Katalog
Janusz Świderski Zawodowe, RóżneRegulaminy i instrukcje bezpiecznego używania elektronarzędzi i zmechanizowanego sprzętu kuchennego.
W pracowni technicznej czy kuchni szkolnej znajdują się narzędzia i sprzęt o napędzie elektrycznym. Urządzenia te, w przypadku lekceważenia podstawowych zasad ich bezpiecznego użytkowania, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia, obsługujących je osób. Dyrektorzy szkół i służby bhp wymagają, aby w pomieszczeniu, w którym użytkowane są te urządzenia, wywieszona była instrukcja bezpiecznego użytkowania tychże. Znajomość treści takiej instrukcji, a przede wszystkim przestrzeganie zawartych w niej zaleceń, mogą uchronić użytkowników przed wypadkiem. Poniżej przedstawiam przykłady takich dokumentów, które po wydrukowaniu i zafoliowaniu, mogą być elementem podniesienia bezpieczeństwa pracy.
Oczywiście znajomość tych podstawowych zasad bezpieczeństwa nie zwalnia użytkowników urządzeń technicznych z obowiązku zapoznania się z instrukcją obsługi dołączoną do urządzenia i stosowania się do zawartych w niej zaleceń szczegółowych.
Spis instrukcji
- Instrukcja bezpieczeństwa - zmechanizowany sprzęt kuchenny
- Instrukcja bezpieczeństwa - szlifierka stołowa
- Instrukcja bezpieczeństwa - wiertarka elektryczna
- Regulamin pracowni technicznej
- Regulamin BHP
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
ZMECHANIZOWANY SPRZĘT KUCHENNY
krajalnica, mikser, malakser, maszynka do mięsa
- Przed rozpoczęciem eksploatacji urządzeń należy zapoznać się z instrukcją ich obsługi i eksploatacji.
- Przed użyciem, każdorazowo należy sprawdzić stan urządzenia, w szczególności stan kabla i wtyczki sieciowej.
- Szczególną ostrożność należy zachować podczas używania krajalnicy. Niedopuszczalne jest używanie krajalnicy bez założonego podajnika i sanek dociskowych.
- Podczas używania maszynki do mięsa rozdrabniane produkty można popychać do gardzieli tylko popychaczem wchodzącym w skład zestawu. Niedopuszczalne jest wkładanie do gardzieli palców lub twardych przedmiotów.
- Przed przyłączeniem i wymianą elementów roboczych (noży, końcówek) należy wyjąć wtyczkę z sieci.
- Sprzęt, a zwłaszcza jego części robocze i stykające się z żywnością należy utrzymywać w czystości.
- Nie wolno dopuszczać do zamoczenia w wodzie modułów napędowych (zawierających silnik). Obudowę tych modułów można czyścić ściereczką lub gąbką zwilżoną wodą z dodatkiem środka do mycia naczyń, a następnie wytrzeć do sucha.
- Należy unikać przeciążenia elementów napędowych. Szczegółowe informacje o dopuszczalnych obciążeniach i czasie pracy znajdują się w instrukcji obsługi.
- W przypadku zużycia, stępienia lub uszkodzenia elementów roboczych należy je wymienić na nowe lub poddać regeneracji (ostrzeniu) przez osoby uprawnione.
- W przypadku nieprawidłowej pracy, objawów uszkodzenia lub przypadkowego zalania wodą modułów napędowych należy natychmiast odłączyć zasilanie i oddać sprzęt do naprawy przez osoby uprawnione.
|
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
SZLIFIERKA STOŁOWA
- Szlifierką może posługiwać się osoba dorosła lub uczeń pod bezpośrednim nadzorem nauczyciela.
- Przed użyciem należy zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia oraz sprawdzić sprawność urządzenia - stan ściernic, mocowanie osłon, podstawek obrabianego przedmiotu, kabla zasilającego i wtyczki.
- Przed rozpoczęciem szlifowania należy włączyć szlifierkę na biegu jałowym na ok. 5 minut dla sprawdzenia stanu ściernic. Należy przy tym opuścić strefę zagrożenia.
- Podczas szlifowania należy bezwzględnie używać okularów ochronnych. Wskazane jest używanie rękawic ochronnych oraz odpowiednich narzędzi do mocowania i przytrzymywania małych przedmiotów obrabianych.
- Wszelkie czynności regulacyjne i wymianę ściernic wolno wykonywać po odłączeniu kabla zasilającego z sieci.
- W przypadku nadmiernych wibracji, pęknięcia lub widocznego uszkodzenia ściernicy należy natychmiast opuścić strefę zagrożenia i wyłączyć szlifierkę oraz wymienić ściernicę.
- Podczas pracy należy zawsze przyjmować stabilną pozycję i unikać przebywania w płaszczyźnie wirowania ściernic.
- Na szlifierce może pracować tylko jedna osoba - operator, w pobliżu stanowiska pracy i szlifierki nie powinny znajdować się osoby postronne.
- Nie dopuszczać do przeciążenia szlifierki, temperatura obudowy silnika nie powinna przekraczać 80°C.
- W przypadku objawów uszkodzenia szlifierkę należy natychmiast wyłączyć i oddać do naprawy osobie uprawnionej.
|
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
WIERTARKA ELEKTRYCZNA
- Wiertarką może posługiwać się osoba dorosła lub uczeń pod bezpośrednim nadzorem nauczyciela.
- Przed użyciem należy zapoznać się z instrukcją obsługi i każdorazowo sprawdzić stan urządzenia, szczególnie kabla zasilającego i wtyczki sieciowej.
- Wolno używać tylko właściwie zaostrzonych wierteł, dostosowanych do rodzaju obrabianego materiału.
- W czasie pracy należy mieć na sobie odpowiednie ubranie robocze bez luźnych części, pasków itp., które mogłyby zostać pochwycone przez części obrotowe. Długie włosy należy spiąć i osłonić nakryciem głowy.
- W czasie mocowania i wymiany wierteł i innych końcówek roboczych wiertarkę należy wyłączyć z sieci.
- Obrabiany przedmiot powinien być odpowiednio zamocowany i stabilny.
- Przy obróbce materiałów kruchych i tworzących ostre wióra oraz podczas używania szczotek obrotowych wskazane jest używanie okularów i rękawic ochronnych.
- Podczas używania wiertarki należy przyjąć pewną, stabilną postawę i zapewnić swobodny dostęp do obrabianego przedmiotu. Miejsce pracy powinno być dobrze oświetlone i suche.
- Nie wolno dopuszczać do nadmiernego nagrzewania wiertła i przeciążania silnika wiertarki.
- W przypadku nieprawidłowej pracy wiertarki lub uszkodzenia kabla zasilającego należy natychmiast przerwać pracę i oddać sprzęt do naprawy przez osoby uprawnione.
|
REGULAMIN PRACOWNI TECHNICZNEJ
Pracownia techniczna jest pomieszczeniem, w którym odbywają się zajęcia dydaktyczne o szczególnym charakterze, dlatego, ze względu na bezpieczeństwo uczniów należy tu przestrzegać przepisów porządkowych.
- Każdy uczeń podczas zajęć zajmuje wyznaczone przez nauczyciela miejsce pracy. Opuszczanie tego miejsca jest dopuszczalne tylko za zgodą nauczyciela.
- Potrzebne do pracy narzędzia i materiały wydają wyznaczeni przez nauczyciela narzędziowi. Narzędziowi po zakończeniu pracy zbierają i zdają nauczycielowi używane w czasie zajęć narzędzia.
- Można posługiwać się tylko sprawnymi narzędziami. Trzonki młotków, pilników itp. powinny być należycie i pewnie osadzone.
- W razie uszkodzenia narzędzia w czasie pracy należy natychmiast przerwać pracę i zgłosić ten fakt nauczycielowi.
- Narzędzia zasilane z sieci można włączać tylko za zgodą nauczyciela.
- W czasie pracy należy unikać zbędnego hałasu - hałas szkodzi zdrowiu.
- Uczeń zachowuje ład i porządek na swoim stanowisku pracy - powinny tam być tylko potrzebne materiały, przybory i narzędzia.
- Przy pracy z użyciem produktów żywnościowych należy przestrzegać wszelkich zasad higieny.
- Po zakończeniu pracy każdy uczeń porządkuje swoje stanowisko pracy, a dyżurni całą pracownię.
- Uczeń ponosi odpowiedzialność materialną za umyślne zniszczenie lub uszkodzenie narzędzi i wyposażenia pracowni, jeśli nie podporządkował się zasadom regulaminu, poleceniom nauczyciela lub używał narzędzi niezgodnie z przeznaczeniem.
opiekun pracowni |
dyrektor szkoły |
|
|
|
REGULAMIN BHP
- W celu zapewnienia bezpieczeństwa, każdy uczeń zobowiązany jest do przestrzegania niniejszego regulaminu, podporządkowania się poleceniom nauczyciela i dbania o bezpieczeństwo własne i swoich kolegów.
- W czasie zajęć należy używać odzieży ochronnej i innych środków ochronnych (okulary, rękawice itp.) zaleconych przez nauczyciela.
- Szczególną ostrożność należy zachować przy pracach z użyciem ostrych narzędzi, narzędzi i maszyn elektrycznych oraz wysokiej temperatury (kuchenki, grzałki, gorące płyny).
- Podczas pracy przy użyciu narzędzi mechanicznych (wiertarki, miksery itp.) należy używać odzieży bez luźnych rękawów, pasków itp. Długie włosy należy spiąć i osłonić nakryciem głowy, aby nie zostały pochwycone przez ruchome części urządzeń.
- Przy pracach z użyciem artykułów żywnościowych należy bezwzględnie zachować czystość, używać czystych ubrań i narzędzi, świeżych produktów żywnościowych.
- Należy unikać zbędnego hałasu, na stanowiskach pracy powinien panować ład i porządek.
- W czasie przerw, przed i po zajęciach uczniowie przebywają poza pracownią. W pracowni mogą przebywać dyżurni, którzy dbają o przewietrzenie pomieszczenia w tym czasie.
- Wszelkie wypadki (nawet drobne skaleczenia) należy natychmiast zgłaszać nauczycielowi prowadzącemu zajęcia.
opiekun pracowni dyrektor szkoły
....................................................... ......................................................
|
Opracowanie: Janusz Świderski
nauczyciel techniki Wyświetleń: 7416
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |