Katalog

Adela Hiero
Zawodowe, Plany metodyczne

Plan wynikowy z technologii i towaroznawstwa - klasa III.

- n +

Plan wynikowy z technologii i towaroznawstwa - klasa III
Plan

Plan wynikowy z technologii i towaroznawstwa - klasa III

Zawód: technik ekonomista
Nr programu nauczania: 23/T - 5, SP/MEN/1998.02.24

Dział I: Wiadomości wstępne z technologii i towaroznawstwa

Tematyka Wymagania
Podstawowe (P) Ponadpodstawowe (PP)
1. Podstawowe pojęcia z technologii i towaroznawstwa Uczeń:
  • zna definicje:
    • technologii;
    • towaroznawstwa;
    • procesu technologicznego;
    • towaru;
    • wyrobu gotowego;
    • półfabrykatu;
    • surowca;
  • wymienia:
    • rodzaje towaroznawstwa;
    • zadania towaroznawstwa;
    • rodzaje procesów technologicznych.
Uczeń:
  • określa szczegółowe cele towaroznawstwa;
  • odróżnia rodzaje procesów technologicznych;
  • podaje przykłady znanych z życia procesów technologicznych;
2. Proces technologiczny Uczeń:
  • wymienia elementy procesu technologicznego;
  • podaje znaczenie pojęć: faza, operacja, zabieg, czynność, ruch roboczy;
  • wymienia fazy i ewentualnie operacje w konkretnym procesie technologicznym;
  • wymienia nauki, na których bazują technologia i towaroznawstwo;
Uczeń:
  • wyróżnia poszczególne elementy procesu technologicznego;
  • podaje przykłady różnych procesów technologicznych;
  • dzieli proces technologiczny na elementy składowe;
  • uzasadnia dokonany podział procesu na elementy składowe;
  • udowadnia znaczenie nauk związanych z technologią i towaroznawstwem;
  • podaje przykłady wykorzystania innych nauk na technologii i towaroznawstwie;
3. Klasyfikacja towarów i wyrobów Uczeń:
  • zna pojęcie klasyfikacji wymienia kryteria, według jakich dokonuje się klasyfikacji towarów i usług;
  • zna strukturę SWW i KTM;
  • zna zasady klasyfikacji według SWW;
  • dokonuje klasyfikacji;
Uczeń:
  • potrafi dokonać szczegółowej klasyfikacji wybranej branży na klasy, grupy, rodzaje i odmiany;
  • biegle posługuje się SWW i PKD;
  • odszukuje kody na opakowaniach i w katalogach;
  • potrafi rozszyfrować kody i podać wykorzystanie;
4. Normalizacja i normy Uczeń:
  • zna pojęcia normy i normalizacji;
  • wymienia cele normalizacji;
  • zna polskie i międzynarodowe organizacje normalizacyjne;
  • zna podział norm według zasięgu obejmowania i treści;
  • zna budowę norm;
Uczeń:
  • rozróżnia rodzaje norm;
  • wyjaśnia numerację norm;
  • analizuje treść normy;
  • charakteryzuje wyrób w oparciu o normę;
  • biegle posługuje się normami i katalogiem norm;
5. Skład towarów i wyrobów, ich właściwości i jakość Uczeń:
  • zna pojęcie jakości towaru;
  • wymienia podstawowe czynniki wpływające na jakość;
  • wymienia podstawowe wady wybranych towarów spożywczych i przemysłowych;
  • wymienia podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne towarów;
  • wymienia artykuły żywnościowe bogate w poszczególne składniki;
  • definiuje wartość odżywczą i energetyczną;
  • określa sposób obliczania wartości energetycznej produktów;
  • wyjaśnia pojęcie zdrowej żywności;
  • zna role pełnione przez składniki pożywienia w organizmie ludzkim;
  • zna podstawowe zasady racjonalnego odżywiania;
  • zna metody badania towarów;
  • wymienia metody instrumentalne i metody organoleptyczne badania towarów;
  • wymienia cechy towarów badane za pomocą poszczególnych zmysłów;
  • zna metody organoleptyczne punktowe i porównawcze;
  • określa jakość wybranego towaru jedną z metod
Uczeń:
  • odróżnia konkretne czynniki decydujące o jakości towarów;
  • wyjaśnia przyczyny powstawania wad jakości;
  • udowadnia zależność jakości towaru od właściwości fizycznych i chemicznych;
  • dzieli produkty żywnościowe według roli jaką spełniają w organizmie człowieka;
  • wyjaśnia różnice między białkami pełno- i niepełowartościowymi;
  • ocenia na podstawie składu chemicznego wartość odżywczą produktu;
  • oblicza wartość energetyczną produktów;
  • zna skutki niedoboru poszczególnych składników żywnościowych dla organizmu ludzkiego;
  • planuje posiłki zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania;
  • potrafi odróżnić zdrową żywność od innej;
  • uzasadnia znaczenie metod badania towarów w celu potwierdzenia ich jakości;
  • potrafi dobrać rodzaj metody do badania konkretnej cechy towaru;
  • dokonuje oceny organoleptycznej każdego towaru;
6. Opakowanie i oznakowanie towarów Uczeń:
  • zna pojęcie opakowania;
  • wymienia funkcje jakie pełnią opakowania;
  • dokonuje podziału opakowań według różnych kryteriów;
  • zna wady i zalety materiałów opakowaniowych;
  • zna pojęcie opakowań ekologicznych;
  • wymienia grupy znaków towarowych i podstawowe znaki występujące na opakowaniach;
  • zna podstawowe zasady oznakowania opakowań;
  • zna rodzaje kodów kreskowych i zasady kodowania;
Uczeń:
  • potrafi dobrać opakowanie do danego towaru uzasadniając swój wybór;
  • zna tendencje w produkcji opakowań, nowoczesne opakowania;
  • ocenia jakość opakowania i oznakowania;
  • interpretuje znaczenie poszczególnych znaków towarowych;
  • kwalifikuje dany znak do odpowiedniej grupy znaków;
  • identyfikuje pochodzenie towaru według kodu kreskowego;
7. Magazynowanie towarów Uczeń:
  • zna podział magazynów według różnych kryteriów;
  • wymienia podstawowe wyposażenie magazynów;
  • zna czynniki wpływające na jakość przechowywanych towarów;
  • zna podstawowe zasady przechowywania towarów;
  • wymienia zmiany jakie mogą zachodzić w przechowywanych towarach;
  • zna pojęcie ubytków towarowych;
  • zna zasady odbioru jakościowego i ilościowego towarów;
Uczeń:
  • określa rodzaj magazynu;
  • uzasadnia znaczenie odpowiedniego wyposażenia magazynów;
  • dobiera warunki składowania do właściwości towarów;
  • wyjaśnia przyczyny zmian zachodzących w przechowywanych towarach;
  • rozróżnia poszczególne rodzaje ubytków;
  • dokonuje odbioru ilościowego i jakościowego towarów;
8. Transport towarów Uczeń:
  • zna podstawowe zasady obowiązujące przy transporcie towarów;
  • zna pojęcia: paletyzacja, konteneryzacja;
  • zna urządzenia do transportu wewnętrznego i zewnętrznego towarów;
Uczeń:
  • dobiera środki transportowe do przewozu towarów;
  • uzasadnia znaczenie logistyki w transporcie;
9. Konserwowanie towarów Uczeń:
  • zna cele konserwacji towarów;
  • dokonuje podziału metod konserwacji towarów;
  • zna pojęcia:
    • chłodzenie;
    • mrożenie;
    • liofilizacja;
    • suszenie;
    • kiszenie;
    • marynowanie;
    • peklowanie;
    • impregnacja;
    • pasteryzacja;
    • sterylizacja;
    • tyndalizacja;
  • klasyfikuje dodatki do żywności;
  • podaje przykłady towarów konserwowanych różnymi metodami;
Uczeń:
  • podaje różnice pomiędzy różnymi metodami konserwacji;
  • omawia wpływ konserwacji na wartość odżywczą żywności;
  • potrafi odszukać na towarach informacje o sposobie konserwowania;
  • potrafi rozkodować chemiczne dodatki do żywności;

Opracowanie: Adela Hiero

Wyświetleń: 3736


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.