AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Barbara Janas, 2010-04-08
Haczów

Język polski, Konkursy

Konkurs czytelniczy „Lew, czarownica i stara szafa” oraz „Książę Kaspian”

- n +

„Lew, czarownica i stara szafa” oraz „Książę Kaspian”
– I etap konkursu czytelniczego.


Imię i nazwisko ………………………………

I. Zakreśl jedną prawidłową odpowiedź.
1. Głowni bohaterowie książki „Lew, czarownica i stara szafa” to:
a) Adam, Anna, Zuzanna, Edmund
b) Edmund, Łucja, Zuzanna, Marek
c) Zuzanna, Edmund, Piotr, Łucja
d) Piotr, Anna, Marek, Edmund
2. Gospodyni w domu profesora to:
a) Margaret
b) Betty
c) Ivy
d) pani Macready
3. Jak można było dostać się do Narnii?
a) przez lustro
b) przez szafę
c) dzięki zaczarowanemu biletowi
d) przez norkę w ziemi
4. Co Łucja otrzymała w prezencie od św. Mikołaja?
a) miecz
b) łuk
c) tarczę
d) buteleczkę i mały sztylet
5. W co zamieniała Biała Czarownica swoich wrogów?
a) w posągi
b) w zwierzęta
c) w lód
d) w drzewa
6. Ile tak naprawdę trwała pierwsza wyprawa dzieci do Narnii?
a) 1 rok
b) 1 miesiąc
c) 1 minutę
d) 1 godzinę.
7. Do jakiej części zamku Ker - Paravel znalazły wejście dzieci
po powrocie do Narnii?
a) do skarbca
b) do kuchni
c) do sypialni Piotra
d) do garderoby
8. Kto został wysłany przez księcia Kaspiana na spotkanie z dziećmi?
a) Truflogon i Nikabrik
b) Tarva i Alambil
c) Trajkowitka i Zuchon
d) Biała Czarownica i Aslan
9. Przez ile lat panowała Biała Czarownica?
a) przez 100
b) przez 50
c) przez 1 rok
d) przez 10 lat
10. Które z dzieci nigdy już nie miało wrócić do Narnii?
a) Łucja
b) Edmund
c) Zuzanna i Piotr
d) Łucja i Zuzanna.



II Zakreśl TAK lub NIE.
1.Dzieci pochodziły z Londynu.
TAK NIE
2.Edmund trafił do Narnii bawiąc się z Łucją w chowanego.
TAK NIE
3.Gdy dzieci przybyły do domu profesora, była wiosna.
TAK NIE
4.Edmund od Białej Czarownicy zażyczył sobie lodów śmietankowych.
TAK NIE
5. Aslan to wilk.
TAK NIE
6.Ciotka księcia Kaspiana miała na imię Pretensjonata.
TAK NIE
7.Kaspian i jego towarzysze spotkali się z faunami na Tanecznym Uroczysku.
TAK NIE
8.Tajemne spotkania Kaspiana z wychowawcą odbywały się w bibliotece zamku.
TAK NIE
9. Zdrajcą w obozie księcia Kaspiana okazał się Ryczypisk.
TAK NIE
10.Walka między drużyną księcia Kaspiana a króla Miraza miała rozpocząć się
w samo południe (o 12.00).
TAK NIE







„Lew, czarownica i stara szafa” oraz „Książę Kaspian”
– II etap konkursu czytelniczego.


Imię i nazwisko ………………………………


Odpowiedz na pytania:
1. Kto to powiedział?

a) „To okropna postać. Nazywa siebie królową Narnii, chociaż wcale nie ma do tego prawa, i wszystkie driady i najady, i karły, i zwierzęta, w każdym razie te,
które są dobre, po prostu jej nienawidzą.” ……………….

b) „W Narnii jest zima, i to od tak dawna! Jeśli będziemy tak stać i rozmawiać w tym śniegu, to możemy się przeziębić. Czy Córka Ewy z dalekiego kraju Gar-Deroby,
gdzie panuje wieczne lato wokół prześwietnego miasta Staraszafa,
nie zechciałaby przyjąć zaproszenia na mały poczęstunek?” ……………….

c) „Dlaczego was nie uczą logiki w tych szkołach? Są tylko trzy możliwości.
Albo wasza siostra kłamie, albo zwariowała,
albo mówi prawdę.” ………………

d) „Przestań! I żebym już nigdy nie przyłapał cię na tym, że mówisz albo MYŚLISZ o tych wszystkich durnych historiach. Nie było tu żadnych królów i królowych.
Jak w ogóle mogło być dwu królów jednocześnie? I nie ma żadnego Aslana.
Nie ma żadnych lwów.
I nigdy nie było czasów, w których zwierzęta potrafiły mówić. ……………………..

e) „Moja kryształowa kula powiedziała mi, gdzie mam szukać swojego króla.
Przez cały dzień, to znaczy przedwczoraj, widziałem jednak tu i tam zwiadowców Miraza.
Wczoraj dowiedziałem się, że jego armia już wyruszyła.”………………………..

f) „Wiesz dobrze, dlaczego róg nie zabrzmiał o wschodzie słońca tamtego dnia.
Czy już zapomniałeś, że Miraz zaatakował nas tuż po odejściu Zuchona,
i że walczyliśmy o życie ponad trzy godziny?
Zadąłem w róg, gdy tylko mogłem nabrać powietrza do płuc i przyłożyć go do warg.” ……………………
g) „(…) z woli Aslana, z wyboru, mocą prawa i mocą swego zwycięstwa, Król Najwyższy nad wszystkimi królami Narnii, Cesarz Samotnych Wysp i Pan na Ker-Paravelu, Kawaler Szlachetnego Orderu Lwa, Mirazowi, synowi Kaspiana Ósmego, w swoim czasie Wielkiemu Opiekunowi Narnii, a teraz pretendentowi do tronu Narnii, śle pozdrowienia (…)” …………..

h) „Panie! Oddałem życie na twoje rozkazy, ale mój honor należy do mnie.
Panie, mam wśród swoich ludzi jedynego trębacza w całej armii waszej królewskiej mości,
myślałem więc, że to my zostaniemy wysłani z poselstwem. Panie, moi ludzie są bardzo niezadowoleni. Gdybyś raczył mnie mianować mistrzem turnieju, może by ich to podniosło na duchu.” …………………….

i) „Jestem głód. Jestem pragnienie. To, co ugryzę, trzymam, aż umrę, a nawet po mojej śmierci muszą wyciąć z ciała mojego wroga to, co złapałem i pochować razem ze mną. Mogę pościć sto lat i nie zdechnę. Mogę leżeć sto nocy na lodzie i nie zmarznę. Mogę wypić rzekę krwi i nie pęknę. Pokażcie mi waszych wrogów.” ……………………………

j) „Jestem tylko starą, biedną kobieciną, wielce zobowiązaną jego czcigodnej karłowatości, za przyjaźń, którą mnie obdarza, to rzecz pewna. Jego królewska wysokość, niech nam długo jaśnieje jego piękna buzia, nie ma potrzeby obawiać się starej kobiety, zgiętej wpół przez reumatyzm i nie mającej nawet paru patyczków, by je wsadzić pod swój kociołek. Znam parę drobnych zaklęć… (…)” …………………………..

2. Kto to jest?
a)„Był bardzo stary, miał krzaczastą, białą brodę, która łączyła się z równie siwą czupryną, a rosła tak gęsto i obficie, że na twarzy pozostawało już niewiele wolnego miejsca.”……………………………..

b)„Pani była przykryta białym futrem, w prawej ręce trzymała długą, prostą laseczkę, a na głowie miała złota koronę. Jej twarz była biała – nie zwyczajnie blada, lecz zupełnie biała, jak śnieg lub papier, lub wata cukrowa, tylko wargi płonęły jaskrawą czerwienią.” ………………….

c)„On jest Królem. On jest Panem całej puszczy, choć nie bywa tu często. Nie było go tu za mojego życia ani za życia mojego ojca. Ale oto doszła nas nowina, jakoby powrócił.” ………………………

d)„Dziwna istota była tylko trochę wyższa od Łucji.
Od pasa górę przypominała człowieka, ale jej nogi były
nogami kozła (pokrytymi czarną, połyskującą w świetle latarni sierścią),
a zamiast stóp miała najprawdziwsze kopytka.”…………………………

e)„Miał długą, srebrzystą, ostro zakończoną brodę opadającą aż do pasa, a jego brązowa, pokryta zmarszczkami twarz była bardzo mądra, bardzo brzydka i bardzo dobra.
Głos miał tubalny, a oczy wesołe, tak że dopóki się go dobrze nie poznało,
niełatwo było poznać, kiedy żartuje, a kiedy jest poważny.”………………………………

3.
a) Czym był Kamienny Stół? ………………………………………

b) Czyj portret wisiał nad kominkiem u Tumnusa? ………………………………

c) O co poprosił dziewczynki Olbrzym Grzmototłup? ……………………………………….

d)W jakim celu Piotr po raz pierwszy użył miecza? ………………………………………….

e) Dlaczego Łucja nie zastała Tumnusa w jego domu, gdy przyprowadziła tam rodzeństwo? ……………………………………………………………
f) W jaki sposób Aslan został uwolniony z więzów, które założyli mu słudzy królowej Narnii?....................................................................................

g) Jak miał na imię olbrzym z drużyny księcia Kaspaian, który zaatakował linię wroga w złym miejscu? …………………………………………

h) Co otrzymał Kaspian od Doktora Korneliusa, gdy opuszczał zamek wuja? ……………………………………………………

i) Co znalazła Zuzanna przy studni po powrocie do Narnii? …………………………………..

j) Dzięki czemu dzieci po raz drugi znalazły się w Narnii? …………………………………










Odpowiedzi do etapu I
I 1.c)
2.d)
3.b)
4.d)
5.a)
6c)
7.a)
8.c)
9.a)
10 c)

II 1.Tak
2.Tak
3.Nie, lato
4.Nie, ptasie mleczko
5.Nie, lew
6.Tak
7.Tak
8.Nie, na szczycie Wielkiej wieży
9.Nie, Nikabrik
10.Nie, o 14.00

Do II etapu kwalifikują się osoby, które zdobyły 85% punktów w I etapie.
Etap II
1.a)Łucja
b)Tumnus
c)profesor
d)Miraz
e)Doktor Kornelius
f)książę Kaspian
g)Piotr
h)Ryczypisk
i) wilkołak
j) wiedźma

2.a)Profesor
b)Biała Czarownica
c)Aslan
d)Turnus
e) doktor Kornelius

3.a) Olbrzymia płyta z szarego kamienia, wsparta na trzech głazach
b) jego ojca – portret fauna z siwą brodą
c) o chusteczkę
d) aby ocalić Zuzannę przed wilkiem
e) został aresztowany
f) przegryzły je myszy
g) Świdrogrzmot
h) sakiewka ze złotem, róg królowej Zuzanny
i) konika szachowego ze złota, z jednym rubinowym okiem
j) dzięki czarom, Kaspian zadął w róg i zostali wciągnięci do Narnii



Opracowała: Barbara Janas
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 3978


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.