Katalog Anna Mazurkiewicz Biologia, Sprawdziany i testy Odżywianie - test z biologiiTest z biologii - Odżywianie1. Źródłem energii dla organizmów są:a) białko i węglowodany b) węglowodany i tłuszcze c) witaminy i sole mineralne d) tłuszcze i witaminy 2. Do skłaników budulcowych nie zaliczamy: a) białek b) soli mineralnych c) tłuszczów i witamin d) białek i soli mineralnych 3. Najdłuższą częścią przewodu pokarmowego jest: a) jelito cienkie b) jelitu grube c) przełyk d) żołądek 4. Ślina zawiera ptialinę odpowiedzialną za: a) trawienie białek b) trawienie tłuszczów c) trawienie skrobi d) brak prawidłowej odpowiedzi 5. Produktami trawienie białek są: a) tłuszcze b) enzymy c) aminokwasy d) glukoza 6. Substancją zapasową u człowieka należącą do węglowodanów jest: a) glicerol b) glikogen c) skrobia d) glukoza 7. Głównym źródłem białek są: a) mięso, twaróg, groch, jaja b) cukier, ziemniaki, mleko, chleb c) mięso, masło, mleko, chleb d) jarzyny, nabiał, wątroba, jaja 8. Produkty bogate w błonnik to: a) ryby, ser, marchew b) chleb razowy, masło, ziemniaki c) suszone morele, otręby, pieczony graham d) szynka, marchew, chleb razowy 9. Trzustka produkuje: a) trypsynę b) insulinę c) glukagon d) wszystkkie odpowiedzi są poprawne 10. Wchłanianie pokarmu do krwi i limfy następuje w: a) wątrobie b) trzustce c) jelicie cienkim d) jelicie grubym 11. Brak jakiej witaminy powoduje - kurzą ślepotę - szkorbut - anemię złośliwą 12. Niewłaściwe odżywanie się nie jest bezpośrednią przyczyną: a) otyłości b) nadciśnienia c) gruźlicy d) miażdżycy 13. Wykreśl element, który nie pasuje do pozostałych: a) białaczka-czerwonka-żółtaczka-dur brzuszny b) ptialina-pepsyna-insulina-lipaza 14. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: a) A B E K b) A K D E c) A B C D d) C D B P 15. Gruczołami biorącymi udział w trawieniu są: a) śledziona, trzustka b) wątroba, ślina c) ślinianki, wątroba, trzustka d) ślinianki, trzustka, żółć 16. Nieprawdą jest, że: a) w żoładku trawione są białka b) trzustka produkuje insulinę i glukagon c) wątroba produkuje kwas solny d) w jelicie cienkim następuje wchłanienie pokarmu 17. W skład soku żołądkowego wchodzi: a) podpuszczka, pepsyna b) kwas solny, podpuszczka, pepsyna c) kwas solny, żółć, enzymy trawienne d) trypsyna, amylaza 18. Po operacyjnym usunięciu woreczka żółciowego organizm człowieka ma utrudnione trawienie: a) fasoli, grochu, cukierków b) pomidorów, sałaty, jabłek c) frytek, boczku, tłusych ryb d) chleba razowego, ryżu, ziemniaków Opracowanie: Anna Mazurkiewicz Wyświetleń: 13535
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |