Tematyka |
Wymagania |
Podstawowe (P) |
Ponadpodstawowe (PP) |
1. Podstawowe pojęcia z technologii i towaroznawstwa |
Uczeń:
- zna definicje:
- technologii;
- towaroznawstwa;
- procesu technologicznego;
- towaru;
- wyrobu gotowego;
- półfabrykatu;
- surowca;
- wymienia:
- rodzaje towaroznawstwa;
- zadania towaroznawstwa;
- rodzaje procesów technologicznych.
|
Uczeń:
- określa szczegółowe cele towaroznawstwa;
- odróżnia rodzaje procesów technologicznych;
- podaje przykłady znanych z życia procesów technologicznych;
|
2. Proces technologiczny |
Uczeń:
- wymienia elementy procesu technologicznego;
- podaje znaczenie pojęć: faza, operacja, zabieg, czynność, ruch roboczy;
- wymienia fazy i ewentualnie operacje w konkretnym procesie technologicznym;
- wymienia nauki, na których bazują technologia i towaroznawstwo;
|
Uczeń:
- wyróżnia poszczególne elementy procesu technologicznego;
- podaje przykłady różnych procesów technologicznych;
- dzieli proces technologiczny na elementy składowe;
- uzasadnia dokonany podział procesu na elementy składowe;
- udowadnia znaczenie nauk związanych z technologią i towaroznawstwem;
- podaje przykłady wykorzystania innych nauk na technologii i towaroznawstwie;
|
3. Klasyfikacja towarów i wyrobów |
Uczeń:
- zna pojęcie klasyfikacji wymienia kryteria, według jakich dokonuje się klasyfikacji towarów i usług;
- zna strukturę SWW i KTM;
- zna zasady klasyfikacji według SWW;
- dokonuje klasyfikacji;
|
Uczeń:
- potrafi dokonać szczegółowej klasyfikacji wybranej branży na klasy, grupy, rodzaje i odmiany;
- biegle posługuje się SWW i PKD;
- odszukuje kody na opakowaniach i w katalogach;
- potrafi rozszyfrować kody i podać wykorzystanie;
|
4. Normalizacja i normy |
Uczeń:
- zna pojęcia normy i normalizacji;
- wymienia cele normalizacji;
- zna polskie i międzynarodowe organizacje normalizacyjne;
- zna podział norm według zasięgu obejmowania i treści;
- zna budowę norm;
|
Uczeń:
- rozróżnia rodzaje norm;
- wyjaśnia numerację norm;
- analizuje treść normy;
- charakteryzuje wyrób w oparciu o normę;
- biegle posługuje się normami i katalogiem norm;
|
5. Skład towarów i wyrobów, ich właściwości i jakość |
Uczeń:
- zna pojęcie jakości towaru;
- wymienia podstawowe czynniki wpływające na jakość;
- wymienia podstawowe wady wybranych towarów spożywczych i przemysłowych;
- wymienia podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne towarów;
- wymienia artykuły żywnościowe bogate w poszczególne składniki;
- definiuje wartość odżywczą i energetyczną;
- określa sposób obliczania wartości energetycznej produktów;
- wyjaśnia pojęcie zdrowej żywności;
- zna role pełnione przez składniki pożywienia w organizmie ludzkim;
- zna podstawowe zasady racjonalnego odżywiania;
- zna metody badania towarów;
- wymienia metody instrumentalne i metody organoleptyczne badania towarów;
- wymienia cechy towarów badane za pomocą poszczególnych zmysłów;
- zna metody organoleptyczne punktowe i porównawcze;
- określa jakość wybranego towaru jedną z metod
|
Uczeń:
- odróżnia konkretne czynniki decydujące o jakości towarów;
- wyjaśnia przyczyny powstawania wad jakości;
- udowadnia zależność jakości towaru od właściwości fizycznych i chemicznych;
- dzieli produkty żywnościowe według roli jaką spełniają w organizmie człowieka;
- wyjaśnia różnice między białkami pełno- i niepełowartościowymi;
- ocenia na podstawie składu chemicznego wartość odżywczą produktu;
- oblicza wartość energetyczną produktów;
- zna skutki niedoboru poszczególnych składników żywnościowych dla organizmu ludzkiego;
- planuje posiłki zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania;
- potrafi odróżnić zdrową żywność od innej;
- uzasadnia znaczenie metod badania towarów w celu potwierdzenia ich jakości;
- potrafi dobrać rodzaj metody do badania konkretnej cechy towaru;
- dokonuje oceny organoleptycznej każdego towaru;
|
6. Opakowanie i oznakowanie towarów |
Uczeń:
- zna pojęcie opakowania;
- wymienia funkcje jakie pełnią opakowania;
- dokonuje podziału opakowań według różnych kryteriów;
- zna wady i zalety materiałów opakowaniowych;
- zna pojęcie opakowań ekologicznych;
- wymienia grupy znaków towarowych i podstawowe znaki występujące na opakowaniach;
- zna podstawowe zasady oznakowania opakowań;
- zna rodzaje kodów kreskowych i zasady kodowania;
|
Uczeń:
- potrafi dobrać opakowanie do danego towaru uzasadniając swój wybór;
- zna tendencje w produkcji opakowań, nowoczesne opakowania;
- ocenia jakość opakowania i oznakowania;
- interpretuje znaczenie poszczególnych znaków towarowych;
- kwalifikuje dany znak do odpowiedniej grupy znaków;
- identyfikuje pochodzenie towaru według kodu kreskowego;
|
7. Magazynowanie towarów |
Uczeń:
- zna podział magazynów według różnych kryteriów;
- wymienia podstawowe wyposażenie magazynów;
- zna czynniki wpływające na jakość przechowywanych towarów;
- zna podstawowe zasady przechowywania towarów;
- wymienia zmiany jakie mogą zachodzić w przechowywanych towarach;
- zna pojęcie ubytków towarowych;
- zna zasady odbioru jakościowego i ilościowego towarów;
|
Uczeń:
- określa rodzaj magazynu;
- uzasadnia znaczenie odpowiedniego wyposażenia magazynów;
- dobiera warunki składowania do właściwości towarów;
- wyjaśnia przyczyny zmian zachodzących w przechowywanych towarach;
- rozróżnia poszczególne rodzaje ubytków;
- dokonuje odbioru ilościowego i jakościowego towarów;
|
8. Transport towarów |
Uczeń:
- zna podstawowe zasady obowiązujące przy transporcie towarów;
- zna pojęcia: paletyzacja, konteneryzacja;
- zna urządzenia do transportu wewnętrznego i zewnętrznego towarów;
|
Uczeń:
- dobiera środki transportowe do przewozu towarów;
- uzasadnia znaczenie logistyki w transporcie;
|
9. Konserwowanie towarów |
Uczeń:
- zna cele konserwacji towarów;
- dokonuje podziału metod konserwacji towarów;
- zna pojęcia:
- chłodzenie;
- mrożenie;
- liofilizacja;
- suszenie;
- kiszenie;
- marynowanie;
- peklowanie;
- impregnacja;
- pasteryzacja;
- sterylizacja;
- tyndalizacja;
- klasyfikuje dodatki do żywności;
- podaje przykłady towarów konserwowanych różnymi metodami;
|
Uczeń:
- podaje różnice pomiędzy różnymi metodami konserwacji;
- omawia wpływ konserwacji na wartość odżywczą żywności;
- potrafi odszukać na towarach informacje o sposobie konserwowania;
- potrafi rozkodować chemiczne dodatki do żywności;
|