AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Barbara Janas, 2010-04-01
Haczów

Język polski, Konkursy

Konkurs czytelniczy „Niewiarygodne przygody Marka Piegusa”

- n +

„Niewiarygodne przygody Marka Piegusa” i „Klub Włóczykijów”.

Konkurs czytelniczy - etap I

Imię i nazwisko .......................................................

I Odpowiedz na podane pytania zakreślając tylko jedną prawidłową odpowiedź.
1. Z jakiego przedmiotu Kornel miał poprawkę?
a) z matematyki
b) z biologii
c) z geografii
d) z historii
2. Do której klasy chodził Marek Piegus?
a) do piątej
b) do szóstej
c) do siódmej
d) do jedenastej
3. Jaki pseudonim nosiła korepetytorka Kornela?
a) Zielona Niedojrzała
b) Pomarańczowy Potwór
c) Biała Wiedźma
d) Żółty Chudzielec
4. W jakim celu Kornel pojechał ze stryjem do Pułtuska?
a) chcieli odwiedzić rodzinne strony
b) chcieli odwiedzić znajomych
c) szukali rodzinnego kufra
d) stryj był tam umówiony z siostrą
5. Jaki zapach unosił się w pokoju Marka po wizycie przestępcy?
a) waleriany
b) jaśminu
c) amoniaku
d) rumianku
6. Gdzie znaleziono rower Marka?
a) pod jego domem
b) nad Wisłą
c) u Cześka
d) pod kościołem Św. Jacka
7. Co uchroniło pana Cedura i Alka przed atakiem lwów?
a) woda kwiatowa „Siedem czarów”
b) woda toaletowa „Big Beat”
c) dezodorant AXE
d) perfumy Celebre
8. Który z przestępców czyścił rękawiczki benzyną?
a) Cherlawy
b) Kadryll
c) Nieszczególny
d) Bosmann





9. Jaka jest ulubiona potrawa Hippollita Kwassa?
a) barszcz z uszkami
b) gołąbki
c) grochówka
d) pomidorówka
10. Jaki numer miała wanna, w której kąpał się Ildefons Stułbia?
a) 45
b) 47
c) 49
d) 43

II Zakreśl TAK lub NIE.

1. Teodor zjechał z chłopcami do lochu za pomocą windy w sarkofagu.
TAK NIE

2. Porwany Marek zajmował się sprzątaniem kryjówki przestępców.
TAK NIE

3. Dionizy podarował Pelagii lipkę afrykańską.
TAK NIE

4. Środek nasenny, który uśpił Dionizego w Łazienkach, znajdował się w miętusach.
TAK NIE

5. Chłopiec, który zamienił tornister miał na imię Stasio.
TAK NIE

6. Wartburg Pirydiona Starszego był różowo-łaciaty.
TAK NIE

7. Poszukiwana jaskinia znajdowała się w Tatrach.
TAK NIE

8. Pirydion Starszy zajechał przez przypadek do Płońska.
TAK NIE

9. Stryj Dionizy miał 12 przygód.
TAK NIE

10. Marek Piegus odnalazł się cały i zdrowy.
TAK NIE







Odpowiedzi do etapu I
I
6. c
7. b
8. a
9. c
10. a
11. b
12. a
13. d
14. c
15. c
II
1. T
2. N
3. T
4. T
5. N
6. N
7. N
8. T
9. N
10. T


























„Niewiarygodne przygody Marka Piegusa” i „Klub Włóczykijów”

Konkurs czytelniczy – etap II

Imię i nazwisko .....................................................
Odpowiedz na pytania:

1.Czyje to słowa?
a) „Bardzo mi przykro, ja... ja nie chciałem... ja nie wiedziałem ... to dlatego, że ja mam strasznego pecha. Przecież tylu chłopców chodzi na wagary, a nikogo nie spotykają żadne straszne rzeczy, tylko mnie musieli od razu porwać.” .............................

b) „Kochany Kornelu, przedwczoraj widzieliśmy pływające wyspy z całymi osiedlami mew-śmieszek. Noc spędziliśmy w schronisku PTTK mieszczącym się w starym zamku krzyżackim, a rano popłynęliśmy dalej. Nazajutrz oglądaliśmy tarpany nad jeziorem. Wieczorem przybyliśmy do malowniczego campingu w samym centrum puszczy. (...)” ..................................


c) „Pan wybaczy, ale z tego wszystkiego zapomniałem o obowiązkowych ćwiczeniach wieczornych. To mogłoby się fatalnie odbić na moich mięśniach. Kulturystyka wymaga systematycznych ćwiczeń. Najpierw zrobię mostek. Świetnie wpływa na muskuły brzucha.” ......................................

d) „Dyżurni zawsze podpowiadają mi moim specjalnym szyfrem fizjologicznym. Zapamiętaj sygnały. Dotknąć czoła znaczy jeden, dotknąć nosa-dwa, dotknąć brody-trzy(...)”...................................

e) „Alem się bał. Czegom się bał? Nie miałem się czego bać, no nie świerszczyku mój. Czy to my się nie znamy, co? Wszyscy swoi. Pan mówi, że na mnie to działa. Wcale nie działa, panie. Wy myślicie, że ja jestem jakiś cep. He, he, nie wiecie kto ja jestem. Być może wyglądam nieco, że tak powiem, szczupło, świerszczyku mój, ale to z tego, że za dużo myślę, to z nerwów, panowie.” .................................................



2. Kto to jest?

a) Oto bowiem na trawie spoczywało potężne męskie ciało, aczkolwiek nie w charakterze bezwładnego trupa, lecz jakby upozowane do fotografii. Podłożywszy sobie rękę pod głowę, pękatą i kompletnie łysą, osobnik ów zdawał się kontemplować uroki przyrody, mimo że oczy miał zamknięte. Na twarzy malował się mu wyraz zupełnej błogości. Jeden tylko szczegół psuł ogólne wrażenie. Otóż starszy pan był w bieliźnie. Jego spodnie, kapelusz, kamizelka oraz płaszcz wisiały obok na gałęzi. .........................................................

b) (...) średniego wzrostu, średniej tuszy, w średnim wieku...w ogóle taki jakiś średni.
......................................
c) Kierowca, młody mężczyzna z bródką, o wyglądzie smutnego diabła (...) Twarz młodzieńca była tak smutna, jakby za chwilę miał on się rozpłakać długo i rzewnie. Niestety do płaczu nie dochodziło i to właśnie było najgorsze, ta świadomość, że ów płaczliwy wyraz twarzy jest trwałą cechą młodzieńca .........................................

d) Kilkanaście metrów w bok z gęstych zarośli wychyliła się długa twarz o ostrych rysach i oczach uzbrojonych w ciemne szkła.(...) Człowiek o długiej, końskiej twarzy wyskoczył z krzaków. Miał bryczesy i myśliwskie buty, a na szyi lornetkę. ...............................................

e) Wszyscy ujrzeli małego, wygolonego, łysego jak kolano człowieczka o okrągłych rumianych policzkach, który stał w progu i uśmiechał się dobrodusznie. ............................................

3.
a) W jakiej krainie geograficznej leży Pułtusk? ......................................................

b) Kim z zawodu i zamiłowania był stryj Dionizy? ............................................

c) Dlaczego pan Surma nie chciał chuchnąć na polecenie milicjantów? ...............................................................................................................................
d) Dlaczego ciotka Dora zaczęła się drapać, gdy przyszła do domu Piegusów? ...............................................................................................................................

e) Gdzie znajdowało się wejście do lochu – siedziby przestępców? .............................................................

f) Dlaczego porwano Marka Piegusa? ...................................................................

g) Co wynalazł Pirydion Starszy? ............................................................................

h) Co znaleziono w jaskini? .......................................................................................

i) Jak chłopcy odwrócili uwagę lwów od ofiar w klatce?.........................................





















Odpowiedzi do etapu II:
1. a) Marek Piegus
b) Roch Kiwajłło
c) Miecio Kulturysta
d) Pumeks II
e) Chryzostom Cherlawy
2. a) Dionizy Kiwajłło
b) Bogusław Kadryll
c) Pirydion Starszy
d) Wieńczysław Nieszczególny
e) Hippollit Kwass
3. a) Mazowsze
b) historykiem i archiwistą
c) wypił nalewkę czosnkową
d) chłopcy wpuścili tam 105 pcheł
e) za płaskorzeźbą św. Jacka w kościele św. Bazylego
f) chciano, aby powiedział, gdzie jest złoto z tornistra
g) uniwersalny klucz
h) dokumenty powstańców i trochę pieniędzy
i) za pomocą luster




Opracowała Barbara Janas
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 4435


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 3.83



Ilość głosów: 6

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.