AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Judyta Stefanik - Heinrich
Edukacja czytelnicza, Sprawdziany i testy

Mapa pogody - test czytania ze zrozumieniem dla uczniów klasy V

- n +

Mapa pogody - test czytania ze zrozumieniem dla uczniów klasy V

Przeczytaj uważnie poniższy tekst i w ciągu 45 minut odpowiedz na 20 pytań z nim związanych. Wszystkie pytania dotyczą jedynie tego tekstu. Za każdą prawidłową odpowiedź otrzymasz 1 punkt.

Mapa pogody

Do widoku mapy meteorologicznej prezentowanej w wiadomościach telewizyjnych oraz gazetach zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Na co dzień nie pamiętamy o tym, że stanowi ona owoc żmudnej pracy setek osób. Sztuczne satelity co kilka sekund fotografują powierzchnię ziemi. Na zdjęciach widać, jak zmienia się front chmur, z jaką szybkością się przemieszczają. Na tej podstawie synoptycy przewidują pogodę na najbliższy okres. Pewne dane trzeba jednak pozyskiwać innymi sposobami. Na całym świecie pracują tysiące stacji meteorologicznych. Niektóre składają się jedynie z kilku przyrządów (deszczomierz, aerometr, barometr, termometr) i obsługuje je tylko jedna osoba. W innych, wyposażonych w skomplikowane urządzenia i tworzących rozległą sieć przekaźników i satelitów, sztab specjalistów zbiera dane i przekazuje je innym stacjom. W ten sposób powstają mniej lub bardziej ogólne mapy (...), na których przedstawia się w formie schematów fronty zimne i ciepłe, obszary niskiego oraz wysokiego ciśnienia, kierunki i siłę wiatru.

Chmury.

To nic innego, jak masa drobniutkich cząsteczek wody, unosząca się dzięki prądom powietrznym i swemu niewielkiemu ciężarowi. Kiedy chmura skupi zbyt wiele wody, zaczyna padać deszcz, grad lub śnieg. Zimowe niebo pokrywają gęste, szare nimbostratusy, które zawsze zapowiadają złą pogodę. Chmury w kształcie strzępków, prawie przeźroczyste, mącące błękit letniego nieba, to cirrostratusy znajdujące się na wysokości sześciu kilometrów oraz cirrusy, które występują na wysokości od sześciu do dziesięciu kilometrów. Składają się z kryształków lodu i nie dają opadów. Szare stratusy niosą zawsze mżawkę lub deszcz. Dla pory letniej charakterystyczne są chmury pękate, o silnie kontrastujących ze sobą kolorach białym i szarym. Cumulusy, które pojawiają się w ciągu dnia na wysokości 1200-1400 metrów, mogą przekształcić się w cumulonimbusy sięgające sześciu kilometrów wysokości. Te ostatnie są odpowiedzialne za gwałtowne burze i ulewy.

"Moi przyjaciele z lasu: sposoby na przetrwanie" Warszawa 2001

Zaznacz w każdym zadaniu jedną prawidłową odpowiedź:

Zadanie 1. Drobne cząsteczki wody unoszone przez prądy powietrzne to:
A. front
B. ciśnienie
C. chmury
D. wiatr

Zadanie 2. Mżawkę wywołują:
A. cirrusy
B. szare stratusy
C. grad
D. śnieg

Zadanie 3. Na wysokości 1200-1400 m pojawiają się na niebie:
A. chmury pękate
B. kryształki lodu
C. cumulusy
D. cirrusy

Zadanie 4. Chmury strzępiaste są:
A. przyczyną dużego deszczu
B. zapowiedzią złej pogody
C. zwiastunem zmiany frontu
D. ozdobą letniego nieba

Zadanie 5. Mapy meteorologiczne opracowują:
A. dziennikarze prasowi
B. prezenterzy telewizyjni
C. synoptycy
D. sztuczne satelity

Zadanie 6. Cirrostratusy znajdują się na wysokości:
A. powyżej sześciu km
B. do sześciuset metrów
C. sześciu tysięcy metrów
D. żadnej z wymienionych

Zadanie 7. Stacje meteorologiczne:
A. składają się jedynie z czterech przyrządów
B. mogą znajdować się tylko na satelitach
C. powinna obsługiwać jedna osoba
D. bywają wyposażone w skomplikowane urządzenia

Zadanie 8. Mapa pogody przedstawia:
A. obszary frontów atmosferycznych
B. widok nieba z satelity
C. widok nieba z ziemi
D. żadne z wymienionych

Zadanie 9. W cumulonimbusy przekształcają się:

A. gwałtowne burze
B. opady gradu
C. nimbostratusy
D. cumulusy

Zadanie 10. Cirrusy:
A. występują na wysokości do 6 km
B. mają kształt strzępków
C. są charakterystyczne dla pory zimowej
D. to chmury o silnie kontrastujących kolorach

Zaznacz, które z poniższych zdań są prawdziwe (P) a które fałszywe(F).

11. Mapy meteorologiczne są prezentowane wyłącznie w wiadomościach telewizyjnych.
.
12. Satelity co kilka minut fotografują powierzchnię ziemi.

13. Zimowe niebo zawsze pokrywają szare chmury.

14. Na świecie istnieje tysiąc stacji meteorologicznych.

15. Synoptycy prezentują w telewizji pogodę.

16. Termometr należy do przyrządów meteorologicznych.

17. Stacje meteorologiczne zbierają dane i przekazują je innym stacjom.

18. Barometr może obsługiwać tylko jedna osoba.

19. Każda chmura daje opady.

20. Ulewy pochodzą z cumulonimbusów.

Odpowiedzi: 1C,2B,3C,4D,5C,6C,7D,8A,9D,10B,11F,12F,13F,14F,15F,16P,17P.18F.19F.20P

 

Opracowanie: Judyta Stefanik-Heinrich

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 9739


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 3.83



Ilość głosów: 12

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.