AWANS Dla nauczyciela Dla ucznia


Katalog

Małgorzata Zroski
Język angielski, Ciekawostki

Przepisy popularnych potraw brytyjskich

- n +

Przepisy popularnych potraw brytyjskich

Bubble and Squeak
Serves 4
450g (1lb) Potatoes, cooked and mashed
225g (8oz) Cabbage or Brussel Sprouts, cooked and finely chopped
25g (1oz) Butter or Oil
1 Onion, finely chopped
Heat the butter or oil in a large frying pan.
Add the onion and cook until soft and transparent.
Add the potatoes and cabbage (or sprouts).
Mix well.
Fry over a medium heat, turning occasionally, for 15 minutes or until golden brown.
Serve with bacon and eggs for breakfast or as part of a supper dish.

Shepherd's Pie


g = grams
ml = millitres

To make it for four people, you need:
900 g potatoes
45 ml milk
50 g butter
salt and pepper
15 ml vegetable oil
1 large onion
150 ml stock
450 g cold cooked lamb, minced (cut in very small pieces)
30 ml dried herbs

This is what you do:
1. Turn the oven on to 190 C.
2. Cook the potatoes in boiling water with some salt in it for 15-20 minutes, until they are soft.
3. Mash the potato with the milk, butter, salt and pepper, using a fork or potato masher.
4. Heat the oil, add the onion and fry for about 5 minutes.
5. Add the meat, stock, salt and pepper and heat it all together.
6. Put the meat in a big bowl and cover with the potato.
7. Cook it for 25-30 minutes until brown on top.
If you use uncooked meat, cook it with the onion until brown. Enjoy your meal!

Bubble and Squeak

Składniki dla 4 osób

450 g ziemniaków, ugotowanych i ubitych
225 g kapusty lub brukselki ugotowanej i drobno posiekanej
25 g masła lub oliwy
1 cebula drobno posiekana

Rozgrzać masło lub oliwę na dużej patelni.
Dodać cebulę i smażyć aż stanie się miękka i przeźroczysta.
Dodać ziemniaki i kapustę (brukselkę),
Dobrze wymieszać.
Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 15 minut aż dojdzie do koloru złocisto-brązowego.
Podawać z boczkiem i jajkami na śniadanie lub jako danie kolacyjne.

Zapiekanka Pasterza


Ilość składników dla 4 osób:

90 dkg ziemniaków
45 ml mleka
5 dkg masła
sól, pieprz
15 ml oleju/oliwy
1 duża cebula
150 ml rosołu
45 dkg ugotowanego i posiekanego mięsa
(najlepiej jagnięciny)
sproszkowane przyprawy do mięsa

Sposób przyrządzenia:
1. Ustaw temperaturę piekarnika na 1900 C
2. Ugotuj ziemniaki
3. Zgnieć ziemniaki z masłem, mlekiem, solą i pieprzem
4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę przez 5 minut
5. Do cebuli dodaj mięso, rosół, przyprawy i pogrzej wszystko
6. Umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj ziemniakami
7. Zapiekaj 15-20 min aż się przyzłoci na wierzchu
Jeśli użyjesz surowego mięsa trzeba zapiekać odpowiednio dłużej.
Smacznego!

Scones


To make them, you need butter, milk, sugar and flour. The sugar you need here is a fine sugar called caster sugar, and the flour is self-raising, which means it makes the scones get bigger when they are cooking. Here is the list of things you need:
225 g self-raising flour
40 g butter
150 ml milk
20 ml caster sugar
salt
You also need a sieve
a mixing bowl
a rolling pin
a pastry cutter
a baking sheet
and a cooling rack

1. Turn the oven to 220 C
2. Push the flour through the sieve into a bowl and add the butter with your fingers.
3. Add the sugar and a little salt.
4. Using a knife, add the milk, little by little.
5. Make it into a ball with your hands. This is dough.
6. Roll the dough with the rolling pin until is 1-2 cm thick.
7. Cut the dough using the cutter.
8. Put the scones onto the baking sheet.
9. Cook for 12-15 minutes until brown.
10. Put on the cooling rack until cool.
11.Eat with butter, jam and cream.

Welsh Rarebit (Rabbit) Recipe

Welsh Rarebit, Rabbit or "Caws Pobi" gets its name quite literally from the words rare (meaning very lightly cooked) and bit (a small piece or portion). It is an ideal savoury snack. Try it for Sunday morning brunch with some freshly brewed coffee.

- 2 to 4 slices of bread
- 1½ cups of grated cheddar cheese
- 2 tablespoons of milk or beer
- 30 grams / 1 oz of butter
- 1 teaspoon of mustard
- Pepper
Toast the slices of bread and grate 1½ cups of cheese. Arrange the cooked toast on a baking tray ready for grilling and spread with butter. Slowly melt the cheese and milk in a small saucepan. Then add the mustard and pepper. Stir continuously. When thick and smooth, pour over each piece of toast and grill until golden brown.

Babeczki


Aby je przygotować potrzebujesz: masło, mleko, cukier i mąkę. Cukier w postaci cukru-pudru, a mąka powinna być wymieszana z proszkiem do pieczenia ( odpowiednie proporcje sprawdź na opakowaniu proszku do pieczenia)

Składniki:
225 g mąki z proszkiem do pieczenia
40 g masła
150 ml mleka
20 ml cukru-pudru
sól
Potrzebne będą:
sitko, miska
wałek do ciasta
foremka do wycinania ciastek
blacha do ciasta
siateczka do studzenia ciasteczek

1. Ustaw temperaturę piekarnika na 220 0 C
2. Przesiej mąkę z proszkiem przez sitko do miski, dodaj masło, zagnieść palcami
3. Dodaj cukier i troszkę soli
4. Mieszając (np. nożem) dodawaj po trochu mleko
5. Zagnieść ciasto, uformuj z niego kulkę
6. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 cm
7. Wytnij foremką ciastka
8. Ułóż ciasteczka na blasze
9. Piec około 12-15 min aż się zrumienią
10. Wystudzić je siateczce
11. Podawać z masłem, dżemem, bitą śmietaną

Walijski Rarebit (Rabbit)


Walijska potrawa Rarebit/Rabbit lub "Caws Pobi"
Otrzymała swoją nazwę z połączenia słów 'rare' tzn. krótko gotowane i 'bit' tzn. mała porcja, kawałek. Potrawa jest idealną pikantną przekąską.
Szczególnie nadaje się na niedzielne śniadanie, jeśli będzie podana ze świeżo zaparzoną kawą.


- 2 do 4 kromek chleba
- 1 1/2 filiżanki startego sera cheddar
- 2 łyżki mleka lub piwa
- 30 gr masła
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz

Przygotuj tosty z chleba oraz starty ser. Ułóż tosty posmarowane masłem na blaszce do pieczenia. Powoli roztapiaj ser i mleko w małym rondlu. Dodaj musztardę i pieprz ciągle mieszając. Kiedy już otrzymasz gęstą i gładką masę, rozsmaruj ją na każdym toście i piec aż do uzyskania koloru złocisto-brązowego.

Scottish Shortbread Recipe

- 85 grams / 3 oz of icing sugar
- 85 grams / 3 oz of castor sugar
- 280 grams / 10 oz of butter
- 450 grams / 1 lb of flour
Preheat your oven to 140°C (280°F or Gas mark 2). In a large bowl cream the butter, icing sugar and castor sugar together. Sift the flour and mix with the other ingredients to a firm dough. On a lightly floured board or bench roll out the dough to approximately 1.5cm (½ inch) thick. Cut into squares. Dot each square with a fork twice and place onto a baking tray. Bake for 30 to 40 minutes or until the shortbread is just slightly golden and crunchy.

Celery cheese savory

1 head of celery
milk
1/4 cup grated cheese
1 egg beaten
breadcrumbs
salt and pepper

Method

- Wash and grate the celery.
- Put the celery into a saucepan with some milk.
- Simmer until the celery is almost cooked.
- Remove from heat and allow to cool.
- Stir in the cheese, beaten egg, salt and pepper.
- Pour into a well greased ovenproof dish.
- Cover with breadcrumbs.
- Bake in a moderate oven until nicely
browned on top.

Szkocje herbatniki maślane


- 85 gr cukru (w proszku, do lukru)
- 85 gr cukru pudru
- 280 gr masła
- 450 gr mąki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 140°C.
W dużej misce rozcieraj masło podsypując obydwa cukry na zmianę. Dosyp przesianą mąkę i wymieszaj dobrze formując ciasto. Na podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto do grubości około 1,5 cm. Potnij ciasto w kwadraty. Zrób widelcem otwory i rozłóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez ok. 30 do 40 minut (herbatniki powinny być lekko złociste i kruche).

Zapiekanka serowo - selerowa


1 seler
mleko
1/4 filiżanki tartego sera
1 ubite jajko
bułka tarta
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia


- umyj i zetrzyj seler
- włóż seler do rondla i podlej mlekiem
- ugotuj selera na wolnym ogniu (powinien być lekko twardy)
- odstaw i wystudź
- wymieszaj z serem, ubitym jajkiem, solą i pieprzem
- wylej do dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego
- posyp bułką tartą
- zapiekaj w średnio gorącym piekarniku aż się zarumieni z wierzchu.
 

Opracowanie: Małgorzata Zroski

Wyświetleń: 4668


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.