokarmowych i ich roli w funkcjonowaniu organizmu.
2. Wdrażanie do przestrzegania zasad zdrowego odżywiania.
3. Kształtowanie umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy.

Cele szczegółowe:
Wiadomości
Uczeń:
1. wymienia składniki pokarmowe znajdujące się w potrawach (białka, tłuszcze, cukry, wodę i sole mineralne oraz witaminy);
2. dzieli składniki pokarmowe na budulcowe, energetyczne,
regulujące różne procesy;
3. wskazuje źródła składników pokarmowych;
4. charakteryzuje poszczególne składniki odżywcze (podział, występowanie, ilość dostarczanej energii);

Umiejętności:
Uczeń:
1. rozpoznaje pokarmy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
2. potrafi czytać ze zrozumieniem tabele, schematy i przetwarzać zdobyte informacje.


Postawy
Uczeń:
1. współpracuje w zespole,
2. dostrzega rolę prawidłowego odżywiania w utrzymaniu zdrowia.

Metody:
- słowne: rozmowa, pogadanka
- praca z podręcznikiem
- praca z „kartą pracy”

Formy pracy:
- zbiorowa
- w grupach

Środki dydaktyczne:
- podręczniki
- karty pracy
- arkusze papieru, mazaki
- tabele wartości odżywczych
- prezentacja multimedialna;



Tok lekcji:
I Czynności organizacyjno-porządkowe.

II Nawiązanie do nowej lekcji, zapoznanie z jej celami, zapis tematu lekcji na tablicy.

1. Przypomnienie wiadomości z ostatniej lekcji
Nauczyciel: zadaje uczniom pytania
Uczeń: zna tematykę zajęć dotyczących charakterystyki składników odżywczych; poprawnie buduje i argumentuje swoje wypowiedzi.
2. Obserwacja ukierunkowana (prezentacja multimedialna)
Nauczyciel: rozmowa z uczniami;
Uczeń: wymienia składniki pokarmowe, zna podział skł. odżywczych (budulcowe, energetyczne, regulujące); Uczniowie odpowiadają na pytania i uzupełniają brakującymi informacjami slajdy (prezentacja multimedialna) przygotowane przez nauczyciela.
3. Praca zespołowa, praca w grupach. (potrzebne środki dydaktyczne: markery, karty pracy, arkusze papieru, podręczniki, tabele wartości energetycznych)
Nauczyciel: dzieli uczniów na trzy grupy; przydziela im zadania.
Grupa I: woda, tłuszcze.
Grupa II: białka, węglowodany.
Grupa III: witaminy, składniki mineralne.
Uczeń: potrafi przyporządkować poszczególne składniki pokarmowe pełnionym przez nie funkcjom, charakteryzuje białka, węglowodany, tłuszcze, wodę, witaminy, składniki mineralne. Potrafi działać w zespole, dokona korekty własnych działań.

III. Zajęcia końcowe.
Uczniowie:
- odpowiadają na pytania,
- wypowiadają się na temat zrealizowanych przez siebie zadań,
- rozwiązują krzyżówkę
Nauczyciel: podsumowanie lekcji, wystawia uczniom oceny za pracę na lekcji.

Pytania do krzyżówki:
Krzyżówka – SKŁADNIKI ODŻYWCZE

1. Składniki zawarte w pokarmach to, składniki ……………….
2. Tłuszcze proste i złożone, to podział tłuszczów ze względu na skład …………………..
3. Jest składnikiem niezbędnym do życia.
4. Źródłem pokarmów mogą być zwierzęta i ………………..
5. Pistacjowe, laskowe lub włoskie – bogate w tłuszcze, to ……..
6. Jest głównym składnikiem energetycznym.
7. Białka proste to inaczej …………….
8. Składnik mineralny, który reguluje ciśnienie krwi, to ………….
9. Cukry występujące w owocach i miodzie to, cukry ………….
10. Składnik pokarmowy, którego jest najwięcej w twarogu, to ….
11. Witaminy i składniki mineralne należą do składników ………………………. przemiany zachodzące w organizmie.


Opracowanie: mgr Marzena Nowak
Wyświetleń: 4128


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.