AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Katarzyna Gardecka, 2010-03-29
Łobżenica

Zawodowe, Ćwiczenia

TEST SPRAWDZAJACY WIADOMOŚCI Z DZIAŁU TŁUSZCZE

- n +

TEST SPRAWDZAJACY WIADOMOŚCI Z DZIAŁU TŁUSZCZE

1.INNA NAZWA TŁUSZCZÓW TO:
A PEPTYDY
B LIPIDY
C WĘGLOWODANY
D STEROLE

2.CZY GLICERYDY TO OKREŚLENIE TŁUSZCZY:
A TAK
B NIE
C TO SĄ BIAŁKA
D TO SĄ AMINOKWASY

3.TŁUSZCZE POWSTAJĄ W REAKCJI:
A KWASÓW I ESTRÓW
B ESTRÓW I BIAŁEK
C LIPIDÓW I GLICERYDÓW
D KWASÓW TŁUSZCZOWYCH I GLICEROLU

4.ZE WZGLĘDU NA SKŁAD CHEMICZNY TŁUSZCZE DZIELIMY NA:
A ZWIERZĘCE I ROŚLINNE
B PROSTE, ZŁOŻONE I STEROLE
C PŁYNNE I STAŁE
D JASNE I CIEMNE

5.TŁUSZCZE PROSTE ZAWIERAJĄ W SWYM SKŁADZIE PIERWIASTKI:
A C,O,H
B S,O,C,
C Na, H, Mg
D C, Cl, H

6. TŁUSZCZE ZŁOŻONE ZAWIERAJĄ W SWYM SKŁADZIE PIERWIASTKI:
A C,O, H, N, S, P
B S,O,C,N, Li,
C Na, H, Cu, Mg
D C,O,Cl,H, Fe

7. ZE WZGLĘDU NA STAN SKUPIENIA TŁUSZCZE DZIELIMY NA:
A DUŻE I MAŁE
B PŁYNNE I CIEKŁE
C PŁYNNE I STAŁE
D CIEKŁE I UPŁYNNIONE

8.CECHĄ WSPÓLNĄ WSZYSTKICH TŁUSZCZÓW JEST:
A NIEROZPUSZCZALNOŚĆ WE WSZYSTKICH PŁYNACH
B ROZPUSZCZALNOŚĆ WE WSZYSTKICH PŁYNACH
C NIEROZPUSZCZALNOŚĆ WE WODZIE
D ROZPUSZCZALNOŚĆ WE WODZIE

9.OLEJ RZEPAKOWY JEST:
A LEKKO STAŁY
B PŁYNNY
C STAŁY
D PŁYNNY TYLKO W TEMPERATURACH POWYZEJ 50°C

10.TRAN TO TŁUSZCZ POCHODZENIA:
A ROŚLINNEGO
B JEST TO MIESZANKA OLEJU ROŚLINNEGO I ZWIERZĘCEGO
C JEST TO POŁĄCZENIE MARGARYNY I MASŁA
D ZWIERZĘCEGO

11.TRAN JEST:
A CIAŁEM STAŁYM
B CIECZĄ
C MIESZANKĄ CIAŁA STAŁEGO I OLEJU
D OLEJEM ROŚLINNYM

12.MARGARYNA JEST TŁUSZCZEM POCHODZENIA:
A ZWIERZĘCEGO
B ROŚLINNEGO
C MIESZANKĄ TŁUSZCZU ROŚLINNEGO I MASŁA ROŚLINNEGO
D MASŁA I SADŁA

13.TŁUSZCZE ULEGAJĄ ROZPUSZCZENIU W :
A WODZIE
B NIEKTÓRYCH ROZPUSZCZALNIKACH ORGANICZNYCH
C W TOKOFEROLACH
D W STEROLACH

14.ZE WZGLĘDU NA POCHODZENIE TŁUSZCZE DZIELIMY NA :
A BIAŁKOWE I WĘGLOWODANOWE
B BIAŁKOWE I ALKOHOLOWE
C ROŚLINNE I ZWIERZĘCE
D ZIERZĘCE I BIAŁKOWE

15.TŁUSZCZE STAŁE TO:
A OLEJ, TRAN, SMALEC
B ŁÓJ, OLIWA Z OLIWEK, OLEJ
C MARGARYNY, ŁÓJ, SMALEC
D TRAN, OLIWA, ŁÓJ

16.TŁUSZCZE PŁYNNE TO:
A OLEJE, OLIWA, TRAN
B OLIWA, SMALEC, ŁÓJ
C MARGARYNA, MASŁO, ŚMIETANA
D ŚMIETANKA, MARGARYNA,SMALEC



17.TŁUSZCZE Z WODĄ MOGĄ TWORZYĆ:
A TOKOFEROLE
B KLEIKI
C EMULSJE
D ŻELE

18.PO WLANIU TŁUSZCZU DO WODY TŁUSZCZ BĘDZIE:
A OPADAŁ NA DNO NACZYNIA
B ZMIESZA SIĘ Z WODĄ
C BĘDZIE ZBIERAŁ SIĘ NA POWIERZCHNI
D WYPARUJE

19.POD WPŁYWEM ŚWIATŁA TŁUSZCZE:
A PARUJĄ
B EMULGUJĄ
C TWORZĄ MAJONEZY
D JEŁCZEJĄ

20.DLA JAKICH WITAMIN TŁUSZCZE SĄ ROZPUSZCZALNIKAMI:
A B, C, PP, K
B K, A, C, D
C D,E, K, A
D C, PP, D

21.JEDEN GRAM SPOŻYTEGO TŁUSZCZU DOSTARCZA:
A 4 kcal
B 4,19 kcal
C 9 kcal
D 7 kcal

22.CO OZNACZA SKRÓT NNKT?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

23.JAKIE KWASY WCHODZĄ W SKŁAD NNKT?
1 …………………………………………………..
2 …………………………………………………..
3 …………………………………………………..

24.TŁUSZCZE W ORGANIZMIE WYSTĘPUJĄ JAKO:
A TŁUSZCZE WOLNE I WODNE
B ZAPASOWE I KONSTYTUCYJNNE
C ZAPASOWE I NIEZAPASOWE
D CHEMICZNE I NIECHEMICZNE






25.JAKA JEST ROLA TŁUSZCZU W ORGANIZMIE(PODAJ 5 PRZYKŁADÓW)
1 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
4 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
5 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

26.DO CZEGO PRZYCZYNIA SIĘ NADMIERNA ILOŚĆ CHOLESTEROLU W ORGANIZMIE?
A DO POWSTANIA CHOROBY WRZODOWEJ
B DO POWSTANIA ANGINY
C DO POWSTANIA CHOROBY BERI-BERI
D DO POWSTANIA MIAŻDŻYCY

27.POTOCZNIE NAZWANY „ZŁYM CHOLESTEROLEM” JEST:
A HDL
B NNKT
C NKT
D LDL

28.“DOBRY CHOLESTEROL“ TO :
A LDL
B HDL
C NNKT
D CHDL

29.CODZIENNIE CZŁOWIEK POWINIEN SPOŻYWAĆ NIE WIĘCEJ NIŻ:
A 200 mg CHOLESTEROLU
B 250 mg CHOLESTEROLU
C 300 mg CHOLESTEROLU
D 400 mg CHOLESTEROLU

30.CZY WARZYWA I OWOCE ZAWIERAJĄ CHOLESTEROL?
A NIE
B TAK
C W NIEWIELKIEJ ILOŚCI
D ZAWIERAJĄ TYLKO HDL

31.TŁUSZCZE NIEWIDOCZNE WYSTĘPUJĄ W :
A MLEKU, DROBIU, RYBACH
B MAŚLE, SADLE, OLEJU
C TRANIE, SADLE, SMALCU
D MAŚLE, OLIWIE, ŁOJU


32.KTÓRA GRUPA PRODUKTÓW ZAWIERA NAJWIĘCEJ TŁUSZCZU?
A MARCHEW, BANANY, MASŁO, INDYK
B RYŻ, CEBULA, KASZA, MLEKO
C WOŁOWINA, RYŻ,PŁATKI OWSIANE
D MASŁO, SER ŻÓŁTY,WIEPRZOWINA OLIWA

33.JAKA JEST ZALECANA NORMA SPOŻYCIA TŁUSZCZU?
A 2g/1 kg MASY CIAŁA
B 1g/1 kg MASY CIAŁA
C 1, 5g/1 kg MASY CIAŁA
D 5g/1 kg MASY CIAŁA

34.OD CZEGO ZALEŻY ILOŚĆ SPOŻYWANEGO TŁUSZCZU W CIĄGU DOBY?
A RODZAJU WYKONYWANEJ PRACY
B ILOŚCI WYPIJANYCH PŁYNÓW
C RODZAJU TŁUSZCZU

35.KTÓRY Z WYMIENIONYCH PRODUKTÓW ZAWIERA NAJWIĘCEJ CHOLESTEROLU?
A OLEJ ROŚLINNY
B WARZYWA
C OWOCE
D ŻÓŁTKO JAJA


Zgłoś błąd    Wyświetleń: 10666


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4



Ilość głosów: 7

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.