Katalog Katarzyna Gardecka, 2010-03-29 Łobżenica Zawodowe, Ćwiczenia TEST SPRAWDZAJACY WIADOMOŚCI Z DZIAŁU TŁUSZCZETEST SPRAWDZAJACY WIADOMOŚCI Z DZIAŁU TŁUSZCZE 1.INNA NAZWA TŁUSZCZÓW TO: A PEPTYDY B LIPIDY C WĘGLOWODANY D STEROLE 2.CZY GLICERYDY TO OKREŚLENIE TŁUSZCZY: A TAK B NIE C TO SĄ BIAŁKA D TO SĄ AMINOKWASY 3.TŁUSZCZE POWSTAJĄ W REAKCJI: A KWASÓW I ESTRÓW B ESTRÓW I BIAŁEK C LIPIDÓW I GLICERYDÓW D KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I GLICEROLU 4.ZE WZGLĘDU NA SKŁAD CHEMICZNY TŁUSZCZE DZIELIMY NA: A ZWIERZĘCE I ROŚLINNE B PROSTE, ZŁOŻONE I STEROLE C PŁYNNE I STAŁE D JASNE I CIEMNE 5.TŁUSZCZE PROSTE ZAWIERAJĄ W SWYM SKŁADZIE PIERWIASTKI: A C,O,H B S,O,C, C Na, H, Mg D C, Cl, H 6. TŁUSZCZE ZŁOŻONE ZAWIERAJĄ W SWYM SKŁADZIE PIERWIASTKI: A C,O, H, N, S, P B S,O,C,N, Li, C Na, H, Cu, Mg D C,O,Cl,H, Fe 7. ZE WZGLĘDU NA STAN SKUPIENIA TŁUSZCZE DZIELIMY NA: A DUŻE I MAŁE B PŁYNNE I CIEKŁE C PŁYNNE I STAŁE D CIEKŁE I UPŁYNNIONE 8.CECHĄ WSPÓLNĄ WSZYSTKICH TŁUSZCZÓW JEST: A NIEROZPUSZCZALNOŚĆ WE WSZYSTKICH PŁYNACH B ROZPUSZCZALNOŚĆ WE WSZYSTKICH PŁYNACH C NIEROZPUSZCZALNOŚĆ WE WODZIE D ROZPUSZCZALNOŚĆ WE WODZIE 9.OLEJ RZEPAKOWY JEST: A LEKKO STAŁY B PŁYNNY C STAŁY D PŁYNNY TYLKO W TEMPERATURACH POWYZEJ 50°C 10.TRAN TO TŁUSZCZ POCHODZENIA: A ROŚLINNEGO B JEST TO MIESZANKA OLEJU ROŚLINNEGO I ZWIERZĘCEGO C JEST TO POŁĄCZENIE MARGARYNY I MASŁA D ZWIERZĘCEGO 11.TRAN JEST: A CIAŁEM STAŁYM B CIECZĄ C MIESZANKĄ CIAŁA STAŁEGO I OLEJU D OLEJEM ROŚLINNYM 12.MARGARYNA JEST TŁUSZCZEM POCHODZENIA: A ZWIERZĘCEGO B ROŚLINNEGO C MIESZANKĄ TŁUSZCZU ROŚLINNEGO I MASŁA ROŚLINNEGO D MASŁA I SADŁA 13.TŁUSZCZE ULEGAJĄ ROZPUSZCZENIU W : A WODZIE B NIEKTÓRYCH ROZPUSZCZALNIKACH ORGANICZNYCH C W TOKOFEROLACH D W STEROLACH 14.ZE WZGLĘDU NA POCHODZENIE TŁUSZCZE DZIELIMY NA : A BIAŁKOWE I WĘGLOWODANOWE B BIAŁKOWE I ALKOHOLOWE C ROŚLINNE I ZWIERZĘCE D ZIERZĘCE I BIAŁKOWE 15.TŁUSZCZE STAŁE TO: A OLEJ, TRAN, SMALEC B ŁÓJ, OLIWA Z OLIWEK, OLEJ C MARGARYNY, ŁÓJ, SMALEC D TRAN, OLIWA, ŁÓJ 16.TŁUSZCZE PŁYNNE TO: A OLEJE, OLIWA, TRAN B OLIWA, SMALEC, ŁÓJ C MARGARYNA, MASŁO, ŚMIETANA D ŚMIETANKA, MARGARYNA,SMALEC 17.TŁUSZCZE Z WODĄ MOGĄ TWORZYĆ: A TOKOFEROLE B KLEIKI C EMULSJE D ŻELE 18.PO WLANIU TŁUSZCZU DO WODY TŁUSZCZ BĘDZIE: A OPADAŁ NA DNO NACZYNIA B ZMIESZA SIĘ Z WODĄ C BĘDZIE ZBIERAŁ SIĘ NA POWIERZCHNI D WYPARUJE 19.POD WPŁYWEM ŚWIATŁA TŁUSZCZE: A PARUJĄ B EMULGUJĄ C TWORZĄ MAJONEZY D JEŁCZEJĄ 20.DLA JAKICH WITAMIN TŁUSZCZE SĄ ROZPUSZCZALNIKAMI: A B, C, PP, K B K, A, C, D C D,E, K, A D C, PP, D 21.JEDEN GRAM SPOŻYTEGO TŁUSZCZU DOSTARCZA: A 4 kcal B 4,19 kcal C 9 kcal D 7 kcal 22.CO OZNACZA SKRÓT NNKT? …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 23.JAKIE KWASY WCHODZĄ W SKŁAD NNKT? 1 ………………………………………………….. 2 ………………………………………………….. 3 ………………………………………………….. 24.TŁUSZCZE W ORGANIZMIE WYSTĘPUJĄ JAKO: A TŁUSZCZE WOLNE I WODNE B ZAPASOWE I KONSTYTUCYJNNE C ZAPASOWE I NIEZAPASOWE D CHEMICZNE I NIECHEMICZNE 25.JAKA JEST ROLA TŁUSZCZU W ORGANIZMIE(PODAJ 5 PRZYKŁADÓW) 1 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 2 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 3 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 4 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 5 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 26.DO CZEGO PRZYCZYNIA SIĘ NADMIERNA ILOŚĆ CHOLESTEROLU W ORGANIZMIE? A DO POWSTANIA CHOROBY WRZODOWEJ B DO POWSTANIA ANGINY C DO POWSTANIA CHOROBY BERI-BERI D DO POWSTANIA MIAŻDŻYCY 27.POTOCZNIE NAZWANY „ZŁYM CHOLESTEROLEM” JEST: A HDL B NNKT C NKT D LDL 28.“DOBRY CHOLESTEROL“ TO : A LDL B HDL C NNKT D CHDL 29.CODZIENNIE CZŁOWIEK POWINIEN SPOŻYWAĆ NIE WIĘCEJ NIŻ: A 200 mg CHOLESTEROLU B 250 mg CHOLESTEROLU C 300 mg CHOLESTEROLU D 400 mg CHOLESTEROLU 30.CZY WARZYWA I OWOCE ZAWIERAJĄ CHOLESTEROL? A NIE B TAK C W NIEWIELKIEJ ILOŚCI D ZAWIERAJĄ TYLKO HDL 31.TŁUSZCZE NIEWIDOCZNE WYSTĘPUJĄ W : A MLEKU, DROBIU, RYBACH B MAŚLE, SADLE, OLEJU C TRANIE, SADLE, SMALCU D MAŚLE, OLIWIE, ŁOJU 32.KTÓRA GRUPA PRODUKTÓW ZAWIERA NAJWIĘCEJ TŁUSZCZU? A MARCHEW, BANANY, MASŁO, INDYK B RYŻ, CEBULA, KASZA, MLEKO C WOŁOWINA, RYŻ,PŁATKI OWSIANE D MASŁO, SER ŻÓŁTY,WIEPRZOWINA OLIWA 33.JAKA JEST ZALECANA NORMA SPOŻYCIA TŁUSZCZU? A 2g/1 kg MASY CIAŁA B 1g/1 kg MASY CIAŁA C 1, 5g/1 kg MASY CIAŁA D 5g/1 kg MASY CIAŁA 34.OD CZEGO ZALEŻY ILOŚĆ SPOŻYWANEGO TŁUSZCZU W CIĄGU DOBY? A RODZAJU WYKONYWANEJ PRACY B ILOŚCI WYPIJANYCH PŁYNÓW C RODZAJU TŁUSZCZU 35.KTÓRY Z WYMIENIONYCH PRODUKTÓW ZAWIERA NAJWIĘCEJ CHOLESTEROLU? A OLEJ ROŚLINNY B WARZYWA C OWOCE D ŻÓŁTKO JAJA Wyświetleń: 10666
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |