AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Agnieszka Zając, Ilona Chrobak
Różne, Konkursy

Najpiękniejsze baśnie świata - konkurs

- n +

"Najpiękniejsze baśnie świata" - świetlicowy konkurs czytelniczy

Konkurs był podsumowaniem akcji "Cała Polska czyta dzieciom", w której systematycznie od kilku bierze udział nasza szkoła. Celem akcji jest między innymi rozbudzenie zainteresowania literaturą, wzbogacenie słownictwa, a także rozwój wyobraźni u dzieci. Miejscem cotygodniowych spotkań była biblioteka i świetlica szkolna. Zajęcia trwały od października 2003 r. do maja 2004 r. Uczestnikami naszych spotkań byli uczniowie z klas pierwszych przebywający w świetlicy. Prezentowałyśmy dzieciom utwory pochodzące z różnych zakątków świata : Rosji, Danii, Anglii, Dalekiego Wschodu. Dzieci miały okazję zapoznać się z twórczością takich autorów, jak Ezop, Ch. H. Andersen, bracia Grimm.

Konkurs składał się z 20 pytań i dotyczył 12 wybranych baśni. Do każdego pytania ułożyłyśmy 3 odpowiedzi, spośród nich tylko jedna była prawidłowa. Każdy z uczniów otrzymał 3 lizaki- znaki z odpowiedziami "a", "b", "c". Po przeczytanym pytaniu i na słowo "START" każdy z uczniów podnosił lizak z wybraną przez siebie odpowiedzią.

1. W jakim kraju urodził się Hans Christian Andersen?
a) w Polsce;
b) w Anglii;
c) w Danii.

2. Jakim ptakiem opiekowała się Calineczka?
a) wróblem;
b) jaskółką;
c) skowronkiem.

3. U kogo zamieszkała Calineczka zimą?
a) u sowy;
b) u żaby;
c) u myszy.

4. Kto mieszkał w chatce, którą odwiedziła Złotowłosa?
a) krasnoludki;
b) niedźwiadki;
c) koziołki.

5. Jak nazywał się najstarszy bajkopisarz świata?
a) Ezop;
b) Hans Christian Andersen;
c) Julian Tuwim.

6. Kto pokonał zająca w wyścigu?
a) ślimak;
b) jeleń;
c) żółw.

7. W jaki sposób lis dostał ser od kruka?
a) poprosił go, aby się podzielił;
b) prawił mu komplementy;
c) nastraszył, że go pożre.

8. Czym zajmował się konik polny latem?
a) grał koncerty;
b) robił zapasy na zimę;
c) śpiewał z mrówkami.

9. Płacząca królewna była:
a) tancerką;
b) żoną Omara;
c) lalką.

10. Co otrzymał Said od wróżki w dniu swoich urodzin?
a) pióro;
b) gwizdek;
c) szablę.

11. U kogo pracował Said?
a) u kupca Kalkuma;
b) u swojego ojca Alibaby;
c) u wróżki Fatimy.

12. W jakie ptaki zamienili się Sasha i Mansor?
a) bociany;
b) kruki;
c) jaskółki.

13. Jak brzmiało zaklęcie, które przemieniło Sashę i Mansora w ptaki?
a) MUTABOR;
b) ALIBABA;
c) SEZAM.

14. Co Natasza przyniosła Iwanowi?
a) chleb, herbatę, jabłka;
b) złoto, płaszcz, szablę;
c) poziomki, kubrak, nalewkę.

15. Z jakiego kraju pochodzą bajki "Córka puszczy" oraz "Strumień i topola"?
a) z Polski;
b) z Danii;
c) z Rosji.

16. Próżny kruk przyczepił sobie do ogona 4 pióra. Jakich ptaków?
a) papug;
b) pawi;
c) strusi.

17. W jakie drzewo zamienił się Iwan?
a) klon;
b) świerk;
c) topolę.

18. Dlaczego żebrak stracił pieniądze, które podarował mu książę?
a) pękła mu sakwa, do której z chciwości włożył za dużo monet;
b) został napadnięty przez rozbójników;
c) obraził księcia i ten zabrał mu pieniądze.

19. Gdzie upadła strzała Borysa?
a) pod okno księżniczki;
b) na polanę w puszczy;
c) w centrum miasta.

20. Jakie podarunki otrzymał Olaf od mędrca z gór?
a) złoty kubek i gwizdek;
b) kaftan i złoty pierścień;
c) strzałę i konia.

PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI:
1. - c; 2.- b; 3.- c; 4.- b; 5.- a; 6.- c; 7.- b; 8.- a; 9.- c; 10.- b; 11.- a; 12.- a; 13.- a; 14.- c; 15.- c; 16.- b; 17.- c; 18.- a; 19.- b; 20.- b.

Baśnie pochodzą ze zbioru: "Złota księga bajek. Opowieści ze wszystkich stron świata" pod red. Iwony Krynickiej, wyd. Wilga 2003 r.

 

Opracowanie: Mgr Agnieszka Zając
Mgr Ilona Chrobak

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 1959


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.