AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Katarzyna Gardecka, 2010-03-29
Łobżenica

Zawodowe, Ćwiczenia

TEST ZALICZENIOWY NA KONIEC PIERWSZEGO PÓŁROCZA W KLASIE I

- n +

TEST ZALICZENIOWY NA KONIEC PIERWSZEGO PÓŁROCZA W KLASIE I


1.RACJONALNE ŻYWIENIE TO:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2.WYMIEŃ RODZAJE NIEDOBORÓW POKARMOWYCH:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3.CO JEST PRZYCZYNĄ WADLIWEGO ODŻYWIANIA SIĘ?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
4.KTÓRE CHOROBY SĄ CHOROBAMI CYWILIZACYJNYMI?
A GNILEC, PELAGRA, BERI-BERI
B AWITAMINOZA, ŚLEPOTA, KOKLUSZ
C PRÓCHNICA, OTYŁOŚĆ, CUKRZYCA
D ANGINA, OSPA, DUR BRZUSZNY

5.NA JAKIE ELEMENTY ŻYCIA CZŁOWIEKA MA WPŁYW ODŻYWIANIE?
1 ………………………………………………………………………………
2 ………………………………………………………………………………
3 ………………………………………………………………………………
4 ………………………………………………………………………………
5 ………………………………………………………………………………

6.JAKIE SĄ KORZYŚCI ZE ZNAJOMOŚCI NAUKI O ŻYWIENIU?
1 ………………………………………………………………………………
2 ………………………………………………………………………………
3 ………………………………………………………………………………
4 ………………………………………………………………………………

7.WYMIEŃ SKŁADNIKI POKARMOWE :
………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………



8.SKŁADNIKI POKARMOWE EGZOGENNE :
A ORGANIZM SAM SOBIE WYTWARZA
B ORGANIZM MUSI MIEĆ DOSTARCZONE Z POŻYWIENIEM
C NIE SĄ DO NICZEGO POTRZEBNE

9.SKŁADNIKI ENDOGENNE TO TAKIE KTÓRE:
A ORGANIZM UMIE SAM WYTWORZYĆ
B ORGANIZM ICH NIE WYTWARZA
C NIE MAJĄ ZNACZENIA DLA ORGANIZMU

10.SKŁADNIKI POKARMOWE BUDULCOWE TO:
A TŁUSZCZE, CUKRY, PEPTYDY
B BIAŁKA, WĘGLOWODANY, LIPIDY
C SKŁADNIKI MINERALNE, BIAŁKO
D ALKOHOL, BIAŁKO, LIPIDY

11.SKŁADNIKI POKARMOWE REGULUJĄCE TO:
A SKŁADNIKI MINERALNE,BIAŁKO,MIKROELEMENTY
B MIKRO I MAKROELEMENTY, WITAMINY
C BIAŁKA, TŁUSZCZE, ALKOHOL
D WĘGLOWODANY, PEPTYDY, LIPIDY

12.SKŁADNIKI POKARMOWE ENERGETYCZNE TO:
A LIPIDY, WEGLOWODANY, PEPTYDY, ALKOHOL
B SKŁADNIKI MINERALNE,BIAŁKO,MIKROELEMENTY
C MIKRO I MAKROELEMENTY, WITAMINY
D WITAMINY, BIAŁKA

13.WODA W NASZYM ORGANIŹMIE:
A JEST NIEZBĘDNA DO PROCESÓW ŻYCIOWYCH
B NIE JEST POTRZEBNA
C JEJ ROLA NIE MA ZNACZENIA

14.INNA NAZWA CUKRÓW TO:
A LIPIDY
B PEPTYDY
C WĘGLOWODANY
D MAKROELEMENYU

15.ZAPISZ WZÓR OGÓLNY WĘGLOWODANÓW:
………………………………………………………………………………………

16.JAKIE PIERWIASTKI WCHODZĄ W SKŁAD CUKRÓW:
A WODÓR, TLEN, WĘGIEL
B SIARKA TLEN, AZOT
C WODÓR, WAPŃ, MAGNEZ
D TLEN, OZON, WEGIEL

17.W WYNIKU JAKIEJ REAKCJI POWSTAJĄ WĘGLOWODANY:
………………………………………………………………………………………

18.CO JEST KONIECZNE DO WŁAŚCIWEGO PRZEBIEGU REAKCJI POWSTANIA CUKRÓW?
A DWUTLENEK WĘGLA, WODA, ENERGIA SŁONECZNA
B WODA, PEPTYDY, SKROBIA
C OZON, TLEN, DWUTLENEK SIARKI
D WĘGIEL, TLEN, WODÓR

19.ZAPISZ REAKCJĘ POWSTAWANIA GLUKOZY:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

20.SKROBIA POWSTAJE W WYNIKU ŁĄCZENIA CZĄSTECZEK:
A BIAŁEK I CUKRÓW
B CUKRÓW I WITAMIN
C GLUKOZY
D DWUTLENKU SIARKI I WĘGLA
21.ZE WZGLĘDU NA BUDOWĘ CHEMICZNĄ CUKROWCE DZIELIMY NA:
A CUKRY PROSTE I ZŁOŻONE
B DWUCUKRY I CUKRY
C CUKRY I JEDNOCUKRY
D WIELOCUKRY I WĘGLOWODANY

22.ZAPISZ WZÓR JEDNOCUKRÓW:
……………………………………………………………………………………

23.ZAPISZ WZÓR WIELOCUKRÓW:
……………………………………………………………………………………

24.ZAPISZ WZÓR POLISACHARYDÓW;
…………………………………………………………………………………….

25.CUKRY ZŁOŻONE DZIELIMY NA :
A DISACHARYDY I POLISACHARYDY
B MONOSACHARYDY I POLISACHARYDY
C MONOSACHARYDY I POLISACHARYDY
D JEDNOCUKRY I DWUCUKRY

26.JEDNOCUKRY TO:
A GLUKOZA, LAKTOZA, SKROBIA
B FRUKTOZA, GLUKOZA, MANNOZA
C SACHAROZA, SKROBIA, PEKTYNY
D BŁONNIK, SKROBIA, PEKTYNY

27.DWUCUKRY TO :
A SACHAROZA, LAKTOZA, MALTOZA
B GLUKOZA, FRUKTOZA, GALAKTOZA
C SKROBIA, BŁONNIK, PEKTYNY
D GLUKOZA, LAKTOZA, BŁONNIK

28.WIELOCUKRY TO :
A MALTOZA, LAKTOZA, SACHAROZA
B SKROBIA, BŁONNIK, PEKTYNY
C GLUKOZA, SKROBIA, FRUKTOZA
D LAKTOZA, MANNOZA,FRUKTOZA

29.FRUKTOZA TO CUKIER:
A MLECZNY
B MIĘSNY
C TRZCINOWY
D OWOCOWY

30.LAKTOZA TO CUKIER:
A OWOCOWY
B TRZCINOWY
C MLECZNY
D GRONOWY

31.SKROBIA INACZEJ NAZYWANA JEST:
A MAKROELEMENTEM
B LIPAZĄ
C KROCHMALEM
D TOKOFEROLEM

32.PODAJ TRZY PRZYKŁADY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH O DUŻEJ ZAWARTOŚCI SKROBI:
…………………………………………….
…………………………………………….
…………………………………………….

33.ZJAWISKO KLEIKOWANIA SKROBI ZACHODZI GDY:
A OGRZEWAMY SKROBIĘ Z WODĄ (PONAD 50 °C)
B OZIĘBIAMY SKROBIĘ PONIŻEJ 30°C
C ZAMRAŻAMY SKROBIĘ
D ROZPUSZCZAMY SKROBIĘ W ZIMNEJ WODZIE

34. BŁONNIK POKARMOWY NALEŻY DO WŁÓKIEN :
A ZAPASOWYCH
B BALASTOWYCH
C BIAŁKOWYCH
D WITAMINOWYCH

35.BŁONNIK POKARMOWY :
A JEST ODPORNY NA DZIAŁANIE ENZYMÓW TRAWIENNYCH
B NIE JEST ODPORNY NA DZIAŁANIE ENZYMÓW TRAWIENNYCH
C ULEGA DEKSTRYNIZACJI
D TO SUBSTANCJA TOKSYCZNA



36.PEKTYNY TO ZWIĄZKI KTÓRE :
A DZIAŁAJĄ ROZRZEDZAJACO NA KREW
B NIE WIĄŻĄ WODY
C NEUTRALIZUJĄ SUBSTANCJE TOKSYCZNE
D SĄ OBOJĘTNE DLA NASZEGO ORGANIZMU

37.DO CZEGO PROWADZI NADMIAR CUKRÓW PROSTYCH W POŻYWIENIU?
………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..

38.JAK NAZYWA SIĘ CUKIER SŁUŻĄCY DO SŁODZENIA KAWY I HERBATY?
A GLUKOZA
B FRUKTOZA
C SACHAROZA
D MANNOZA

39.WYMIEŃ TRZY PRODUKTY SPOŻYWCZE O DUŻEJ ZAWARTOŚCI CUKRÓW:
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..

40.WYMIEŃ TRZY PRODUKTY SPOŻYWCZE O DUŻEJ ZAWARTOŚCI BŁONNIKA:
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..







Zgłoś błąd    Wyświetleń: 1558


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 1



Ilość głosów: 1

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.